Hangszerek jégből?

Jégzenei fesztivál az olasz Alpokban

ice-musical-notes

Az olasz Alpokban, a Vermiglióban különleges jégzenei fesztivált rendeznek. Nem is akárhol! A koncert helyszínéül egy 2600 méter magasan fekvő iglu szolgál, ahol több mint 60 koncerttel várják a különleges élményre vágyókat három hónapon át.

A program igazi különlegességét azonban az adja, hogy a zenészek egytől egyig jégből készült hangszereken játszanak. A fesztivál alapítója, Tom Linhart amerikai művész álma vált ezzel valóra, aki már tíz éve készít hangszereket jégből. Most végre létrejött a koncertteremként szolgáló jégcsarnok is.

A 200 fős igluszínház a Tonale-hágónál, egy Lombardia és Trento tartományok határán fekvő, alig kétezer fős településen található. A heti négy koncertre olyan közönséget várnak, akik dacolnak a zord hideggel, párnákkal, takarókkal felszerelkezve hajlandóak síliftekkel eljutni a jégszínházba. A jégkunyhó-színházteremben játszani a zenészek számára is kihívás, mivel kesztyűben kénytelenek megszólaltatni az ütőhangszereket, és leheletük gyakran ráfagy a hegedűkre, csellókra, gitárokra.

A 2019-es fesztiválon dzsessz- és klasszikus koncertekkel várják az érdeklődőket, neves zenészek játszanak azokon a jégből készült hangszereken, amelyeket Tim Linhart alkotott. Csütörtökönként a hat zenészből álló jégzenei együttes játszik népzenét és klasszikus zenét. Szombatonként dzsessz, pop- és rockzene, valamint tradicionális zene szerepel a programban.

„Nagyon örülünk annak, hogy helyet adhatunk ennek a fesztiválnak, amelyhez hasonló nincs az Alpok térségében. Valami különlegeset tudunk nyújtani vendégeinknek, akik ezt a térséget választották szabadságuk eltöltéséhez” – idézte Michele Bertilini helyi idegenforgalmi illetékest a fesztivál honlapja.

Hasonló jégzene fesztiválra került sor az olaszországi Val di Sole-ban 2019. január 6-án jégkunyhóban, jéghangszerekkel.

Forrás: MTI

A kép csak illusztráció, a flickr.com gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2019.01.17