Makacs gyomok ellenszere


kiskapa-forumhungaricum

Kevés az olyan tárgy a MaNDA archívumában, amelyiknek pontosan ismerjük a készítőjét. A 3D-s szoftver segítségével most vizsgált kiskapa esetén ez a helyzet, tudjuk, hogy ez az ügyes jószág Kiss Kálmán kovács keze munkáját dicséri.

Ha a lehetőségeket kihasználva „megforgatjuk” vagy kinagyítjuk a kapánkat, láthatjuk, hogy Kiss Kálmán kovácsmester mennyire precíz, szép munkát végzett. Mivel nem egy bonyolult darabról van szó, még a munka menetét is rekonstruálhatjuk egy kis háttértudással és képzelőerővel. A kapa alapanyaga talán éppen a minden kovácsműhelyben fellelhető hulladék és maradékvasak közül került a fújtatós kemencébe. Talán egy régi kapu pántjából vágták le azt a téglalap alakú darabot, amelyből elindult a mester. Amikor pedig a vas a megfelelő hőfokot elérte, vörösizzásban került fel az üllőre. Itt a közepén mindjárt ki is lett lyukasztva, majd pedig ezt a lyukat egy négyszögletes célszerszámmal szélesítették a kívánt méretre. Ezután ismét a tűzbe került, hogy előbb laposra és levélformára kalapálva kialakítsák a kaparészt, majd egy újabb tűzfürdő után kettéválasztotta a mester a lemez még érintetlen részét, majd pedig addig formálta, míg szépen ki nem alakult az a kétágú villa, amit most láthatunk.

Ez a villás vége a kapánknak pedig a makacsabb, a földbe erősebb gyökérzettel kapaszkodó gyomok ellen volt hatásos. Mert a forgatója, a ház gazdaasszonya azt is tudja, hiába szeli le mondjuk a gumipitypang, avagy a gyermekláncfű föld feletti részét egy ügyes vágással, néhány nap múlva a gyökeréről kihajtva ismét ott nevet rá sárgán a növény. És nagyon nem érdemes megvárni, hogy a sárga szirmok helyére azok is kis ejtőernyős magvak kerüljenek, mert azok aztán nagyon hamar sárgálló virágos rétté változtatnák a gondosan óvott veteményeket. Ezért hát ki kell fordítani a pitypang gyökerét is, amire ez a villás megoldás kiválóan alkalmas lehet. Mert meglazítja a gyökér körül a talajt, így aztán a növényt mindenestül el lehet távolítani a veteményesből. Hasonló a helyzet bizonyos perjefélékkel is, ahol gyomlálásnál, sarabolásnál a gyökér szinte minden esetben a földben marad, és ki is hajt újra annak rendje és módja szerint. Itt is a gyökérlazítás utáni eltávolítás módszerével kell élnünk, ha jót akarunk magunknak.

Eme 1900 körül kikalapált, 21 centiméter hosszú, 7,7 centiméter széles szerszám úgy másfél méteres nyélre került, a négyszögletes „köpü” pedig arra szolgált, hogy ne tudjon elforogni, szilárdan álljon a keményfából készített nyél végén. Mert csak így volt hatásos a makacskodó gyomok ellen.

Pálffy Lajos
Forrás: forumhungaricum.hu

2019.03.19