LUMEN – Museum of Mountain Photography

Szabó Béla képriportja

lumen-museum

A közelmúltban a Dolomitokban jártam fényképezni, és az egyik étteremben kezembe került egy szórólap. Érdeklődve olvastam a címét: LUMEN – Museum of Mountain Photography. Meglepődtem. Azt gondoltam, hogy legalább nagy vonalakban ismerem Európa fotográfiával foglalkozó gyűjteményeit.

Aztán itt a Dolomitokban, ahol már legalább 10 éve fényképezek, egy új gyűjteménnyel találkozom, amely a hegyi fényképezés bemutatására vállalkozik. Na, ezt meg kell néznem. Utaztam már több száz kilométert egy-egy gyűjtemény, kiállítás kapcsán, ez pedig a szállásomtól alig 40 km távolságra, mint kiderült, a szomszéd hegycsúcson van.

A múzeum a Bruneck / Brunico város szomszédságában lévő Kronplatz / Plan de Corones hegyi állomáson, 2275 méter magasan található. Megközelíthető stílszerűen gyalog, vagy azokkal a felvonókkal, amelyek a csúcsra viszik a síelőket, turistákat, a hegyek szerelmeseit. A múzeum 4 emeleten, 1800 négyzetméteren mutatja be a hegyek művészi fotózásának történetét. A kezdetektől, az 1840-ben készült, első hegyet ábrázoló dagerrotípiától indulva az 1898-as, a Wega nevű ballonból 4600 méter magasból készült első légi fotón keresztül napjaink extrém sportokat bemutató felvételeiig.

A múzeum hatalmas összefogással született meg, a jól ismert TAP, Durst, National Geographic, Red Bull Illume, Alinari, AlpiNN, Bozen Autonóm Tartomány – Dél-Tirol és Kronplatz együttműködésének köszönhetően 2018. december 20-án nyitotta meg kapuit. Az épületben szabadon lehet fényképezni. Azt gondolom, minden látogatónak hatalmas élmény, sok-sok információval és fantasztikus képekkel.

A lumen (jele: lm) fotometriai mennyiség, egy sugárzó forrás által kibocsátott látható fény „mennyiségének” az összege.

Kép és szöveg: Szabó Béla fotográfus

2019.03.07