A világ legjobb középülete díját is elnyerte a Néprajzi Múzeum új épülete


neprajzi-muzeum

Az Európa legjobb középülete díj után a világ legjobb középülete díjat is elnyerte a Liget Budapest Projekt keretében épülő Néprajzi Múzeum új épülete. A létesítmény előzőleg Európa legjobb középületének díját is megkapta, és így került a világ legjobbjainak járó díj esélyesei közé. Az elismerést a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenye, az International Property Awards londoni díjátadó gáláján vehették át a magyar résztvevők.

A 25 éves International Property Awards az ingatlanszakma egyik legrangosabb elismerése, amelyet nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri ítél oda tíz különböző kategóriában. A testület a projekttervezést, a minőséget, az innovációt, az egyediséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget vizsgálja.

Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója a díj átvétele után úgy nyilatkozott, hogy az elismerés Magyarország számára történelmi léptékű győzelmet jelent, különös tekintettel arra, hogy egy állami beruházást választott a világ legjobbjának a zsűri. A díj nem csupán a magyar építészet kiváló teljesítményére, hanem a magyar innovációra és a magyar kultúrára is ráirányítja a nemzetközi figyelmet.

Az International Property Awards negyedszázados történetében először fordult elő, hogy magyar épület a világ legjobbjaként végezzen. A Napur Architect iroda által a Városliget szélére, az Ötvenhatosok terére, az egykori parkoló helyére tervezett Néprajzi Múzeum új épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének, majd a kontinens legkiválóbbjaként a világ 10 régiójának kategóriagyőztesei közül érdemelte ki a világ legjobbjának járó „Worldʼs Best” díjat.

A Liget Budapest Projekt keretében egyébként Európa egyik legrégibb közparkja újul meg, miközben egyedülálló kulturális intézmények jönnek létre, világviszonylatban is kiemelkedő építészeti megoldásokkal, amit az épülő Néprajzi Múzeum most átvett díja is bizonyít. A tervezés során az első pillanattól kezdve az volt a cél, hogy egy nemzetközileg is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztés valósuljon meg. A díj elnyerése még inkább ráirányítja a nemzetközi figyelmet a Budapest szívében létrejövő turisztikai attrakcióra, amely egyedülálló a kontinensen. A nemzeti közgyűjtemények számára a Liget Budapest Projekt száz év óta nem látott intézményfejlesztési lehetőséget biztosít, hiszen a Néprajzi mellett új épületet kap a Nemzeti Galéria is, elkészül a Magyar Zene Háza, a Szépművészeti Múzeum pedig történelmi megújuláson esett át. A Néprajzi Múzeum 250 ezer darabos, sokat vándorló gyűjteménye 34 ezer négyzetméteres épületben kap új, végleges otthont a Városligetben. Az épületben lesz gyerekmúzeum, könyvtár, archívum, konferenciaterem, valamint 2500 négyzetméternyi időszaki és 4500 négyzetméternyi állandó kiállítási tér is. Az épület 60 százaléka a térszint alatt helyezkedik el, a tetejét borító zöldfelület közösségi térként szolgál majd – ismertette a vezérigazgató.

A díj hatalmas elismerés a magyar építész- és ingatlanfejlesztő társadalomnak, hiszen kivívták maguknak azt a rangot, hogy a világ élvonalában jegyezzék őket. Hozzátette: a díj jól mutatja, hogy az ingatlanfejlesztés minőségének és az építészeti kultúra progresszív fejlődésének előmozdításában kulcsszerepet játszó magyar cégek képesek gyorsan reagálni az egyéni igényekre és mai folyamatokra, emellett az értékőrzésben is kimagaslóan teljesítenek.

A beruházásnak nem ez az első nemzetközi elismerése. Tavaly Cannes-ban, a MIPIM ingatlanszakmai kiállításon és vásáron a Liget Budapest Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektjeként bizonyult a legjobbnak.

Forrás: MTI

2018.12.14