Szabadhegyi Találkozások Varga Miklóssal

Bári Edit írása

szabadhegyi-talalkozasok

44. alkalommal került sor a Szabadhegyi Találkozások című rendezvénysorozat következő pódiumbeszélgetésére március 1-jén a győri könyvtár József Attila Művelődési Házában. A meghívott vendég ezúttal Varga Miklós énekes, színművész volt, akivel az est állandó házigazdája, Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő beszélgetett.

Varga Miklós a hazai rockzene és rockopera emblematikus képviselője, akit több mint negyven éve láthatnak és hallhatnak a rajongók különböző teátrumok színpadain – főként történelmi témákat feldolgozó darabokban – és szabadtéri előadásokon egyaránt. Évtizedeken átívelő tartalmas pályája során számtalan külföldi fellépésen, szólólemezen és hazai színpadi szerepben mutatkozott meg. Ha meghalljuk a nevét, szinte azonnal eszünkbe jut az István, a király című rockopera: az 1983-ban a városligeti Királydombon bemutatott mű olyannyira meghozta számára az országos hírnevet, hogy még ennyi idő távlatából is úgy érezzük, számunkra Szent István király nem más, mint Varga Miklós – annak ellenére is, hogy az ősbemutatón az ő hangja és Pelsőczy László színészi játéka együttesen alkotta a címszerepet. A kérdésre, hogy ez a darab mitől ilyen népszerű még napjainkban is, egyszerűen csak ennyit válaszolt: „Baromi jó a mű”.

Nem szándékom felsorolni a rengeteg szerepet, megjelent albumot, amelyek akár egy-egy állomást is jelenthetnek az énekes pályafutásában, hiszen ezek az információk időrendben olvashatók Varga Miklós honlapján, azonban érdekességként elhangzott, csupán két negatív karaktert alakított élete során: a John Fitzgerald Kennedy című rockoperában Oswald és az Egri csillagok történelmi musicalben Jumurdzsák szerepét. Európa című, saját szerzeményű, mára már kultikussá vált dala pedig meghódította az egész kontinenst.

Varga Miklós 1956-ban, Budapesten született. Édesapja katonatiszt, édesanyja könyvelő volt, vele együtt öt fiúgyermek nevelkedett a családban. A középiskolát középfokú geológusként végezte el, majd 1980-ban a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán kereskedelmi üzemgazdászként szerzett diplomát. Zenei tevékenysége a felsőoktatás évei alatt kezdődött. Együttesekben (Grog, Zenit, P-Box, Band-Együttes, Sirokkó, Safari, Varga Miklós-Band, Boxer), majd 1990-től szólóénekesként aratta sikereit. Rendkívül nagy hangterjedelme, egyedi orgánuma kitörölhetetlen élményt nyújt mindazoknak, akik valaha is hallották és hallják énekelni.

Azon művészek közé tartozik, akikről nem sokat olvashatunk a bulvársajtó hasábjain. Szabadidejében szívesen kertészkedik, és a Magyar Színészválogatott futballcsapatát erősítve rendszeresen sportol. A magánélet számára tényleg azt jelenti, amit a szó szigorú értelemben: a privát szférát. Felesége az egykori szertornász Fejes Erika. Ikergyermekei, Vivien és Szabolcs ugyan még iskolai tanulmányokat folytatnak, de tehetségük máris megmutatkozik: énekelnek, album kiadására készülnek, zenés darabokban lépnek fel – édesapjuk nagy büszkeségére.

Az eMeRTon-díjas énekes több szakmai és állami elismerésben részesült már. Számára azonban – ahogy nagyon szerényen fogalmazott – „a legnagyobb elismerés a közönség tapsa”. Varga Miklós, A Magyar Kultúra Lovagja cím (2019) művészi és emberi hitvallásáról nem tudnék kifejezőbben és őszintébben írni annál, mint amit saját maga fogalmazott meg honlapján bevezetőjében: „Én a magam módján próbáltam eddig is, ezután is tenni a dolgomat legjobb belátásom szerint, lehetőleg mindenki örömére. Pályámról, hitvallásomról, sikerekről szól ez a honlap, a kudarcaimat, ha nem haragszanak meg érte, megtartom magamnak. Ez az egész nem akar több lenni, mint ami. Egy történet, s egy hang Európa szívéből.”

És mi büszkék vagyunk erre a hangra!

Bári Edit
Fotók: Ferenczi Attila

2019.03.04