70 éves Vágó István, a ''kvízmester''

Sulyok Attiláné írása

vago-istvan

70 éves lett Vágó István, akinek tévés karrierje a hetvenes évek közepén kezdődött, s az azóta eltelt évtizedek során hazánk egyik legkedveltebb műsorvezetője lett. MTV-s múltja miatt is sokan szerették, mondhatjuk talán, hogy szinte mindenki ismeri hazánkban, még úgy is, hogy az utóbbi években nem szerepel már a médiában. Korábban kétszer egymás után választották meg az ország legnépszerűbb közéleti személyiségének.

Budapesten született 1949. február 14-én Vágó György gimnáziumi tanár és Vadas Veronika műszaki rajzoló egyetlen gyermekeként. Gyógyszervegyész-mérnöknek tanult. Első munkahelyén, a Chinoin gyógyszergyárban sokat olvasott munkaidőben – akkoriban inkább a nyelvkönyveket forgatta, mert kevés volt a munka. Azóta is vonzódik a különböző nyelvekhez, remek érzéke van a tanulásukhoz: négy nyelvből szerzett felsőfokú nyelvvizsgát. Kiválóan beszél angolul, németül, franciául, spanyolul, interjúképesen olaszul és portugálul, de megérteti magát oroszul, lengyelül és svédül is. Írni tud arabul, törökül és hindiül, de foglalkozott a finn és a japán nyelvvel is.

Később a külkereskedelemben dolgozott, és mindennap nyelvórákat adott. Ezalatt letette az idegenvezetői vizsgát is, de ezt a szakmát sohasem művelte. Mexikóba akarták küldeni, de ehelyett elment inkább a Magyar Televízióba. Jelentkezett a Riporter kerestetik vetélkedőbe, ahol 1976-ban Vitray Tamás a döntő után felajánlotta neki egy barkochbajáték vezetését (ő döntötte el, milyen játék mehet a képernyőn) – azóta is kedveli a vetélkedőjátékok minden fajtáját. Akkoriban két ember foglalkozott vetélkedőkkel a képernyőn kettejükön kívül, Rózsa György és Egri János. Vágó a Magyar Televízióban 1997-ig dolgozott szerkesztő-műsorvezetőként.

Az Álljunk meg egy szóra! című nyelvművelő műsort Grétsy Lászlóval közösen vezette 1987-től 1997-ig, amely akkor már elérte az 500. adást, és egyes témáit könyv formában is kiadták. Utána a TV2-nél a Mindent vagy semmit c. műsor házigazdája lett, amit még 1993-ban kezdett a Magyar Televízióban (a TV2 alapítói közé tartozott, így került át ez a műsor oda).

2000-től 2008-ig az RTL Klubon lett főműsoridős műsorvezető a Legyen Ön is milliomos! című vetélkedőben, mely az egyik legnépszerűbb műsorává vált. Azt nyilatkozta ekkor, hogy „a világ egyik legsikeresebb játékának vezetésére kérték fel”. Nyolc és fél évig tartott ez a korszak, az ő kérésére vették le végül a műsorról. Izgalmas, feszültséggel teli, műsorvezető-centrikus vetélkedőt hozott létre, ahol nem engedhette meg magának, hogy sajnálja a játékosokat, ha veszítettek. „Az én stílusomra az volt a jellemző, hogy megpróbáltam elbizonytalanítani a játékost, de nem csak azzal, hogy visszakérdezek, biztos-e a válaszában vagy nem. Érvekkel és ellenérvekkel keltettem kétségeket, mozgósítva így a bennük lévő tudást. A licencadók szerint a műsor eredeti elképzeléséhez az én stílusom állt a legközelebb.

2007 novemberétől a Pókerarcot vezette Sebestyén Balázzsal. Aztán elhagyta az RTL-t, mert nem tudta megvalósítani saját ötleteit. Visszament a korábban elhagyott TV2-höz, de itt sem tudta képernyőre vinni saját koncepcióit, viszont kapott helyette egy újabb nemzetközi formátumot: 2009 őszén indult Párbaj címmel egy új vetélkedőműsor, melynek játékmestere lett.

Akadt olyan időszak az életében, amikor több televízió is versengett érte. Ekkor a Story 4 televíziót és az ÁtVágó c. műsort választotta, amit saját maga talált ki. Végre dédelgetett álma vált valóra, saját ötlete alapján készítette el az ezt a műveltségi vetélkedőt. A Szkeptikus vagyok című műsor 2013 elején indult vele a FIX TV-n, melyben áltudományos témákkal foglalkozott meghívott vendégek közreműködésével.

Mindig az volt a célja, hogy mondjon valamit a műsoraival, és jólesett neki, amikor tartalmi visszajelzést kapott. Emlékezetes számára, amikor ácsok szóltak le neki egy építkezés állványzatáról: Álljunk meg egy szóra, tanár úr! „Egyik műsorommal kapcsolatban sincs nosztalgiám. Mostanában mást csinálok, más érdekel. Sokat ülök a számítógép előtt, olvasom a híreket, ha valami felbosszant, néhány mondatban azonnal megosztom a közösségi oldalamon, ahol majdnem mindig hatalmas vita alakul ki a posztjaim alatt.” Szeret vitázni, de csak akkor, ha valaki képes észérveket hozni.

Saját bevallása szerint elég nehéz a természete. Fontosak számára a barátok, társasági embernek tartja magát. A Favágók együttesben basszusgitáron játszott, nagyon szeretett zenélni, kedvenc stílusa a dzsessz. Felesége Vágó Judit újságíró, egy fiuk született, Péter. 2019 dupla ünnep a családban, mert nemcsak 70 éves lett, hanem 40 évvel ezelőtt házasodtak össze a feleségével. 1979-ben ismerkedett meg élete szerelmével egy sajtóvetítésen, aki akkoriban száguldó riporterként dolgozott, később újságíróként. Már az első találkozásukon nagy hatással volt rá, pedig akkor menyasszonyával érkezett az eseményre, Juditot pedig az egyik barátnője kísérte el. Fél év múlva aztán már össze is házasodtak. Felesége elárulta, hogy szerinte mi a titka a harmonikus kapcsolatnak és a hosszú házasságnak: „Rengeteg kompromisszum szükséges, de az a fontos, hogy csak olyan kompromisszumokat kössön az ember, amiket tíz év múlva is be tud tartani. Ne akarják mindenáron megváltoztatni a másikat. Azt gondolom, hogy egy felnőtt ember csupán ideig-óráig képes változni: amíg meg akar felelni. Olyannak kell elfogadni a másikat, amilyennek megismertük.

Fia ritkán mutatkozik a nyilvánosság előtt, ő nem a média világában dolgozik. A vendéglátásban ért el komoly sikereket, övé az ország legjobb orosz étterme. A kvízmester két évvel ezelőtt nagypapa lett, megszületett fia első gyermeke, Borisz. Nagyon boldog, és alig várja már, hogy kicsit nagyobb legyen, és beszélgethessen vele, a „miért?” korszakába érkezzen, hogy aztán elkezdhesse az ismeretterjesztését.

Vágó István ma is imád utazni, eddig közel 100 országban fordult meg. Viszont nem utazik kétszer ugyanoda. Ideje most van bőven, mert az utóbbi években alig kap felkéréseket. Megosztotta rajongótáborát, mikor nyíltan politizálni kezdett. „Rögtön tudtam, hogy vége lesz az osztatlan népszerűségnek. A legnépszerűbb tévésből lettem egy nagyon megosztó figura. Én ezt tudatosan vállaltam. Nem panaszkodom, nincsenek anyagi gondjaim, de az tény, hogy 2010 óta mintha nem mernének műsorkészítéssel megbízni.” Több mint negyven éve lépte át először a Magyar Televízió kapuját, de évek óta rendezvényekre sem hívják műsorvezetésre. Úgy érzi, hogy nincs vesztenivalója, ezért mindig vállalja, amit gondol.

Több kötetet írt a vetélkedők titkaival kapcsolatban. A Legyen ön is kvízmester című könyvében leírja, hogy ezekre a műveltségi vetélkedőkre nem lehet és nem is érdemes napokkal korábban készülni. A sokoldalú műveltségen és tudáson kívül a szerencsének is nagy szerep jut abban, kinek mennyit sikerül nyerni, meddig tud eljutni.

Sulyok Attiláné

Források: port.hu, starity.hu, 24.hu, origo.hu, storyonline.hu, femina.hu

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2019.02.14