A világ leglátványosabb és legbulisabb szilveszter éjjelei

Szilvási Krisztián írása

sydney

Tűzijáték, némi pezsgő, barátokból / rokonokból összegyűlő társaságok, ének-játék-tévézés-vidulás, vicces-veszélyes durrogtatás, még egy kis (esetleg több) pezsgő – nagyjából ilyen hozzávalókkal zajlik az év búcsúztatása december 31-én, intenzív vagy visszafogott formában. No de hogyan néznek ki a világ leglátványosabb és legbulisabb szilveszter éjjelei szerte a világon? Érdemes néhány pillantást vetni rájuk.

Könnyű ócsárolni, lefitymálni, kigúnyolni a szilveszter éjjelt: túl csicsás, túl drága, túl zsúfolt (esetleg túlzsúfolt), túl stresszes, hogy az év legbulisabb estéjét összehozd. Persze, nem kötelező jól érezni magad, kuksolhatsz otthon morogva, vagy… Vagy éppen tényleg részt vehetsz az egyik legemlékezetesebb szilveszteri partin a világon: a körülöttünk tomboló, lélegzetelállító tűzijátékoktól kezdve a laza fővárosi utcabálokon át egészen az éjhosszig tartó tengerparti strandbulikig. Lássuk, hogyan kezdődik 2019 a legvagányabb módokon a világ számos kiemelkedő pontján.


Ahol tűzijátéktól világlik minden – legalábbis többek között


Hongkong (Kína)

hongkong

A fő látványosság Hongkong Viktória kikötőjében egy valódi piro-musical pontban éjfélkor lézerfényekkel, tűzijátékkal és koreografált LED-játékkal, amely gyakorlatilag felrobbantja a futurisztikus város lenyűgöző látképét. Ha éppen arra járunk olyankor, felejtsük el, hogy mi is benyomakodjunk a vízparti tömegbe, helyette szálljunk fel az egyik tradicionális kínai hajóra, és a víz közepéről, vagy bármelyik világszínvonalú bár teraszáról, tetejéről bámuljuk az elképesztő show-t.

hongkong

A csődülettől irtózók számára azonban más lehetőségek is kínálkoznak az óév gigantikus búcsúztatásának megtekintésére: számos egyéb, jóval csendesebb ilyen helyszín található Hongkong kaulung-félszigeti (kowlooni) oldalán, kibírhatatlan emberáradat nélkül. A Wooloomooloo Prime steakhouse például 270 fokos, 21. emeleti kilátást biztosít a kikötőre, amelyet akár az erkélyről, akár a belső terem padlótól plafonig nyúló ablakaiból élvezhetünk. Egy másik ilyen lehetőség pedig a Kerry Hotel Red Sugar nevű elegáns koktél helyiségéből kínálkozik, annak tágas külső teraszáról.

New York City (USA)

new-york

Természetesen a Times Square közel sem a legeredetibb javaslat, viszont a New York City-beli szilveszter olyan archetipikus etalonja, amelynél talán semmi nem képes jobban szemléltetni az év utolsó amerikai éjjelét. Ha meg akarjuk csodálni a világhírű tűzijátékot és a hozzá kapcsolódó egyéb látványosságokat, akkor tegyük ezt a Renaissance Hotel R Lounge-ából: a bár ablakai páratlan kilátást kínálnak a One Times Square épületére, ahonnan a híres, LED-izzók ezreivel felszerelt kristálygömböt leengedik.

new-york

Aki viszont el akarja kerülni a „mainstream”-et, viselkedhet úgy, akár egy New York-i, és Manhattant nyugodtan Brooklynra cserélheti. Ugyancsak tűzijátékot és élő zenét találhat például a Prospect Parkban, vagy ha éppen valami másra vágyunk, akkor célozzuk meg a modern és divatos performanszairól ismert House of Yes épületét Bushwickban egy egész éjszaka tartó őrületre légakrobatákkal és élőszobrokkal. S ahogy a hajnal 5 óra elérkezik másnap, pezsgős reggeli after party veszi kezdetét. De ha mondjuk valami fullosan hipszterre vágyunk, akkor meg egy williamsburgi raktárépületben, a BangOn! NYC-ben űr-tematikájú, bátor installációkkal körített rave hepajba cseppenhetünk.

Edinburgh (Skócia)

edinburgh

A skót főváros háromnapos, extravagáns tradicionális ünnepe, a Hogmanay – amelyben a viking hódítások, a középkori babonák és ősi pogány rítusok szerteágazó hagyományai keverednek – december 30-án veszi kezdetét egy fáklyafényes felvonulással a Royal Mile mentén. Az év utolsó éjszakája idén magában foglalja a Franz Ferdinand (Skócia kedvenc rockegyüttese) koncertjét a Gardens-ben, amely aztán időben befejeződik, hogy mindenki elcsíphesse a vár feletti páratlan tűzijátékot. Egy szomszédos utcában mindeközben dance party veszi kezdetét, például Judge Jules DJ közreműködésével. Az ünnepségek újév napján tovább folytatódnak élő zenékkel, valamint a hagyományos, jelmezbe öltözött megmerítkezésekkel a fagyos Firth of Forth öbölben (ha valaki jobban utána akar nézni, az őrületet „the Loony Dook”-nak nevezik).

edinburgh

Aki személyesen vesz részt a hivatalos Hogmanay programokon, valószínűleg nem sok őslakos edinburgh-ivel fog találkozni rajtuk, egyetlen teljesen észszerű ok miatt: a helyiek ugyancsak jól ismerik a mostoha időjárást. Helyette fedett helyeken mulatoznak, mielőtt lecsapnának a szabad helyekre, hogy tekintetüket a kastély felett éjfélkor kezdődő látványosságra vessék. A divatos, bohó, külvárosi Stockbridge-en rengeteg nagyszerű pub található: például a Michelin-csillagos séfek által vezetett The Scran & Scallie, amely egyszerű, ám nagyszerű kocsmai harapnivalókat kínál. Ezután beugorhatunk egy kis hangulatos folkzenére a közeli The Bailie Bar pincéjébe, majd elgyalogolhatunk az Inverleith Parkba, hogy a legjobb ingyenes kilátással ámuljuk-bámuljuk Edinburgh csodás tűzijátékát.

Sydney (Ausztrália)

sydney

Sydney kikötőjének egyedülálló látványosságú tűzijátékát minden szilveszterkor több mint egymillió ember bámulja a tengerpartról – bár sokkal jobb ötlet mindezt a vízen úszó, mulatozástól pezsgő hajókról tenni. Akár saját hajót is bérelhetünk, privát bulit kerekítve rajta, ismerőseinkkel harsogva az év utolsó visszaszámlálását. A víziszonyban szenvedők pedig előnyben részesíthetik a híres Harbour Bridge vízparti éttermeinek külső asztalait – ha szerencséjük van a jó előre történő lefoglalással.

sydney

De azért csalódottak lennénk, ha nem lenne lehetőségünk itt is egyéb alternatív megoldásokra. Kihajózhatunk például az öbölben kicsit beljebb fekvő Cockatoo-szigetre, és felállíthatunk – már persze, ha romantikusabb lélek szorult belénk és az időjárás is engedi – egy holdfényes pikniket a nagy show előhangulatának megteremtéséhez. De még akár ott is kempingezhetünk egész éjszaka, persze erre azért jó előre helyet is kell foglalni magunknak. Egy szilveszter anélkül, hogy a végén taxira kellene vadásznunk? Igen, kérem – ugye, hogy nagyszerű?

Utcabál, partizóna hajnalig – és még tovább


Koppenhága (Dánia)

koppenhaga

Amikor az óra elüti az éjfélt, a hagyományosan „mérsékelt” dánok egybegyűlnek a Városháza téren egy lármás, „mindenki-amit-hoz-magával” őrületre, hogy pezsgősdugókat durrogtassanak, valamint petárdákat és rakétákat süvíttessenek az ég felé. Kicsit visszafogottabb ünneplést kínál a csillogó-villogó Tivoli Gardens vidámparkja és nyilvános parkja saját tűzijáték fesztiváljával (a képen), ahol az éttermek mind újévi vacsorákat szolgálnak fel, az italos bódék folyékony bátorítókat kínálnak, hiszen a hullámvasutak (négy is van belőlük, a legrégebbi 1914 óta) ilyenkor is nyitva állnak a nagyközönség előtt.

koppenhaga

De az igazi „látványosság” mégiscsak az, amikor szilveszter éjjelére a dánok elhagyják a világhírűvé vált hygge-t (ejtsd „hüge”: vagyis maga a „jóllét”, a meghittség, az otthonosság – minden, amitől ők a legboldogabb nemzet a világon), hogy egy hedonista év végi partira az utcára kiözönlő népesség házi tűzijátékaival borítsa lángba az éjszakát. A kedvelt helyi gigabuli – amely nemcsak egyszerűen hangos, hanem szinte rekedten idegborzoló is – a város szívében lévő három tavon átnyúló Dronning Louises Bro (angolul Queen Louise’s Bridge) hídon zajlik, enyhe túlzással kivilágos kivirradtig.

Barcelona (Spanyolország)

barcelona

Barcelona az éjszakai baglyok városa, így este 11 óra előtt ne is számítsunk semmiféle nagyobb volumenű mulatozásra. Ekkorra gyűlik össze a tömeg a hatalmas, hat út találkozásánál fekvő, kör alakú Plaça d’Espanya-n, hogy megcsodálja a kikötőre néző, tengerparti Montjuïc hegyről fellőtt éjféli tűzijátékot. A grandiózus tértől nem messze található a szabadtéri építészeti múzeum, a Poble Espanyol, amely mindig hatalmas dance partinak ad otthont szilveszter éjjel, egészen reggel 6 óráig.

barcelona

Az egyik tradíció – az éjféli szőlőevészeten túl, amelyet komolyan minden helyi kötelezően űz – a városközpontban lévő Plaça de Catalunya-n történik. Ahogy elmúlik az éjfél, az ott egybegyűlt ezer meg ezer ember a tér közepére hajítja a kezében lévő cava-üvegeket. (A cava egy spanyol bor, Katalónia egyik státuszszimbóluma.) Ha mindez számunkra némileg ijesztőnek tűnik, akkor inkább vegyük célkeresztünkbe a legnépszerűbb klub-banzájokat: a homokos barcelonai beach északi végén lévő Pacha 12.10-től 6.45-ig dübörög, a sűrűn lakott belvárosi Sala Apolo koncert- és night-club pedig (amely különösen kedvelt a botrányos újévi áremelésekkel szembeni ellenállása miatt) fél órával éjfél után veszi kezdetét.

Berlin (Németország)

berlin

Ha Berlinben valahol igazán buzog az energia szilveszter éjjel, az a Brandenburgi kapu és a Győzelmi oszlop közötti masszív, gigantikus parti. Európa egyik legnagyobb szabadtéri, népünnepély-szerű dzsemboriján nagyjából egymillió ember nyüzsög ezen a két kilométeres szakaszon. A teljesen ingyenes, hajnal 3 óráig tartó bulizás sok-sok élőzenét, DJ-ket, lézershow-t, ételt-italt, valamint természetesen látványos tűzijátékot foglal magában. Bolond, aki ezt ott kihagyja.

berlin

Aki némileg „csendesebb” (értsd: mondjuk egymillió ember alatti) atmoszférára vágyik, annak talán kiábrándító lehet, hogy bár a német főváros nem rendelkezik világszínvonalú klubokkal, de az Alexanderplatz mellett lévő House of Weekend szórakozóhelye egy tetőtérben kialakított, szabad ég alatti „kerthelyiséggel” csábítja mindazokat, akik igazán látványos körülmények között kívánják búcsúztatni az óévet lenyűgöző városi látképpel, no meg persze az elmaradhatatlan tűzijátékkal. Ráadásul itt nyugodtan fotózhatunk-videózhatunk, egyáltalán nem kell aggódnunk a hírhedt berghaini kidobóemberektől. (A Berghain talán Európa leghírhedtebb techno klubja, ahol szigorúan tiltják a fotózást, olyannyira, hogy leragasztják a gépünk/telefonunk lencséjét, és ha kattintgatáson érnek, simán kihajítanak bennünket.)

Amszterdam (Hollandia)

amszterdam

A konvencionálisan folyton partizó holland főváros december 31-én rögtönzött, spontán utcai bulik ötvözetévé alakul át, de ha valóban biztosra akarunk menni egy remek éjféli időtöltéssel, akkor irány a Magere Brug (angolul Skinny Bridge) hídja (a fenti képen). A mulatozók itt verődnek össze végignézni az Amstel folyó feletti tűzijátékot, majd folytatják ünneplésüket szerte a városban. Különösen a Nieuwmarkt (a helyi Chinatown) ismert a duhaj és féktelen partihangulatáról.

amszterdam

Amszterdam EDM (= elektronikus tánczene) rajongói tudják, hogy egyetlen hely létezik csak újévre virradóra: az Awakenings party a Gashouderben (a fenti képen). Az 1902-ben épült gáztározó épülete ma rendezvényközpont, ahol nemzetközi DJ-k keverik a korongokat, a buli pedig egyáltalán nem puhányoknak való, hiszen egészen reggel 8 óráig tart.

Lisszabon (Portugália)

lisszabon

Európa új keletű fővárosának – legalábbis a cool-ság tekintetében mindenképpen – hatalmas főtere (nagyjából 5 focipálya méretű), a tipikusan portugál stílusú Praça do Comércio közvetlenül a Tagus folyó mellett fekszik (a képen november végén), ahol az újévbe forduló éjszakán nagyjából este 10 órakor kezdődik a buli, és a tűzijátékot követően természetesen tovább folytatódik. Az ünnepelni vágyók között rengeteg helyit találunk – felszerelkezve saját pezsgővel és műanyag poharakkal – iszogatva és táncolva a parti kellős közepén, így egyáltalán nem klasszikus turistahepajba cseppen, aki arra vetődik.

lisszabon

Lisszabon központi kerülete, a Bairro Alto folyamatos buliszínhely – köszönhetően a laza (erkölcsű) törvényeknek –, ez alól pedig szilveszter éjszakája sem kivétel. A – finoman fogalmazva – társaságot kedvelők a Praça do Comércio tűzijátékát követően mindig itt kötnek ki, a környéken pedig rengeteg kitűnő fado-ház található (a fenti képen), ahol a tradicionális portugál zenét vacsorával kísérhetjük. (A fado egy melankolikus zenei műfaj: egy énekes (fadista) adja elő egy portugál gitár (guitarra) és egy spanyol gitár (violão) kíséretével). A népszerű helyek közül kettőt mindenképpen ki lehet emelni: az O Faia-t és a Cafe Luso-t – bár egyik sem túlzottan olcsó.

Beach-partik, ameddig a föveny ellát


Ko Phangan (Thaiföld)

ko-phangan

Talán nem meglepő, hogy a turistaparadicsom thaiföldi szigeteken egész évben partik zajlanak a tenger mellett, viszont közülük is a legvadabb a szilveszter éjjel Ko Phanganon, ahol a világ leghíresebb telihold-bulija dübörög. A forgatag azonnal elkezdődik Haad Rinben a Sunrise Beach körül (a felső képen), amint elkezd sötétedni, és a féktelen kikapcsolódás nemcsak a napfelkeltéig tart, hanem egészen másnap délutánig. Bírja, aki bírja. Koktélokért, valamint frissen fogott és grillezett halakért viszont a sziget napnyugta felőli oldalára kell menni, és éjfélig eszünkbe se jusson csatlakozni a partihoz. Akkor viszont térjünk vissza a Sunset Beach-re egy hajnali úszásra.

ko-phangan


Goa (India)

goa

Sokan azt mondják, az indiai Goa – az ország legkisebb állama, amelyet erdő borította hegyek magas karéja zár 50-60 km-es sugarú félkörben a tengerpartra – bulijai már nem ugyanolyanok, mint régen. Pedig még mindig nehéz táncolni a beach-en, mert a homok befolyik a lábujjak közé, de cserébe a pálmák között mindenhol lampionok vannak kifeszítve, és flitteres szári szoknyák pörögnek-forognak a csillagok alatt. A szilveszter éjjel az év legjobb időpontja egy Goa-féle partira tűzijátékkal és az egész indiai partvidék ünnepségeivel.

goa

A legnagyobb és leghangosabb banzájok feltétlenül Anjuna településén folynak (a fenti képen december 31-én, még az őrület előtt), ahol világszínvonalú DJ-k hatalmas tömegek előtt zenélnek a trópusi éjszakában. Aki azonban némileg intimebb partira vágyik, menjen a délre fekvő Palolembe: a dzsungel határolta öböl végig rozoga tengerparti bárokkal van kirakva, a szív- és lélekmelegítő koktélok kortyolgatása közben pedig trance-dallamok szállnak az égbe az éjféli tűzijátékkal egyetemben.

Rio de Janeiro (Brazília)

rio-de-janeiro

Az évnek ebben az időszakában Rio de Janeiróban gyakorlatilag a nyár közepe fogadja az embert, ezért a legtöbb partizni vágyó elkerüli az izzasztó beltéri klubokat, és helyette a tengerparti bulikat választja. Elképesztő módon kétmillió ember verődik össze a Copacabana négy kilométeres hosszán egy kis (sok) szambára, tűzijátékra és pezsgőre szilveszter éjjelén – ahhoz, hogy megfelelő helyet találjunk magunknak a szórakozásra és a látványosságra, már este 10 órától helyet kell keresgélnünk. Legyünk tisztában azzal, hogy a legzsúfoltabb szakasz a Copacabana Palace (a legnevezetesebb hotel) előtti térség, mivel ez a nagyszínpadi koncertek helyszíne.

rio-de-janeiro

Szilveszteri szokás Rióban fehéret viselni az év utolsó éjszakáján, hogy szerencsét hozzon a következő esztendőre. Mindenesetre így vagy úgy, a kedvenc (és főleg drága) ruháinkat inkább hagyjuk otthon, ha nem akarjuk – forma 1-es díjátadókhoz hasonlóan – pezsgőben fürdőztetni őket, itt ugyanis ez a divat. A part menti életmentő állomásokat „postos”-nak hívják: a jól értesültek tudják, hogy az 5-ös és 6-os Postos közé érdemes helyezkedni. Ez ugyanis a Copacabana utolsó szakasza, ennélfogva nem annyira zsúfolt, ráadásul egy sétányira van csak a szomszédos Ipanemától, ahová a tűzijáték után sok mulatozni vágyó kel útra.

rio-de-janeiro


Fokváros (Dél-Afrika)

fokvaros

Minden ünnepség anyja az Anyavárosban – ez Fokváros egyik beceneve mind a helyiek, mind a turisták körében – a Victoria & Alfred (W&A) Waterfront: házak, vállalkozások, éttermek, üzletek és egy művészeti múzeum nagy együttese a történelmi, élő kikötőben (a képen január 1-jén). Itt valóban minden megtalálható, amelyre csak szükségünk lehet: vacsora, élő zene, tánc, tűzijáték. Ráadásul remek kilátás a Tábla-hegyre (a képen a háttérben) és az óceán(part)ra. Egyszerűen lenyűgöző, de ha inkább helyi atmoszféra által körbelengett bulira vágyunk, irány a homokos part. A fokvárosiak számára amúgy népszerű választás egy piknik a csodálatos naplementében a Clifton 4th Beach-en, egy gyönyörű öbölben a gazdag Clifton környékén. És ha már Fokvárosban vagyunk, ki ne hagyjuk a pörgést a város valamelyik glam beach klubjában, melyek közül a legjobb választás a Grand Africa Café & Beach elit estélye lehet az étterem és szórakozóhely saját strandján, szemben a Robben-szigettel.

Szilvási Krisztián

A cikk a cntraveller.com írása alapján készült.

A képek a flickr.com gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a kép készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép; 4. kép; 5. kép; 6. kép; 7. kép; 8. kép; 9. kép; 10. kép; 11. kép; 12. kép; 13. kép; 14. kép; 15. kép; 16. kép; 17. kép; 18. kép; 19. kép; 20. kép; 21. kép; 22. kép; 23. kép; 24. kép; 25. kép; 26. kép; 27. kép.

2018.12.31