Nem, nem, hanem…

Interaktív gyermekkoncert Varró Danival és Molnár Györggyel a győri könyvtárban

varro-dani-molnar-gyorgy

Varró Dani József Attila-díjas költő, műfordító és Molnár György zenész, az Eszterlánc Mesezenekar gitárosa örvendeztette meg a gyermekeket egy verses-zenés előadással január 11-én délután fél ötkor a győri könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárának rendezvénytermében. Hogy mi minden történt a szűk egyórás előadás alatt? Közhelyesen szólva „minden, ami belefér”: mese, vers, zene, vetítés, jókedv, játék, tanulás és vidám kacagás.

A gyermekek nevelése, a zene és vers megszerettetése mindig nemes feladat, azonban komoly kihívás is, hiszen a csöppségek figyelmének lekötése nem egyszerű dolog. A két fellépő művésznek, nem utolsósorban gyakorló édesapáknak szemmel láthatóan nagy tapasztalatuk van ebben a kérdésben. A gyerkőcök nemcsak élvezték a zenét és a verseket, hanem aktív résztvevői is voltak az előadásnak.

A 2003-ban megjelent Túl a Maszat-hegyen című verses meseregény (amelyből azóta bábmusical is készült) egy-egy részletét maga a szerző, Varró Dani olvasta fel. A Kerge ABC című verseskötet segítségével „kitalálósdit” játszottunk, hiszen a könyvben szereplő állatok neveinek kezdőbetűi megegyeznek a magyar ábécé 44 betűjével. (A kötet Szabó T. Anna, Tóth Krisztina és Varró Dani közös munkája.) Miután sikerült kitalálni minden állat nevét, rögtön „Badarországba” utaztunk, ahol a gyerekek végre annyi badarságot mondhattak, amennyit csak akartak. Megtanultuk, hogyan lehet fáradt szemet tornáztatni, hol vannak a testrészeink, majd élvezhettük a rímfaragásokat a madarak és autómárkák nevére, és a csupa ö, u és á betűs szösszeneteket is. Mindezt természetesen versben, rímekben és zenében.

A 2012-ben megjelent Nem, nem, hanem című, gyermekverseket tartalmazó kötet szintén közös játékra invitálta a jelenlévőket. Varró Dani vidám, tanulságos, gyermekeknek szóló verseire Molnár György komponált zenét.

A megzenésített vers napjaink népszerű műfaja, hiszen a vers és zene együtt, egymást kiegészítve lehengerlően tud hatni a közönségre. Varró Dani kötetéhez (Túl a Maszat-hegyen) Presser Gábor is írt zenét, míg Molnár György Lackfi János és Weöres Sándor verseire is komponált már.

Vers és zene tehát ezen a délutánon is pezsdítően hatott a gyerekekre, akik játszottak, énekeltek, és tiszta szívből élvezték az előadást.

Bári Edit
Fotók: Pozsgai Krisztina

2019.01.15