A zene varázslói

Petruska András és Temesvári Bence adventi koncertje

Nagyszerű élmény részesei lehettek mindazok, akik időt szakítottak arra, hogy december 12-én, pénteken délután 18 órakor felkeressék a megyei könyvtár Központi Könyvtárának Klubját, és meghallgassák Petruska András és Temesvári Bence adventi koncertjét.

A zenei előadáson fiatalság és dinamizmus költözött a pódiumra, és hangjai átütően töltötték be a teret. Petruska András nem ismeretlen a klub közönsége előtt, megjelenésével már ősszel is megtisztelte a megyei könyvtár hallgatóságát, a zenéje által kínált örömmel ajándékozván meg a résztvevőket.

Sokszínű, gazdag repertoárjából merített számunkra ezen az estén is; más zeneszerzők darabjait is műsorára tűzte, s dallamvilágával a ködös Albionba is elkalauzolta hallgatóságát, beavatván a kora középkori angol folklórba. Gitár- és hegedűkísérettel előadott karácsonyi énekek, különböző érzelmi állapotok szülte dallamok szálltak az éterbe, utat keresve a közönség fülén keresztül a szívekbe.

A művész magánéletének mozzanatait is megosztotta velünk, mintegy feltérképezvén emberi kapcsolatait. Szerzőnkben és előadónkban egy gazdag érzelmi világú embert ismertünk meg, a nagymamájához fűződő szoros érzelmi kapcsolat dalra ihlette, a szeretett lény elvesztése fakasztott belőle egy megrázóan szép szerzeményt. Találóak voltak az egyes számok közötti felvezetések, mintegy előkészítvén a közönséget, s lehetővé téve számukra az adott szerzeményre történő érzelmi ráhangolódást.

Azt, mennyire összeforrott előadó és közönsége, jelzi, hogy még a legfiatalabb korosztály is odaadóan figyelte az előadást, mozgásával követve a ritmust. Temesvári Bence virtuóz hegedűkíséretével hatásosan egészítette ki Petruska András fergeteges gitárszólóját. Temesvári Bence érezhetően mestere hangszerének, fölényes biztonsággal uralta húrjait, formálta hangzásait. Mind az ő, mind pedig Petruska András előadását egyaránt jellemezte a gondos kidolgozottság és a játszi könnyedség.

A bensőjükből fakadó zeneszeretet és a művészi alázat együttesen hatott ezen az estén, látszott, hogy a közönségért, nekik játszottak hallgatóságukat megbabonázva, ülőhelyükhöz szegezve. Sikerüket mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a közönség nem fáradt bele az egy órán jóval túlnyúló produkcióba, sőt tapsviharával mintegy ráadásra késztetve a művészeket.

Csiszár Antal
Fotók: Pozsgai Krisztina


2014.12.16