Győri Balett: PianoPlays – Passage

Galambos Krisztina írása

gyori-balett-passage

Különleges alkalomra készült a Győri Balett Passage című balettdarabja. Február 16-án a Budapesti Táncfesztivál keretében a jubiláló, 40. évébe lépett társulat nyithatja meg a Nemzeti Táncszínház új épületét a budai Millenáris Parkban.

Velekei László hét évvel ezelőtt már bemutatta Beethoven VII. szimfóniájának második tételére készített koreográfiáját, mégpedig egy rendhagyó helyszínen, a Rába Hotel tetőteraszán. Ebben az évadban a koreográfus egyik régi álma valósulhatott meg, amikor a Nemzeti Táncszínház igazgatója, Ertl Péter felkérésére elkészíthette a teljes VII. szimfónia koreográfiáját.

A Passage átkelést, folyamatot jelent. A darab főszereplője egy lány, aki élete különböző átmeneteit egy közösség ünnepi pillanataiban éli meg. Ebben a különleges, hétköznapoktól eltérő időszakában mindenki szélsőségesen viselkedhet, amíg tart, senkinek nem lehet más élete, csak az ünnep törvényei szerint lehet élni. A közösség egy tagja azonban nem akar ennek megfelelni.

Mindig az embert keresem a koreográfiámban, megpróbálom megérteni és elfogadni őket önvalójukban. Ez a darab társadalomkritika, az uniformizálás ellen szól. Másrészt próbálom megszólítani úgy a közönséget, hogy találkozhasson a saját élete egy-egy momentumával” – vallja munkájáról a Harangozó-díjas koreográfus.

Bozóki Mara jelmezeit letisztultság jellemzi, melyek felerősítik a táncosok uniformitást jelző, különleges kiegészítőjének hatását. A rendkívül dinamikus előadás óriási energiákat igényel a táncosoktól. A premieren közreműködik a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zenekara. Táncolják: Tetiana Baranovska, Guti Gerda, Gyurmánczi Diána Harangozó-díjas, Herkovics Eszter Adria, Horányi Eszter, Kovács Eszter, Marjai Lili Anna, Tatiana Shipilova, Szalai Judit, Luka Dimic, Engelbrecht Patrik, Gémesi Máté, Golubkovics Gergely, Thales Henrique, Luigi Iannone, Jekli Zoltán, Artem Pozdeev, Téglás Bánk, Daichi Uematsu.

Az ünnepi est további részében részleteket adnak elő a még tavaly bemutatott PianoPlays – etűdök Liszt és Wagner műveire című balettből. A darab témájának kiindulópontja a szerelem, mellyel párhuzamba állítva boncolgatja az általános emberi létezés és együttélés legfontosabb kérdéseit. A rövid etűdökből felépülő produkció a szerelem különböző mozzanatait, fázisait jeleníti meg.

Mindegyikünk életében férfiak és nők érkeznek és távoznak, miközben néha azt sem tudjuk megválaszolni, mit keresünk a másikban. Talán önmagunkat?” – meséli a mű koncepciójáról a koreográfus.

A PianoPlays attól is különleges, hogy egy igazi virtuóz, Balázs János Liszt Ferenc-díjas zongoraművész játszik a színpadon, aki egyéni zenei látásmóddal, saját elképzelései mentén tolmácsolja Liszt Ferenc és Richard Wagner zongoraműveit. Táncolják: Marjai Lili Anna, Jekli Zoltán, Gyurmánczi Diána Harangozó-díjas – Luigi Iannone, Tatiana Shipilova – Daichi Uematsu, Tetiana Baranovska – Engelbrecht Patrik.

A Passage a premier után Győrben is látható lesz majd.

Galambos Krisztina
Fotók: Molnár György, a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2019.02.14