Hittel felfegyverkezve – „A fegyvertelen katona” születésnapjára

SzaSzi írása

desmond-thomas-doss

Ezen a napon, száz évvel ezelőtt, 1919. február 7-én különleges lélek érkezett a Földre: Desmond Thomas Doss. Neve nem olyan jól ismert, mint a II. világháború legnagyobb hőseié, de 2016. novembere óta, amióta bemutatták a róla szóló, Mel Gibson rendezte játékfilmet A fegyvertelen katona (Hacksaw Ridge) címmel, Andrew Garfield meggyőző főszereplésével, története bejárta bolygónkat.

Doss őrvezető fogadalmat tett, hogy fegyver érintése nélkül, de az Amerikai Egyesült Államok Hadseregének kötelékében szolgálja a hazáját a nagy világégés idején. Feloldhatatlannak tűnő ellentét ez, vagy mégis lehetséges? Nos, az biztos, hogy Doss alaposan feladta mindenkinek a leckét (saját magának is), de végül bizonyította igazát. Alakja, hite feledhetetlenné tette őt. Minden képzeletet felülmúlva nemcsak betartotta fogadalmát, hanem túlélte a háború poklát, s közben sokszor a saját rovására több társát mentette meg a biztos halálból. Senki nem gondolta, hogy a vékony, csendes, agresszivitástól tartózkodó fickó hőssé magasodik.

Desmond Thomas Doss egyszerű munkáscsaládból származott a virginiai Lynchburgből. Apja ács, anyja háztartásbeli, egy ideig cipőgyári munkás volt. A csendes, de nyüzsgő gyerek számára meghatározó volt a család hite, a hetednapi adventista vallás (protestáns gyökerű keresztény felekezet), amely a Biblia tízparancsolatának tiszteletben tartására különösen odafigyel. Életmódjához a szombati pihenőnap megtartása, a vegetáriánus étrend éppúgy hozzátartozott, mint az erőszakmentesség. Lakásukban ott függött a tízparancsolat illusztrált változata, amely tartós, nagy hatást hozott életében. A hatodik parancsolat figurái, Káin és Ábel, illetve a hozzájuk kapcsolódó tanítás – Ne ölj! – különösen beégtek elméjébe egy családi affér kapcsán. Apja részegen fegyvert fogott a nagybátyjára. Anyjának sikerült elvennie a pisztolyt, és arra utasította a fiút, hogy rejtse el azt. Ez az eset mélyen megrázta Desmondot. Megfogadta, hogy utoljára érintett meg fegyvert. Már kora ifjúságától kezdve erős empátiáról tanúskodott jelleme. Egyszer például a rádióban hallott egy balesetről, ami miatt aztán hat mérföldet gyalogolt, hogy a baleset áldozatának vért adjon. Néhány nap múlva ismét megtette ezt a sétát, hogy újra segítsen az ismeretlennek. Szellemének nagylelkűsége már ekkor nyilvánvaló volt.

Gyerekkorától dolgozott, például vasúti építkezésen, de mindig valami többről álmodott. Ekkor tört ki a háború, és Desmond nem habozott felelni a haza hívására, önkéntesként csatlakozott 1942 áprilisában az USA hadseregéhez. Már az alapkiképzésen problémát és értetlenséget okozott meggyőződése, de makacsul kitartott hite, fogadalma mellett, hogy nem fog fegyvert, nem öl embert. A hadsereg rendjébe sehogy sem illett ez a magatartás, Doss pedig nem volt felkészülve arra, ami ezután következett. Egyre többet zaklatták, megpróbálták megtörni akaratát. Ráadásul társaival is könnyebb volt azt elhitetni, hogy az ilyen katona nem jó harcostárs, nem lehet rá számítani a harctéren. A zászlóalj leggyengébb láncszeme lett, senki nem örült, amikor vele együtt osztották be. De ő makacsul kitartott, és mindenfajta szóbeli és fizikai támadások ellenére tartotta magát, pedig a legtöbben már összeomlottak volna. Nem értették őt, azzal fenyegették, hogy nem fog élve hazajönni a harctérről Dorothyhoz, a kedveséhez. Doss felettese, Jack Glover megpróbált tőle megszabadulni, és átadni őt egy másik egységnek. Végül katonai ügyészség előtt kötött ki ügye. Meghallgatásán meggyőződésesen annyit reagált, hogy a bátorsághoz nem kell harc, és míg mások a fegyverrel életet vesznek el, addig ő életet takarít meg. Egy 1940-ben alkotott törvény miatt nem tudták jogilag kényszeríteni a fegyverviselésre. Végül megkapta a lelkiismereti okok miatti mentességet, s a szombati napi teendők alóli felmentést, de ezzel együtt vasárnaponként a legrosszabb és legnehezebb feladatokat is. Egyet viszont senki nem tudott: hogyan teljesíthetné így a kötelességét. Doss persze le is szerelhetett volna, és bár senki nem értette, miért akar maradni, ő kitartott a haza szolgálata mellett.

desmond-thomas-dossBalra Doss a Maeda Escarpmen csúcsán az okinawai csatában, jobbra Harry S. Truman elnök tünteti ki a Becsület Érdeméremmel

Egészségügyi szolgálatosként került a Csendes-óceáni hadszíntérre a 77. gyaloghadosztállyal. Először Guamban és a Fülöp-szigeteken szolgált, majd a japánok ellen szálltak síkra a hírhedtté vált okinawai csatában. Doss egységének kellett volna biztosítania a Maeda Escarpmentnek (más néven „Hacksaw Ridge”-nek) nevezett fennsíkot. Ehhez előbb a 400 láb (kb. 121 méter) magas meredek hegyoldalt kellett megmászni, de ahogy elérték a hegytetőt, koncentrált, erős ágyú- és géppuskatűzzel találták szembe magukat, kénytelenek voltak visszavonulni. Csak később vált világossá, hogy a japán katonák a föld alá ásott több ezer barlangban és alagútban lapultak, és csak az ellenséges katonákat várták, hogy megsemmisíthessék őket.

Doss őrvezető végig a tűzvonalban maradt, a sebesülteket egyesével cipelte a szakadék szélére, ahonnan egy kötélre erősített hordággyal eresztette le őket szakértő kezek közé. Napokig folytatta életmentő munkáját, hol erős puska- és ágyútűzben, hol gránátok esőjében. Néha csak 8 yardnyira (kb. 7 méter) volt a japán katonáktól. Elszántan ment szembe ellenséges bombázással és kézifegyvertűzzel, hogy segítsen egy tüzértisztnek. Minden egyes élet számított. A biztos halálból mentette ki bajtársait. Tudva, hogy a japánok néha megkínozták a hadifoglyokat, Doss mindent megtett, hogy egyetlen élő, sebesült embert se hagyjon hátra. Volt, akit 100 yardot (kb. 91 méter) cipelt a heves ellenséges tűzben, hogy biztonságba helyezze. Ha kellett, vért adott, ha kellett, kötözött, amikor pedig maga is megsérült a lábán egy gránátrobbanástól, nem hívott szanitécet, hanem ellátta sebesülését. Órákat várt, hogy megérkezzenek érte hordággyal, de amikor látta, hogy van nála súlyosabb sérült, utasította a beteghordókat, hogy először a másik embert vigyék el. A hordágyra várakozva újabb lövés érte, többszörös törést szenvedett egyik karján. Hatalmas lélekjelenlétének köszönhetően egy puskatárat kötözött a törött karjához sín gyanánt, majd a feldúlt terepen 300 yardot (kb. 274 méter) kúszott az elsősegélynyújtó helyig.

Kiemelkedő bátorságának, rendíthetetlenségének és elkötelezettségének hála rengeteg életet mentett meg, vitézsége bőven túlmutat kötelességén. Egyes források 75, míg mások akár 100 megmentett életről tesznek említést. A Hacksaw Ridge-i véres csata utolsó támadása 1945. május 5-én, szombaton volt. Bajtársai szerencséjére azonban nem sokat lapozgatta a Bibliát, imáját befejezve úgy döntött, hogy cselekszik. Több tucat ember – köztük Jack Glover kapitány – életét sikerült megmentenie. Egész idő alatt így imádkozott: Uram, kérlek, segíts nekem, hogy még egyet megmenthessek!

desmond-thomas-dossA Desmond Doss emlékmű a Tennessee állambeli Collegedale-ben az Apison Pike-on

Doss a háború során három alkalommal sérült meg, röviddel a leszerelése előtt pedig tuberkulózist diagnosztizáltak nála. Miután 1946-ban visszatért a seregből, öt évet töltött kórházi kezelés alatt sérülései és betegsége miatt. A kórházban meglátogatta Glover kapitány, aki egy meglepő ajándékot nyújtott át a veteránnak: azt a Bibliát, amit felesége adott neki a frontra vonulás előtt, és amit a harcok hevében elvesztett. 1945. október 12-én Harry S. Truman akkori elnök az ország legmagasabb katonai kitüntetésével, a Becsület Érdeméremmel (Honor of Honor) tisztelgett Doss önfeláldozása előtt. Számos könyv- és filmfelkérést utasított vissza, végül egynek engedélyt adott, amely 2017-ben hét Oscar-díjat nyert. Sajnos az idős Doss ezt már nem élhette meg, 2006-ban, 87 éves korában elhunyt. Bár katonai szolgálata alatt megtagadta a fegyverviselést, temetésén a hagyományoknak megfelelően ágyúlövéssel tisztelegtek előtte. A tennessee-i Chattanooga-ban, a Nemzeti Temetőben helyezték végső nyugovóra. Azóta utakat, kórházat, iskolát neveztek el róla, és szülőföldjén, illetve a veteránok körében őrzik emlékét. Feltűnik egy képregényben is (Medal of Honor Special), amit Doug Murray írt, és a Dark Horse comics jelentetett meg 1994. április 1-jén.

Desmond Thomas Doss az első volt az összesen három emberből (Thomas W. Bennett és Joseph G. LaPointe, Jr. mellett), akik lelkiismereti okból megtagadták a fegyverviselést, ennek ellenére megkapták az Amerikai Egyesült Államok Becsület Érdemérmét.

SzaSzi

Forrás: wikipédia, myhero.comhacksawridge.orgdirectexpose.com

A képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a kép készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép; 4. kép.

2019.02.07