Aerosmith: Tough Love – Best of The Ballads

tmoni zeneajánlója

aerosmith-tough-love

Ez a hibátlanul megszerkesztett Aerosmith-válogatás meggyőzően bizonyítja, miért rajonganak több millióan a világon a 49 éves rockbandáért. Nincs a lemezen új dal, se ritka koncertcsemege, nincsen valahonnan előkapart, eddig még kiadatlan demofelvétel, mégis megérdemli a figyelmet, hiszen minden nagy siker és kedvenc szerepel rajta (szám szerint 16), s a dalok sorrendje is parádés – ritka az ilyen elképesztően jó best of album.

A korongot – összeállítójának koncepciója szerint – a bostoni zenekar rockballadái töltik ki 78 percben, de azért a szerelemről szóló más dalokból is került be néhány. A sort az Armageddon Oscar-díjra jelölt slágere, az I Donʼt Want To Miss A Thing nyitja. Imádom! Bárhol, bármikor szívesen meghallgatom, s állandó helye van az aktuális lejátszási listámon, hiszen ez egy tökéletes, lelkünk mélyéig hatoló szám. Érdekességként megjegyzendő, hogy a filmben a női főszerepet Steven Tyler lánya játszotta. Ez után az erős indítás után következik az egy évtizeddel korábban íródott hamisítatlan rockballada, az Angel, mely hazánkban kevésbé ismert, pedig gyönyörű. A négy, gyakorlatilag egy tőről fakadó, mégis nagyon is különböző lírai csodát (Amazing, Cryinʼ, Crazy, Blind Man) sikerült megfelelő módon elválasztani egymástól – két-két dal került közéjük. Az Amazing hangulata ellenére egy roppant durva videójáték, a Dead Or Alive 3. és 4. részében is felcsendül, s úgy tűnik, a dalhoz készült számítógép-buherálós klip befolyásolta a szám jövőjét. Mellesleg az egyik leggyönyörűbb Aerosmith-balladáról beszélünk.

A Love In An Elevator egy igazi dögös – egyáltalán nem balladai hangvételű – rockdal, ami tökéletesen illik a sorba, s nemcsak témájánál fogva, hiszen segít egy kicsit felpörgetni a hangulatot. A Grammy-díjas Pink című blues-rock után visszatérünk a balladákhoz, és megint egy nagy kedvencem következik, a Cryinʼ, amit egyszerűen nem tudok megunni, pedig már évek, sőt évtizedek óta hallgatom. A klipjében felbukkanó Alicia Silverstone karrierje ezt követően indult be, és még a nem rockrajongók is elismerik, hogy ez a szám egész egyszerűen csodálatosan lenyűgöző.

A What It Takes egy kevésbé ismert, erőteljesen akusztikus gitár-alapú, némi harmonikajátékkal fűszerezett Aerosmith-darab. A Ragg Doll gondoskodik arról, hogy a tempó megint felpörögjön, hiszen egy tüzes rock and rollról van szó, egy dögös-ismerkedős dalról, amit aztán a Grammy-díjas és nagy ívű érzelmekkel teli Crazy követ, ami hazánkban máig a legismertebb és legkedveltebb Aerosmith-szerzemény. És ez nem véletlen, hiszen egy újabb elementáris erővel ható szerelmes rockballadáról beszélünk. Ezután következik a Deuces Are Wild, mely ezen kívül még 4 másik best of lemezen is megjelent több mint 20 év leforgása alatt. Egy kicsit country-s az albumon található leghosszabb szám, a Grammy-díjjal jutalmazott Livinʼ On The Edge, mely újabb színfolt és zenei mérföldkő az együttes életében.

A Blind Man az Amazing, a Cryinʼ és a Crazy zenei vonalát viszi tovább, majd egy újabb tempósabb dal következik, a Magic Touch. Ezt a Janieʼs Got A Gun követi, egy újabb Grammy-díjas klasszikus, majd egy igazi ősrock felvétel hangzik fel, a Sweet Emotion. A Dream On zárja az albumot, ami megint visszatér a balladai hangvételhez. Megint egy nagyon jól sikerült, mondhatni csodás darabról van szó, mely az I Donʼt Want To Miss A Thinggel méltón keretezi ezeket a hard rock műfajban megszólaló szerelmes dalokat.

A Tough Love – Best of The Ballads egy tökéletes ívre felépített válogatás az Aerosmith legszebb szerelmes, de cseppet sem csöpögős dalaiból.

tmoni

Forrás: music.hu, wikipédia

2019.02.20