Állami tulajdonba került Munkácsy Mihály Golgota című festménye


munkacsy-mihaly-golgota

A festményt 3 milliárd forintért vette meg a kormány Pákh Imrétől, a külföldön élő műgyűjtőtől. A vételárral kapcsolatban több szakértői vélemény is készült, a becslések pedig igazolják azt. Így most már a Munkácsy-trilógia mindhárom festményének – a Krisztus Pilátus előtt, az Ecce Homo és a Golgota – rendezett a tulajdoni viszonya.

Mindhárom kép magyar állami tulajdonban van, a műalkotásokat pedig hosszú távon is a debreceni Déri Múzeumban helyezik el – közölte Gulyás Gergely az Országház Munkácsy-termében tartott bejelentésen. „Ez egy fontos hír a magyar kultúra kedvelőinek, fontos hír a Munkácsy-rajongóknak”, Debrecen és az ország egésze is gazdagodott – tette hozzá a Miniszterelnökség vezetője.

A festmények története meglehetősen kalandos. A Jézus életét megörökítő sorozat darabjait együtt először 1995. augusztus 25-én láthatta a közönség a debreceni Déri Múzeumban. Tíz évvel később, 2015-ben sikerült a magyar államnak birtokba venni a Krisztus Pilátus előtt című alkotást – a Magyar Nemzeti Bank Értéktár-programja keretében – a kanadai Hamilton Galériától.

Debrecen polgármestere, Papp László örömmel üdvözölte a bejelentést, hiszen az a több mint 100 éves igényteljesült, hogy a trilógia – amelyet a város szimbólumának tart – állami tulajdonban legyen. A művek közös bemutatásának különlegessége az is, hogy maga Munkácsy sem látta együtt a három, bibliai témát feldolgozó festményét.

Forrás: MTI

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2019.01.11