Ilyen az északi fény hangja

A mesterséges intelligencia szerint

eszaki-feny-huawei

Mire gondoljon az ember, amikor meghívják Bécsbe, hogy hallgassa meg az északi fény hangját? El nem tudtam képzelni, mit akarhat a Huawei ezzel a dologgal, csak annyi volt sejthető a meghívóból, hogy a mesterséges intelligenciának (MI) köze lesz hozzá. Ott aztán kiderült, hogy a cég valóban azt szerette volna prezentálni, mire is képes az az MI, amit beleraktak a Huawei Mate 20 Pro készülékbe, ami ma már akár egy csúcstechnológiájú számítógépet is kiválthat. Ennek bemutatására pedig a legjobbnak az északi fény megzenésítését találták.

Ez a megzenésítés szó amúgy erősen pontatlan, bár elsőre én is azt gondoltam, hogy majd valami olyasmi lesz, hogy látjuk az északi fényt, és erre rájön majd egyfajta filmzene. A végeredmény egyébként olyasmi is lett, mitha valami nagyszabású, drámai mozi zenéjét hallgatnánk, de ez nem ilyen egyszerű. Alapvetően valóban az MI állította össze a Sound Of Light című szimfóniát, szóval ténylegesen az északi fény hangját hallhattuk, vagyis azt, amit az MI írt az északi fényből.

Az egészet ott kezdték, hogy Kjetil Skogli sarkifény-vadász elment a norvégiai Tromsø vidékére, ahol készített egy csomó felvételt az északi fényről. Skogli mellesleg fejben mindig hallott zenét, miközben az északi fényt figyelte, szerinte mindegyiknek megvan a maga ritmikája, hiába nincs kettő ugyanolyan. Skogli és mások képeit, videóit aztán osztályozták, különböző hangulatokat társítottak hozzájuk, amiket Mark Sayfritz stúdiójában zenei elemekkel párosítottak, majd egy külön erre fejlesztett telefonos környezet segítségével az MI-t tanították meg arra, hogy felsimerje a különböző fényjelenségeket, az északi fény mozgását, és ezekhez a megfelelő hangokat rendelje hozzá. Felismerje például a nagyon drámai fényeket, és ezeket úgy is szólaltassa meg, ugyanazzal az intenzitással, amit a szemünk is érzékel.

Végül aztán James Shearman világhírű karmester (aki olyan filmeken dolgozott, mint a Szépség és a szörnyeteg vagy a Harry Potter és a tűz serlege) hangszerelte az egészet, rakta össze egy komplett zenei művé a dolgot, amit Bécsben a Synchron Stage Orchestra szimfonikus zenekar adott elő. Shearman úgy fogalmazott, hogy azt a katarzist szerette volna közvetíteni, amelyben úgy érezzük, hogy az északi fény és a mesterséges intelligencia beszél hozzánk a zenén keresztül.

A Mate 20 Pro egyébként magán az előadáson is részt vett, ugyanis a szintetizátorra kötött telefon MI környezete élőben is tovább formálta az előadás zenei stílusát, annak elektronikus részét. De lényeg, ahogy azt már írtuk, a telefon mesterséges intelligenciájának ereje volt. Hogy akár egy ilyen kis eszköz is képes lehet a fényt hanggá alakítani.

Dankó Gábor
Forrás: langologitarok.blog.hu

2018.12.07