I love mozi

A Rómer Házban

frankofon_filmnapok

Március hónapban 15 filmet kínál a Rómer Mozi (Győr, Teleki u. 21.). Emellett közönségtalálkozókon is részt vehetnek, és a hónap végén csattanóként ott vannak a Frankofón Filmnapok is. A vetítések egy része díjtalan, a többiekre elővételben is vehetnek jegyeket. Éljenek ezzel a lehetőséggel!

A márciusi program:

2019. március 07. 17.00
Bolti tolvajok.
Japán krimi-dráma. Rendező: Hirokazu Koreeda. Vetítési idő 121 perc.Megtekintése 16 éven aluliaknak nem ajánlott.
Oszamu és a fia egy bolti lopás után összetalálkozik egy kislánnyal a dermesztő téli hidegben. Hazaviszik magukkal, és vacsorát adnak neki. Bár elsőre nem tűnik lelkesnek, egy idő után Oszamu felesége is beleegyezik abba, hogy befogadják a gyereket. A család pitiáner lopásokból próbál megélni, de így is a nyomor szélén tengődnek. Ennek ellenére boldognak tűnnek – mindaddig, míg egy váratlan esemény súlyos titkokat nem hoz a felszínre. Az őket összekötő szálak pattanásig feszülnek…

2019. március 07. 19.30
Dogman - Kutyák királya.
Feliratos olasz krimi-dráma, thriller. Rendező: Matteo Garron. Vetítési idő 102 perc. 16 éven aluliaknak nem ajánlott.
Marcello szerény, visszahúzódó jellem. Egyszerű életet él Róma külvárosában, csendes hétköznapjait kutyakozmetikájának üzemeltetése tölti ki. Boldog embernek vallja magát, akit mindenki szeret. Van egy bájos lánya, akinek igyekszik mindent megadni, még akkor is, ha ezért kétes ügyletekbe kell időnként keverednie. Egy napon Simone, a helyi gengszter komoly szerepet szán Mercellonak egy nagyobb lopás előkészítésében, és bár Ő ellenkezik, végül kénytelen igent mondani a férfinak. Ez a döntés azonban az egész életét megváltoztatja.

2019.03.10. 15.00
Piedone nyomában - bővített moziváltozat. Rendező: Király Levente. Színes, magyar portréfilm. Vetítési idő 90 perc. Hat éven aluliaknak nem ajánlott.
Király Levente portréfilmjének kibővített moziváltozata az eddigi legátfogóbb alkotás Bud Spencer életéről, aki idén lenne 90 éves. Az ennek tiszteletére 90 percesre vágott mozifilmben – amelyből természetesen az ikonikus filmrészletek sem hiányozhatnak – a színésszel készített interjúk mellett egykori sportolótársai, kollégái és alkotótársai, barátai és családtagjai mesélnek Bud Spencerről. A több mint négy éven át, öt országban és negyvenöt közreműködővel forgatott film egy legendás sportoló és színész teljes életművét tárja a nézők elé és kivételes személyiségének eddig kevésbé ismert oldalát is bemutatja.

2019. március 10. 17.00
Klimt és Schiele: Amor és Psyche – a szecesszió születése.
Olasz ismeretterjesztő film. Rendező: Michele Mally. Vetítési idő 90 perc. 12 éven aluliaknak nem ajánlott.
A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat következő epizódja a 19-20. század fordulójának virágzó bécsi kulturális életét és a szecesszió születésének páratlanul izgalmas időszakát mutatja be, rávilágítva emberi, történelmi és művészeti szempontokra egyaránt.
A másfél órás mozifilm vezérfonalául olyan, a szecesszió születését, illetve Gustav Klimt és Egon Schiele művészetét feldolgozó, tematikus kiállítások szolgálnak, amelyeknek a bécsi Leopold Múzeum, Albertina múzeum, a Belvedere kastély és a Bécsi Szépművészeti Múzeum adtak otthont. A tárlatvezetések mellett a film ívét egy történelmi kávéházakból és Bécs nevezetességeiből induló utazás adja, amely egyaránt érinti Klimt műtermét, Freud házát, a Bécsi Állami Operaházat, Neulengbach városát, ahol Egon Schiele élt, és ahol 1912-ben bebörtönözték, majd a Klimt által gyakran látogatott Ravennát, és végül a New York-i Neue Galerie-t. A művészettörténeti szempontok mellett fontos részét képezi a filmnek a századfordulós Bécs komplex kulturális és társadalmi közegének ábrázolása.

2019. március 10. 19.00
Mindenki tudja. Spanyol-francia-olasz , misztikus dráma. Rendező: Asghar Farhadi. Vetítési idő 132 perc. Megtekintését 16 évnél fiatalabbaknak nem ajánljuk.
Egy romantikus vígjáték, szerelemről, barátságról és bátorságról. Agnes kitűnő séf, imádja a munkáját, boldog párkapcsolatban él, és van egy barátja, akire mindig számíthat. Minden csodásan alakul az életében, azonban hirtelen minden megváltozik. Ugyanazon a napon elveszíti az állását, szerelme kiadja az útját. Kis idő elteltével barátjától kap lehetőséget, hogy társtulajdonosként beszálljon egy újonnan nyíló étterembe, ami jó alkalomnak ígérkezik, hogy rendbe tehesse darabokra hullott életét. Ehhez azonban mindent kockára kell tennie.

2019. március 14. 17.00
Tű, cérna, szerelem.
Indiai-francia romantikus dráma. Rendező: Rohena Gera. Vetítési idő 99 perc. 12 éven aluliaknak nem ajánlott.
Vendég: Kárpáti György Mór, a film rendezője
A gyönyörű lány, Ratna egy gazdag bombayi család házában szolgál. Ashwin, a család fiatal örököse látszólag tökéletes életet él, de belül mélyen boldogtalan, és ezt az érzékeny Ratna is megérzi: jól látja, hogy a férfi feladta álmait, és beletörődött abba, hogy sorsa megváltoztathatatlan. A lánynak semmije sincs, de kitartóan és bizakodva dolgozik egy jobb jövőért. Találkozásuk elemi erővel hat mindkettejükre, de a világaikat elválasztó szilárd fal lebonthatatlannak tűnik...

2019. március 14. 19.00
Guerilla. Magyar történelmi játékfilm. Vetítési idő 86 perc. Megtekintése 12 éven aluliaknak nem ajánlott.
1849-ben, a világosi fegyverletétel után sokan még nem tudják, hogy a szabadságharc elbukott. Barnabás korábban megszökött a sorozás elől, az öccse vonult be helyette. Csak most, a vereség után csatlakozik a tízen-huszonéves, erdőben bujkáló gerillákhoz. A bűntudattól hajtott fiú bízik benne, hogy hazaviheti a testvérét, de egy hazugsága folytán besorozzák, így maradnia kell. Közel kerül egy lányhoz, aki a sebesülteket ápolja, és akibe az öccse szerelmes: ez tovább szítja a fivérek közötti ellentéteket. Barnabásnak hamarosan olyan döntéseket kell hoznia, amelyeknek egyre súlyosabb következményei lesznek

2019. március 17. 15.00
Teljesen idegenek. Feliratos, olasz vígjáték. Rendező: Paolo Genovese. Vetítési idő 97 perc. A film megtekintése 16 éven aluliaknak nem ajánlott.
Hét jó barát találkozik azért, hogy együtt vacsorázzanak. Az este folyamán egy furcsa játékba kezdenek: úgy döntenek, hogy az asztalra rakják mobiltelefonjaikat és bárkinek is jelez a telefonja, együtt hallgatják meg a kihangosított hívásokat, együtt olvassák el a bejövő SMS-eket, és együtt néznek meg minden beérkező képes vagy szöveges tartalmat. Mivel barátokról van szó, úgy hiszik, hogy ismerik egymást, de ez a játék váratlan titkokat is felszínre hoz…

2019. március 17. 17.00; március 24. 17.30 és március 31. 17.00
Salvador Dalí: A halhatatlanság nyomában.
Spanyol ismeretterjesztő film, angol nyelven, magyar felirattal. Rendező: David Pujol
Az alkotás a szürrealizmus mestere, Salvador Dalí és múzsája-alkotótársa, Gala életén és művészetén vezeti végig a nézőket. Az átfogó művészeti portréfilm 1929-től kezdve követi nyomon Dalí életpályáját - ekkor csatlakozott a szürrealistákhoz, és ugyanebben az évben ismerte meg Galát - egészen 30 évvel ezelőtt, 1989. január 23-án bekövetkezett haláláig.
A művészettörténet egyik legkülönösebb alkotójának életét szakértők közreműködésével, többféle nézőpontból ismerhetjük meg a filmben. Művészettörténészek, a festőhöz közel álló családtagok interjúi és eddig sosem publikált fotók és levelek mellett maga a kontempláló Salvador Dalí és a remekművek felvételei teszik teljessé a képet az extravagáns bajusz mögött rejlő művészről és emberről, akit mára a legnagyobb mesterek közé sorolunk.

2019. március 17. 19.00
Remélem legközelebb sikerül meghalnod :-) Magyar thriller, dráma. Vetítési idő 96 perc. 12 éven aluliaknak nem ajánlott.
Vendég: Schwechtje Mihály, a film rendezője
Eszter a tinédzserkor megpróbáltatásait a mangák világában igyekszik átvészelni. Kívülállóként szemléli kortársait, náluk sokkal többet jelent neki, hogy angoltanára külön figyelmet fordít rá. Amikor egy nap a tanár váratlanul elmegy a gimnáziumból, Eszter lába alól kicsúszik a talaj. Muszáj szembenéznie tinédzser korosztályával, azok hiúságával és saját csapongó érzelmeivel. A Remélem legközelebb sikerül meghalnod :-) az első magyar tini thriller, egy online zaklatásba forduló szerelem, pattanásig feszült története.

2019. március 24. 15.30
Vízipók-csodapók - Felújított filmváltozat. Színes, magyar animációs film, természetfilm. Rendező: Haui József, Szabó Szabolcs, Szombati Szabó Csaba. Vetítési idő 72 perc. Író: Bálint Ágnes, Kertész György.
Vízipók barátunk földi pók társaitól eltérően nem a sarokban vagy a fákon szövögeti hálóját, hanem a vízben lubickol. Csodálkozik is ezen barátja, a kicsit morgós, folyton hitetlenkedő Keresztespók. De kapcsolatuk által megérti, hogy attól, hogy valaki más, mint ő, még lehet rendes (pók). Az 1983-ban készült egész estés rajzfilm digitálisan felújítva kerül a mozikba, hogy szülők és gyermekek egy újabb generációja ismerkedhessen meg az élővizek kedves és gyakran mókás kis lakóival, miközben megtanulhatják, hogy a barátság és környezetünk védelme egyaránt fontos ahhoz, hogy bolygónk élhető hely maradjon.

2018. március 24. 19.30
Hidegháború. Lengyel-francia-angol romantikus film. Rendező: Pawel Pawlikowski. Vetítési idő 88 perc. 12 éven aluliaknak nem ajánlott.
A Hidegháborúban két lengyel zenész kapcsolata bontakozik ki előttünk, akiket egy idő után elválaszt a férfi disszidálása. A nő a kommunista rendszerben igyekszik érvényesülni, miközben szerelme a lüktető párizsi szalonokban és jazzklubokban próbál szerencsét. Európa különböző pontjain keresztezik egymás útját, hiába telnek az évek, a köztük lévő vonzalom úgy tűnik, hogy erősebb az őket körülvevő világnál.

FRANKOFÓN FILMNAPOK -
2019. március 28. 17.00
Yao. Feliratos, francia-szenegáli film. Rendező: Philippe Godeau. Vetítési idő 120 perc.
A francia szupersztár Omar Sy (Életrevalók, Derült égből apa, A belleville-i zsaru) igazán szívhez szóló filmmel tér vissza a filmvászonra.
A 13 éves Yao bármit megtenne, hogy találkozzon bálványával. Seydou Tall francia színész egy meghívásnak eleget téve utazik életében először ősei földjére, azon belül Dakarba, hogy reklámozza legújabb könyvét. A kisfiú rajongása megindítja a sztárt, így hát kibújik a kötelezettségei alól, és elhatározza, hogy maga viszi vissza a gyereket a falujába.

FRANKOFÓN FILMNAPOK -
2019. március 28. 19.30
Éjszaka Tunéziában. Feliratos, francia-tunéziai film. Rendező: Kaouther Ben Hania. Vetítési idő 100 perc.
A vetítés ingyenes!
Mariam megalázottan, romokban bóklászik az éjszakában. Pár órával korábban még önfeledten táncolt egy szórakozóhelyen. Feljelentést kellene tennie, de hogyan szerezhetne érvényt a jogainak azokkal szemben, akik felelősek a történtekért?

FRANKOFÓN FILMNAPOK -
2019. március 31. 19.00
Pajzán kívánság. Feliratos, francia történelmi dráma. Rendező: Lou Jenet. Vetítési idő 107 perc. Párizs, 1885. Pierre és barátja, Henri ugyanabba a nőbe szerelmesek. De Marie végül Henrit választja, hozzá megy feleségül, Pierre pedig egészen Algériáig menekül az érzései elől. Amikor néhány évvel később, bár nem egyedül, visszatér Párizsba, közte és Marie közt szenvedélyes szerelmi viszony bontakozik ki.

2019.03.05