Lengyel festőművésznők kiállítása Győrben

Joanna Banek és Joanna Warchol tárlata

joanna-banek-joanna-warchol

A Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karának meghívására és rendezésében 2019. március 22-én különleges kiállításmegnyitóra került sor a Cziráki Lajos Kiállítótérben: a Joanna Banek és Joanna Warchol krakkói festőművészek tárlatára érkező, főleg a méltán híres lengyel grafikát ismerő és szerető győri művészetpártolók nem csalatkoztak a hatalmas helyiségben otthont kapó látványos kiállítást szemrevételezvén.

Kiállításmegnyitó beszédében Pápai Emese, a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum művészettörténésze a következőket mondta:

„Tisztelt Közönség, Kedves Kiállító Joannák!

Az első dolog, ami a mai kiállítás kapcsán eszembe jut, az a nyitottság. Emberi, kulturális nyitottság, befogadó és elfogadó készség… Persze, hosszan folytathatnám a sort, de inkább köszöntök mindenkit nagy szeretettel a lengyel-magyar barátság jegyében, melynek hivatalos dokumentumát 2006-ban írta alá a két ország miniszterelnöke Győrben.

Lengyel-magyar két jó barát, együtt harcol s issza borát” – tudjuk ezt régóta. Modern kori történelmünk erre számtalan beszédes példával szolgál. 1935-ben megnyílt a Varsói Magyar Intézet, míg a Budapesti Lengyel Intézet 1939 óta működik, szorgalmasan építve a hidakat rokon lelkű népeink között.

Jó példa volt erre a törekvésre – és mivel nagyon aktuálisnak érezem, nem tehetem meg, hogy szó nélkül hagyjam – a Párbeszéd fekete-fehérben című nagyszabású lengyel-magyar grafika kiállítás (1918-1939), melynek 2009-ben a Magyar Nemzeti Galéria adott helyet. Éppen tíz évvel később Joanna Banek fekete-fehérben tartott alkotásai idézték fel bennem annak a kiállításnak az emlékét.

Joanna Banek Radomskoban született, Krakkóban él. 2006 óta a Krakkói Jan Matejko Képzőművészeti Akadémia professzora. Itt végezte tanulmányait is festő szakon, ugyanitt 2010-ben PhD fokozatot, 2018-ban mester fokozatot szerzett. Tagja a Lengyel Képzőművészek Társaságnak, melynek aranyérmét a közelmúltban nyerte el. Mintegy 200 csoportos és 30 egyéni kiállítása volt. Az elmúlt tíz évben rendszeresen szervez művésztelepeket és művészeti projekteket. A grafika mellett festészettel, textilművészettel és kollázzsal is foglalkozik. Ezek kombinációival hozza létre sokszor nagyméretű installációit.

Kiállításunkon bemutatott grafikai lapjai Fekete Péter sorozatából valók. Az alkotások tárgyai saját maga által készített papírmunkák. Ezeket befotózva, különböző számítógépes grafikai programok segítségével módosítva alkotja meg sajátos hangulatú és hatású digitális nyomatait. Elnézve a művek puritán fekete-fehérségét, rácsodálkozunk határozott, mégis számtalan értelmezési lehetőséget lehetővé tevő formavilágukra, finom tónusgazdagságukra. A bemutatott anyag rendhagyó „tálalása” külön figyelemre méltó.

A másik kiállító vendégünk Joanna Warchol, a kortárs lengyel képzőművészet egyik igen sokoldalú vezető egyénisége. Krakkóban született, a Krakkói Jan Matejko Képzőművészeti Akadémia festő szakán diplomázott 1985-ben. 2002 óta tagja, 2014 óta elnöke a Lengyel Képzőművészek Társaságnak. Művészi tevékenysége mellet kurátorként, művészeti íróként, kiadványszerkesztőként dolgozik. Festő, grafikus, designer. Mintegy 150 csoportos és több tucat egyéni kiállítása volt.

Kiállításunkon bemutatott grafikái – látszólagos precíz geometriájuk ellenére is – a lírai geometria kategóriába sorolhatók. Az általában semleges színű mértani formák szigorúságát izzó vörösek, hideg kékek módosítják, míg az egyenes vonalak dominanciáját a sorozatokat összekapcsoló, organikus formákat idéző hullámvonalak írják felül. Művei akriltollal, akrilfestékkel készült papíralapú munkák, melyek egy karakteres művészegyéniség letisztult alkotói világába engednek bepillantást.

Ez a kiállítás kiváló példa a XX. század óta híres lengyel grafika legjobb tradícióira és máig iránymutató karakterére. Javaslom, hogy a művek tanulmányozásával kapcsolódjunk bele mindannyian abba a szavak nélkül is jól érthető baráti dialógusba / párbeszédbe, melybe a két művész minket ezúton invitál.”

A kiállítás április 30-ig látogatható, naponta 8-18 óra között, az intézmény nyitvatartási idejében Győrben, a Liszt Ferenc u. 42. szám alatt.

Molnár György művészetbarát
a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2019.03.26