Tavasz, nyár, ősz, tél

Az Őrség naptár bemutatójáról

gyak

A Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség (GYAK) 2018. december 12-én kiállítással, vetítéssel egybekötött zenés irodalmi rendezvényt tartott a győri könyvtár központi épületének klubhelyiségében, melyen bemutatta a Bécsi Napló által kiadott és Ámonné Tóth Éva képzőművész (a GYAK tagja) gyönyörű illusztrációival ékes Őrség naptárt.

Az Ausztriában megjelenő Bécsi Napló az egyetlen magyar nyelvű kiadvány Nyugat- Európában, mely eljut az egész világon élő magyarokhoz. Hitelesen tudósít a magyar kisebbségek életéről. 2019-ben a 40. évfolyamába lép. Négy évtized alatt ismert és elismert lappá fejlődött.

Az antológiaközösség 2016-ban vette fel a kapcsolatot a Bécsi Napló alkotógárdájával, melynek főszerkesztőjét, Deák Ernőt a Győri Antológia Korképek című kötetének bemutatóján a Győri Könyvszalonon díszvendégként üdvözölhetett. A Győri Antológia 2017 Bennünk ring a világ című kötetében pedig egy fejezetnyi terjedelemben megjelent a Naplóról és főszerkesztőjéről szóló bemutató írás. A két közösség alkotói kapcsolata azóta is tart: az antológiások írásai (versek, híranyagok rendezvényekről) folyamatosan jelennek meg a bécsi kiadványban, emellett néha személyesen is találkoznak konferenciákon, író-olvasó találkozókon, rendszeresen küldenek meghívókat egymásnak kulturális rendezvényeikről.

Az Őrség naptár a két közösség együttes alkotó munkájának a terméke. Az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége adta ki. Vezetője, Deák Ernő Ámonné Tóth Évát, a GYAK tehetséges képzőművészét kérte fel az illusztrációk elkészítésére. Mind a címkép, mind a 12 képmelléklet az ő munkáját dicséri.

A háromnyelvű naptárt Mosonmagyaróváron nyomták. A címlapon Ady Endre portréja látható. 2019. január 27-én lesz ugyanis a költő halálának 100. évfordulója. A kiadó két bevezető írással (Deák Ernő köszöntője és Lengyel Ferenc esszéje) is tiszteleg emléke előtt.

A bemutatón jelen volt Deák Ernő, aki a gyorsan elkapkodott Őrség naptárokon kívül egy köteg Bécsi Naplót is hozott magával, kiosztva a szép számú közönség tagjainak. Rajta kívül Ámonné Tóth Évát is köszöntötték az egybegyűltek.

A rendezvény Szigeti Endre gitármuzsikájával kezdődött. Ady Endre Nekünk Mohács kell című versét adta elő saját megzenésítésében. Ezalatt a vetítővásznon megjelent a naptár címlapja a költő portréjával.

Csáky Anna, az antológiaközösség vezetője Deák Ernővel és Ámonné Tóth Évával közös munkájukról, a naptárról beszélgetett. Arról kérdezte őket, miként született meg a kiadvány ötlete, hogyan talált egymásra a kiadó és az illusztrátor. Szó esett persze a Bécsi Naplóról is.

Az Antológia alkotói Évszakok című, vetítéssel egybekötött zenés irodalmi műsorukkal tették színessé a rendezvényt. A szereplők: Cseke J. Szabolcs, Gősi Vali, Kecskés Rózsa, Olasz Valéria, Vehofsics Erzsébet, Csáky Anna saját verseiket, kisprózáikat olvasták fel télről, tavaszról, nyárról, őszről (közben a képernyőn megjelentek Ámon Éva képei az év hónapjairól), Szigeti Endre pedig gitárkísérettel énekelt (saját megzenésítéssel is) az évszakokról.

A műsor végén Csáky Anna bemutatta a szereplőket, megköszönve közreműködésüket, majd ráadásként Szigeti Endre elénekelte Cohen Hallelujah című dalát, a közönséget is bevonva.

Ezt követően a vendégek megtekintették az Ámonné Tóth Éva bekeretezett illusztrációs képeiből összeállított kiállítást, majd sütemények, szendvicsek, üdítők, finom borok fogyasztása mellett ismerkedtek egymással, és beszélgettek a látottakról, hallottakról.

A Győr Művészetéért díjas antológiaközösségnek ez volt az évzáró ünnepi műsora, és nagy sikert aratott a látogatók körében.

Molnár György, a GYAK tagja

2018.12.18