Rebecca

Ősze Mária zeneajánlója

rebecca-budapesti-operettszinhaz-cd

A Rebecca musical alapjául szolgáló azonos című regényt Daphne du Maurier írta, akinek műve 1938-ban jelent meg először nyomtatásban, napjainkig tartó nagy sikert aratva. A Magyarországon A Manderley-ház asszonya címen ismert alkotás számos filmes és színpadi feldolgozás után nem kerülhette el a sorsát: a Lévay Szilveszter (zene) és Michael Kunze (szöveg) szerzőpáros musicaljének világpremierje 2006 szeptemberében volt Bécsben.

Az eseményeket a főszereplő, a nagyon fiatal és ártatlan „Én” elmesélésében ismerhetjük meg. A fiatal lány egy előkelő monte-carlói szállodában ismerkedik meg Maxim de Winterrel, akinek gyönyörű felesége, Rebecca rejtélyes körülmények között hunyt el. Miután Maxim de Winter és „Én” összeházasodnak, a férj vidéki otthonába, a legendás Manderley-be költöznek. Ezen a rideg és barátságtalan helyen „Én”-t minden tárgy, a ház minden szeglete Rebeccára emlékezteti, miközben férje egyre inkább magába zárkózik, és megközelíthetetlenné válik. Az új Mrs. de Winter úgy érzi, hogy a házvezetőnő, Mrs. Danvers minden lépését figyeli, gyanakvással és rosszindulattal követi a megmozdulásait. A kialakult helyzetet csak tovább bonyolítja, amikor megtalálják Rebecca holttestét, és a halál körülményeit újra elkezdik vizsgálni...

A Rebeccát Magyarországon 2010 márciusában mutatták be a Budapesti Operettszínházban Müller Péter Sziámi magyar szövegével. A bemutató szereposztásának előadásában a mű 16 dala hallható ezen a CD-n, amelyen a musical két legismertebb száma is elhangzik: a Rebecca című dalt a győri születésű Polyák Lilla (Mrs. Danvers) hátborzongató interpretációja teszi feledhetetlenné, míg Maxim de Winter Úgy kísért a jégmosoly című vallomása Bereczki Zoltán drámai előadásában szólal meg. A további szereplők pedig Szinetár Dóra („Én”), Mészáros Árpád Zsolt (Jack Fawell), Szulák Andrea (Mrs. Van Hopper), Földes Tamás (Frank Crawley), Füredi Nikolett (Beatrice) és Pirgel Dávid (Ben).

Ősze Mária

2019.01.09