Óz – A Vaskakas Bábszínház fenomenális bemutatója

Bári Edit írása

oz-vaskakas-babszinhaz

A Vaskakas Bábszínház rajongói számára szinte már megszokottá vált, hogy egy-egy előadás alatt különös látvány- és mozgásvilággal, kiemelkedő színészi teljesítménnyel ajándékozzák meg őket. Mégis, a 2019. március 3-án bemutatásra került Óz című produkcióból valami félelmetes lendület és energia áradt, ami szinte a székhez szegezte a közönséget – kicsiket és nagyokat egyaránt.

Lyman Frank Baum amerikai író talán leghíresebb meséje az Oz, a nagy varázsló, melynek különlegességét a misztikus elemek és a valósághű részletek összeolvadása adja. Nyilvánvaló tanmese, hiszen a titokzatos lények és tündérek segítsége nélkül is célba érnek hőseink, amint megtanulnak – vagy megtanítják őket – hinni önmagukban. A történet a Judy Garland főszereplésével készült filmnek is köszönhetően meghódította a világot (Óz, a csodák csodája címmel).

Ebből a ma is frissnek ható történetből Nagy Orsolya készített színpadi adaptációt. Markó Róbert rendezésében, Ladányi Anna koreográfiájával, Svila Velichkova látványtervező munkájával és Rab Viki zenéjével valóban egy csodásan kiemelkedő produkció jött létre. A színészek olyan hihetetlen vitalitással játszanak, énekelnek, táncolnak, jelenítik meg a karaktereket, hogy egyszerűen nem lehet nem élvezni ezt az előadást! Fülbemászó dallamokkal fűszerezett, elgondolkodtató, mégis kacagtató, látványos, szinte dübörgő játék folyik a színpadon.

Dorka (Gergely Rozália) Toto nevű kutyájával (Nagy Petra), Emmi nénivel (Markó-Valentyik Anna) és Henrik bácsival (Szúkenyik Tamás) tengeti unalmasnak tűnő hétköznapjait a kansasi rónaság közepén, barátokra, kalandokra vágyva. Egy szélvihar hirtelen csodás vidékre repíti, ahol a mumpicok élnek (Nagy Petra, Vitányi-Juhász István), akik a jóságos Északi boszorkányt (Markó-Valentyik Anna) szolgálják. Dorka azonban máris szeretne inkább otthon lenne, de megtudja, hogy ebben neki csak Óz, a nagy varázsló tud segíteni, aki Smaragdvárosban él. Elindul hát az ismeretlen, titokzatos és kalandokkal teli úton.

Menet közben összebarátkozik a Madárijesztővel (Bora Levente), aki beszélni ugyan tud, de sok esze nincs, a Bádog Favágóval (Horváth Márk), aki szerető szívet szeretne magának és a Gyáva Oroszlánnal (Vitányi-Juhász István), aki bátorságát kívánja visszaszerezni. Mindannyian Óz, a Bölcsek Bölcse (Szúkenyik Tamás, Szabó Péter) segítségére vágynak. Útjuk során találkoznak Kalindával (Szúkenyik Tamás), Pipacsszirénekkel (Markó-Valentyik Anna, Nagy Petra), míg végre sikerül eljutniuk a csodás, várva várt Smaragdvárosba, ahol a kapuőr (Szúkenyik Tamás) csak nagy nehezen engedi a kis csapatot belépni a számukra titokzatos birodalomba.

Dorka azonban ekkor már tudja, hogy barátai minden olyan tulajdonságnak birtokában vannak, amelyekre vágynak: észnek, nagy szívnek és rettenthetetlen bátorságnak. Óz azonban feltételekhez köti a segítségét, így nincs mit tenni, hőseink újra felkerekednek... S hogyan fejeződik be a mese? Dorkának sikerül-e végül hazajutnia ekkor már nagyon is vágyott otthonában? Bizony a végére minden kiderül…

Összefoglalva a Vaskakas Bábszínház Óz előadásáról elég csak ennyit mondani: „A közönség szemével nézni ezt a világot…” – igazi élmény!

Bári Edit
Fotók: Molnár György, a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2019.03.05