Kállai István-Böhm György-Miklós Tibor: Menyasszonytánc

Ősze Mária zeneajánlója

kallai-bohm-miklos-menyasszonytanc

2006 márciusában mutatták be a Budapesti Operettszínházban Jávori Ferenc Fegya Menyasszonytánc című klezmer-musicaljét. A mű sikerét mutatja, hogy azóta is a színház repertoárján szerepel a darab. A klezmer-musical szövegét Indig Ottó Torockói menyasszony című színműve alapján Kállai István és Böhm György, a dalszövegeket Miklós Tibor írta.

A klezmer kelet-európai jiddis hangszeres tánczene, amelynek Magyarországon a Jávori Ferenc által alapított Budapest Klezmer Band a legjelentősebb képviselője. Az együttes mind az előadásokon, mind a lemezfelvételeken szereplője is a musicalnek.

Kerényi Miklós Gábor elmondása szerint a Menyasszonytánc „Erdély nemzeteket, nyelveket, vallásokat egy kohóban izzító üstjében nagyon igaz szerelmi és politikai történet, döbbenetesen erős klezmer zenével. Zsidók, katolikusok, reformátusok, magyarok, svábok együtt.” Mindez a mű zenéjében is megjelenik: a klezmer mellett magyar és román zenei motívumok is fellelhetők. A Menyasszonytánc, ahogy Bóta Gábor írja, „egy románokat, magyarokat, zsidókat vegyítő erdélyi faluban játszódik, lehetőséget nyújtva a kelet-közép-európai tabló megteremtésére, gyorsan változó érzelmekkel, sírva vigadással, gyűlölködéssel és egymásra borulással.” A musical sikeréhez nagyban hozzájárul a kiváló előadói gárda is, akik brillíroznak szerepeikben.

A CD-felvétel szereplői: Rózsi Siménfalvy Ágota, András Mészáros Árpád Zsolt, Herskovics Mikó István, Majzikné Lehoczky Zsuzsa, Blumné Molnár Piroska, Blum Benkóczy Zoltán, Jonel Szabó P. Szilveszter, Bárány Dézsy Szabó Gábor, Sára Mednyánszky Ági, Lenke Papadimitriu Athina, Blanka Kovács Zsuzsa, Pap Faragó András, Rabbi Jantyik Csaba, Janka Szendy Szilvi, Dávid Kerényi Miklós Máté. A felvételen közreműködik a Budapest Klezmer Band és a Budapesti Operettszínház Énekkara, vezényel Silló István.

Ősze Mária

2019.01.31