A magyar kultúra napja az Országos Széchényi Könyvtárban


magyar-kultura-napja-oszk

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz kéziratát. Az Országos Széchényi Könyvtár az idei évfordulón izgalmas programokkal várja az érdeklődőket.

Január 22-én a Corvina könyvtár budai műhelye című kiállításhoz kapcsolódó kerekasztal-beszélgetésekkel, Szendrey Júlia köré szövődő konferenciával és a magyar Himnusz, valamint a hozzá tartozó, szöveget megzenésítő Erkel-kotta kiállításával a Manuscriptoriumban, könyvbemutatóval, különleges tárlatvezetésekkel, valamint a könyvtár titkait bemutató sétával ünnepli ezt a napot nemzeti könyvtárunk, az Országos Széchényi Könyvtár.

A Corvina-tárlatot a magyar kultúra napján két különleges – A kódexek titkai, valamint A reneszánsz hatalma és a hatalom művészete című – tárlatvezetéssel lehet megtekinteni, majd Reneszánsz hétköznapok Mátyás udvarában címmel rendeznek beszélgetést Buzás Gergely, a Visegrádi Mátyás Király Múzeum igazgatója, Láng Benedek tudománytörténész, Kovács Gábor zenetörténész és Zsoldos Endre csillagászattörténész részvételével.

A Szendrey Júlia-konferencián irodalom- és művelődéstörténészek különböző szempontok szerint mutatják be Petőfi Sándor feleségének életművét, életszerepeit és kapcsolati hálóját. Ugyancsak január 22-én mutatják be Tokaji Nagy Erzsébet és Szádeczky-Kardoss Zsófia Szabó Zoltán-monográfiáját, amelyet az OSZK Kiadó és a Kortárs Kiadó jelentetett meg. A két szerzővel A. Szabó Magda beszélget a könyvbemutatón.

Az Országos Széchényi Könyvtár január 22-i részletes programja itt tekinthető meg.

Forrás: MTI, OSZK

A képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a kép készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép.

2019.01.21