Balázs István Balázs nyerte az IMAGO Nemzetközi Operatőri Díjat


balazs-istvan-balazs

Balázs István Balázs nyerte a legjobb operatőr díját a Casting című, Filmalap támogatással készült SZFE diplomafilmért az Európai Operatőrök Szövetségétől. Az ifjú magyar operatőr áprilisban kezdi forgatni első mozifilmjét, a Lóth Balázs rendezésében készülő Pesti balhét.

Magyar diplomafilm operatőre nyerte az Európai Operatőrök Szövetsége (European Federation of Cinematographers) IMAGO díját. Balázs István Balázs a Csoma Sándor rendezésében készült Casting című film fényképezéséért kapta meg a legjobb operatőr díját a diplomafilm kategóriában.

A Filmalap támogatásával az SZFE-n készült 28 perces alkotás főszereplője Blénesi Kincső, Gijs Naber, Orbán Levente és Vad-Horváth Katalin. A film a 18 éves Júlia története, aki egy szegény bányavárosban él bátyjával. Egyik nap szerencsét próbál egy modell castingon annak reményében, hogy új életet kezdhet majd külföldön. Csoma Sándor diplomafilmje az Inforg-M&M Film gyártásában készült 2018-ban, producere Mécs Mónika, Muhi András, Bosnyák Miklós és Alföldi Nóra.

csoma-sandor-casting

Az IMAGO mintegy 4000 szakembert tömörítő nemzetközi operatőri szövetség, amely a világ 49 országának operatőreit fogja össze. A diplomafilm kategóriába idén 27 ország neves filmes egyetemeiről érkeztek a nevezések. A zsűri tagja volt többek között Roger Deakins (Sicario, Skyfall, Fargo) Oscar-díjas operatőr, aki Magyarországon forgatta a Szárnyas fejvadász 2049-et.

Balázs István Balázs 2018-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem operatőr szakán Máthé Tibor osztályában, és elnyerte az első Kovács László Zsigmond Vilmos operatőri díjat a Wonder és Semmi sem történt című filmekért.

Jelenleg első mozifilmjére készül, mely Lóth Balázs Filmalap támogatással készülő Pesti balhé című filmje lesz.

Az IMAGO díjakat március 16-án adják át Belgrádban a Jugoslovenska Kinotekában.

Magyar Nemzeti Filmalap

2019.02.20