Magyar avantgárd festők is bemutatkoznak a krakkói kiállításon


moholy-nagy-laszlo

Magyar avantgárd festők is bemutatkoznak a Megtört korszak – 1908-1928 – Közép-Európa avantgárd művészete című, a krakkói Nemzetközi Kulturális Központban (MCK) megtekinthető kiállításon.

A kiállítás fölött a fővédnökséget a négy visegrádi ország kulturális miniszterei vállalták, magyar részről Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára – közölte az MTI-vel Körmendy Adrienne krakkói magyar főkonzul. A megnyitón részt vett a magyar társszervező, a pécsi Janus Pannonius Múzeum igazgatója, Csornay Boldizsár, valamint a tárlat magyar kurátora, Várkonyi György.

A több mint 170 műtárgyat felvonultató metszetkiállítás a térség 20. század eleji cseh, horvát, lengyel, magyar, román és szlovák avantgárd képzőművészetét mutatja be. A tematikus tárlat szervezői arra törekedtek, hogy megmutassák a közép-európai nemzeti avantgárd mozgalmak közös nevezőit, valamint az első világháború után megalakult államok formaújító képzőművészeti irányzataiban megnyilvánuló eltéréseket is – olvasható az MCK honlapján. Körmendy Adrienne ebben a vonatkozásban értékesnek találta, hogy a közép-európai nemzetállamok keletkezésének 100. évfordulójához kötődő projekt az eredeti tervekkel szemben nem az egyes nemzetek avantgárd törekvéseit mutatja be külön-külön, hanem egy, „az összetartozást mutató gyűjteményes kiállítás született”.

A magyar művészek közül Bortnyik Sándor, Kassák Lajos, Krón Jenő, Mednyánszky László, Moholy-Nagy László, Schiller Géza, Uitz Béla és Jaszusch Antal alkotásai tekinthetők meg a kiállításon. A tárlat érdekessége, hogy felvonultatja az avantgárd tipográfiát szemléltető képzőművészeti folyóiratok, kiadványok, poszterek, filmforgatókönyvek és fényképek széles spektrumát is. A kiállítást számos társrendezvény – előadások, tárlatvezetések, műhelyek – kíséri.

A projekt krakkói állomása a tavaly szeptemberben a morvaországi Olmützben megnyílt kiállítás módosított változata. Krakkóban a tárlat június 9-ig lesz látható, utána Pozsonyba kerül. A kiállítás utolsó színhelye Pécs lesz, a pécsi bemutató idejére megjelenik a kiállításhoz kapcsolódó majdnem 800 oldalas monográfia – közölte Körmendy Adrienne.

Lucie Szymanowska
Forrás: MTI

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2019.03.12