Mekk Elek, ezermester

A Vaskakas Bábszínház új bemutatója

mekk-elek-ezermester

Mekk Elek egy többgenerációs, legendássá vált televíziós bábsorozat figurája. A szériát Imre István rendezte, a bábokat Koós Iván tervezte, a zenét pedig Ránki György szerezte a sorozathoz, és Romhányi József, a játékos állatverseiről híres rímfaragó tette az alakját felejthetetlenné. Most a Vaskakas Bábszínháznak köszönhetően elevenedik meg újra a kedves kecske, Mekk Elek, ezermester kalandja, hogy a szülőket egy kicsit a gyermekkorral, a kicsiket pedig az újdonság varázsával örvendeztesse meg.

Romhányi József nevéhez különben számos más magyar rajzfilmsorozat szövege is fűződik, hiszen ki ne ismerné a Mézga családot vagy a Doktor Bubót. Nem véletlen hát az elnevezés: „Romhányi, a rímhányó”. A Vaskakas Bábszínház új bemutatója közben a közönség nemcsak fantasztikusan humoros rímekkel és színészi játékkal gazdagodhat, hanem azzal a különleges élménnyel is, amit csak egy paravános, kesztyűsbáb előadás tud nyújtani.

A mesét Markó Róbert írta bábszínpadra, melyhez Rab Viki komponált zenét. Az előadást Schneider Jankó tervezte és rendezte, a bemutatóra 2018. december 2-án, délelőtt 11 órakor került sor.

Képzeljünk el egy mintagazdaságot, ahol rengeteg a tenni- és javítanivaló, ám nincs megfelelő szakember a sok feladat elvégzésére egészen addig, amíg meg nem érkezik Mekk Elek, egy nemes egyetemes ezermester. Ő az asztalos, kőműves, lakatos és kútásó, sőt a szabó is, ezért aztán boldogan fordulnak hozzá segítségért – egészen addig, szóval meddig is...? Hiszen mindent fordítva csinál, s ahol megjelenik, ott kő kövön nem marad, hiába magyarázza, hogy ő bizony Mekk mester rendszerrel megtervezett házat épít, és lakatot is tud készíteni, sőt kutat csak ő tud ásni, és az asztal lábából is le kell vágni, akkor is, ha alacsony az asztalka.

Hát ilyen dolgokat tett eme remekbe szedett mester. Csoda-e, ha a gazdaság lakói bizony egyfolytában kergetik és elzavarják? De hát szegény kis kecske hova mehetne, na és nem is lenne igazán mese, ha a végére nem kerülne minden a helyére, mert természetesen kiderül, hogy Mekk mester mely tevékenységben remekel – csak nem áruljuk el.

Aki mégis tudni szeretné, látogasson el a Vaskakas Bábszínház előadására, kacagjon és töltsön el egy felhőtlen órát a kedves bábokkal és szereplőkkel, akik bebizonyítják, hogy nem baj, ha nem értünk mindenhez, elég, ha megtaláljuk azt a tevékenységet, amelyben mi is remekelni tudunk.

A Vaskakas Bábszínház társulata bizony mesterien ért ahhoz, hogy a mese által fantasztikus előadásokkal, hónapról hónapra nyújtson örömet a gyermekeknek és a felnőtteknek. A tanulságot sem nélkülöző történet bábszínpadi változata az alkotóknak és színészeknek köszönhetően igazi, maradandó élménnyel szolgál minden generációnak.

Bári Edit
Fotók: Molnár György, a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2018.12.03