Vaj – Butter

Szilvási Krisztián 1 perces filmkritikája

butter-poster

Csak a szádban olvad, nem a szemed előtt. Bár olyan is van, hogy a formára szobrászkodott (tea-, vagy valami keményebb, könnyen nem kenhető, de faragható) vaj-alkotást a szemből kicsorduló könnyek változtatják folyékonyabb halmazállapotúvá. A biológiaiaknak nem kellő, és éppen ezért nevelőcsalád kicsi kincse ugyanis vajba mártja rasszból és lélekből fakadó emócióit, hogy kennivaló pékáru ne maradjon szárazon.

Jim Field Smith (Túl jó nő a csajom) filmje tényleg amolyan vajhoz illően selymes-lágy véglecsepegésű, a keményebbnek tűnő csomókon túl elsimulóan bájos, sárgás ragyogású könnyelműség. Riogatnak, hogy a margarin valójában fél-műanyag, de a vajat mindenki szereti (na jó, majdnem), így ha belőle formázunk játékfilmet, maximum zsíros-csúszós ujjlenyomatot hagyunk. Jason A. Micallef története rendesen kezelt élelmiszerhez méltóan építkezik, és tulajdonképpen két olyan szálat futtat egymás mellett párhuzamosan, amelyek a végén új ízzé állnak össze. Semmi rendkívüli nem történik közben, csak a vajszobrász família nyilvánosság elől rejtegetett olvadása és (a jó értelemben vett) Végzet (kis)lányának boldogságba érése. Meg politikai, vallási és faji adok-kapok, amely értékítéletileg nézőszögfüggő.

Engem speciel nem zavart, mert társadalomkritikát láttam benne, és szerintem jól is van ez így. A Sikersorozatból (Episodes) 9 rész rendezését vállaló Smith humora annyira nem üt(köz)ött át a vajon, mindenesetre egy estét bőven el lehet tölteni vele. Főleg úgy, hogy a jobbára tehetségtelen (bocs) Jennifer Garner nemcsak jobban néz ki, mint bármikor korábban, hanem még jólesően hozza is a figuráját. Mellette Ty Burrell (Modern család) teljesen sótlan és elveszett, ha nem lenne a 600 (majd 1200) dollárján lovagoló Olivia Wilde, talán észre se vennénk. Cameózik még Hugh Jackman (idegesítő) és a tényleg régen látott tiniálom (legalábbis a most már negyveneseknek) Alicia Silverstone (steril), de a vaj javát a Destiny ártatlanságát és jóindulatát totális mértékben birtokló Yara Shahidi (ennivalóan cuki) keni el. Szóval a Vajból kissé talán hiányzik a só, és maradt benne némi felesleges író, azért kellemesen ízesíti a megkenni kívánt kenyeret. A kolbászt és a hagymát viszont ne akarjuk rápakolni.

2011, amerikai, 90 perc
rendező: Jim Field Smith
forgatókönyvíró: Jason A. Micallef
szereplők: Olivia Wilde, Hugh Jackman, Jennifer Garner, Ashley Greene, Alicia Silverstone, Kristen Schaal, Ty Burrell, Pruitt Taylor Vince, Yara Shahidi

Szilvási Krisztián

2018.12.13