Műteremben a város

A fényképezés kezdetei Győrben

muteremben_a_varos

2019. február 2-án (szombaton) 17 órakor a Rómer Flóris Múzeum főépületében, az Esterházy-palotában (Győr, Király u. 17.) nyílik meg a Műteremben a város – a fényképezés kezdetei Győrben című -a talbotípia feltalálásának 180. évfordulója alkalmából rendezett- helytörténeti jelentőségű kiállítás. Megnyitót mond: Beke László, művészettörténész.

Rendezte: Grászli Bernadett művészettörténész, múzeumigazgató, és Szalai Zsolt, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum fotógyűjteményének kurátora.

William Henry Fox Talbot 1839. január 31-én mutatta be az általa fotogenetikus rajznak nevezett képrögzítési eljárást Londonban. Alig egy évtizeddel később már Győrben is voltak művelői: Mayrhofer József győri kanonok (1810–1897) és Skopall József fényképész (1814–1870) talbotípiái a hazai fotótörténetben is kiemelkedő jelentőségűek. Mayrhofer és Skopall korábban ki nem állított talbotípiái technikatörténeti érdekességük mellett különleges módon visznek közel a város történetének megismeréséhez. A régi utcákról és terekről, a város lakóiról készült fényképek vizuálisan is megjelenítik a győri életet a 19. század második felében.
A képek mellett a kiállítás bemutatja a fotótörténet korai időszakának eszközeit és különböző technikai eljárásait is.

2019.01.31