MOME diplomafilm és Tóth Luca új alkotása a Berlinale versenyében


entropia-film

A február 7-én kezdődő Berlini Nemzetközi Filmfesztivál kihirdette a rövidfilm programját: 17 országból érkezett 24 rövidfilm kapott meghívást az év első A-kategóriás filmünnep versenyébe, köztük Buda Flóra Anna Entropia című MOME Animáció diplomafilmje és Tóth Luca Lidérc úr című magyar-francia koprodukcióban készült alkotása.

Az Entropia című animációs rövidfilm három párhuzamosan létező univerzum működését mutatja be. A három térben három fiatal nő él különböző körülmények között. A rendszerbe hiba folytán bekerül egy légy, mely mindhárom világ között képes átjárni, megnyit egy portált, melynek következtében a lányok ki tudnak lépni a saját közegükből, és el tudnak indulni egymás felé…

Buda Flóra Anna 2018-ban diplomázott a MOME Animáció tanszékén Entropia című tízperces rövidfilmjével (a felső képen), melynek forgatókönyvét is jegyzi. Jelenleg az ASF (Animation Sans Frontier) nemzetközi workshop egyik résztvevője, melynek keretei között fejlesztheti jövőbeli filmterveit. Az Entropia a Filmalap támogatásával a MOME produkciójában készült, producere Fülöp József.

liderc-ur-film

Tóth Luca a MOME Animáció szakon szerzett BA-diplomát, majd az angliai Royal College of Art-ban végezte a mesterképzést. Ottani diplomafilmjét, A kíváncsiság korá-t a világ legfontosabb animációs fesztiválján, Annecy-ban is díjazták. Előző filmje, a 2016-ban készült Superbia Cannes-ban debütált a Kritikusok Hetén, majd további 80 nemzetközi filmfesztiválon szerepelt.

A 19 perces Lidérc úr történetében egy fiatal férfi mellkasröntgenén egy aprócska személy sziluettje rajzolódik ki, fejének búbja tumorként türemkedik ki az ifjú oldalából (a felső képen). Vajon ki ez a parányi lény, és milyen változást hoz magával, miután világra jön a férfi testéből?

A Lidérc úr a magyar Boddah stúdió és a francia Sacrebleu koprodukciójában készült, producerei Lukács Péter Benjámin, Osváth Gábor és Ron Dyens. A zeneszerző Kalotás Csaba, a hangmérnök Lukács Péter Benjámin volt, a forgatókönyvet Tóth Luca írta.

Magyar Nemzeti Filmalap

2019.01.15