Great Movie Themes 1-2.

Ősze Mária zeneajánlója

great-movie-themes

A filmművészet kezdetétől a zene elválaszthatatlan kelléke a filmeknek, egyrészt mivel már a némafilmeket is zenei kísérettel játszották a mozikban, másrészt a hangosfilmek megjelenésekor a zene végképp a filmművészet szerves részévé vált azáltal, hogy többek között képes a film hangulatát lefesteni, a szereplők érzelmeit közvetíteni.

Elismertségét jelzi, hogy Oscar-díjat osztanak az eredeti filmzenéért, valamint az eredeti betétdalért is. Napjainkban a rangos szimfonikus zenekarok egyre többször tartanak filmzenékből összeállított, óriási sikert arató koncerteket. A zeneszerzők, akik a filmművészetet szolgálják, ismertté váltak az elmúlt évtizedek folyamán, a teljesség igénye nélkül elég, ha John Williamsre, Nino Rotára, Vangelisre vagy Ennio Morriconéra gondolunk. A neveik mindannyiunk számára ismerősen csengenek. Némely filmzene annyira közismertté vált már, hogy az első pár hangot meghallva pontosan tudjuk, mely filmről van szó: például A rózsaszín párduc vagy a James Bond-filmek dallamai ilyenek. A filmgyártók, felismervén a filmzenékben rejlő üzletet, régóta megjelentetik CD-n is számos film zenéjét, amelyek önállóan is óriási sikert érnek el.

A Great Movie Themes albumai a legismertebb és legjelentősebb filmzenékből, filmzenei témákból nyújtanak válogatást John Williamstől és Danny Elfmantől Vangelisen és James Horneren át Hans Zimmerig és Alan Silvestriig. A filmek, melyekből egy, vagy olykor több zenei részlet is elhangzik az albumokon, a következők: Indiana Jones és az elveszett frigyláda fosztogatói, Távol Afrikától, Pókember, Schindler listája, Gladiátor, Bajnokok, A gyűrűk ura – A két torony, Tűzszekerek, James Bond – Dr. No, Titanic, Forrest Gump, Farkasokkal táncoló, Harry Potter és a bölcsek köve, Batman, A rózsaszín párduc, Mission Impossible, Love Story, Jurassic Park, Rómeó és Júlia, Superman, Az angol beteg, A keresztapa, A Karib-tenger kalózai, A szarvasvadász, A francia hadnagy szeretője, Szerelmes Shakespeare. A lemezeken szereplő filmzenéket a Royal Liverpool Philharmonic Orchestra adja elő Carl Davis vezényletével.

Ősze Mária

2018.12.12