Megújult a győri Malom Liget


gyor-malom-liget

Megújult a győri Malom Liget a Győr Megyei Jogú Város Integrált Településfejlesztési Stratégiájában foglaltaknak megfelelően, a Zöld város kialakítása Győrben című projekt keretében. A széles körű fejlesztéseknek köszönhető újdonságokat a sportot szerető fiatalok, valamint a sokrétű játszótér lehetőségeit a gyerekek már birtokba is vehették.

A fejlesztések a park adottságainak feltérképezését követően kezdődtek, amelynek keretében a terület funkcionális bővítésére és a növényállomány megújítására is sor került. A megszokott és szükséges haladási irányok figyelembevételével újult meg a liget úthálózata. A funkcionális kötöttségekre tekintettel (közvilágítási oszlopok, buszmegálló, közlekedési irányok, vendéglő feltöltésének szükségessége, lakóépület bejáratai) a meglévő nyomvonalak csupán kis mértékben változhattak. A Corvin utca felől továbbra is biztosítani kellett a vendéglő gépkocsival való megközelíthetőségét, ugyanakkor a többi burkolat a gyalogos forgalom számára épült.

A park „kapuja” a Tihanyi Árpád utcai buszmegálló mellett található, ahol kismértékű teresedéssel bővült ki. A korábbi állapothoz képest a tér szintje a meglévő aszfaltos járda szintjére csökkent. Új megközelítési lehetőség nyílt az Álmos utcát átszelő gyalogos átkelőhely irányából. A sportpálya mellett járda épült a park belseje felé, ami a fiatalok teréhez kapcsolódik. Az Álmos utca melletti támfal szakasz elbontásra került, így a bekötés akadálymentesen használható.

gyor-malom-liget

A sportpálya szinte teljesen megújult: a területet kerítés fogja közre, a pályán gumi burkolat található, az esti világításnak köszönhetően pedig sötétedés után is használható. Bővült a sportolási lehetőségek köre, hiszen nemcsak teqball pálya, hanem 4 db kosárpalánk is elhelyezésre került. A fiatalabb korosztály számára a sportpálya mellett, a kerítésen kívül egy tér került kialakításra, amelynek központi eleme a nézők számára tervezett ülőfal. Továbbá egy pingpongasztal is helyet kapott a téren.

A játszótér megközelítése a park belsejéből történik. Mozgáskorlátozott gyermekek számára a meglévő fészekülés hintán kívül új játszóeszközök kerültek elhelyezésre (játékvár, forgó).

A terület nyugati részén az idősebb korosztály számára nyugodtabb kertrész került kialakításra. A járdák kisebb teresedésekkel bővültek, padok és asztalok telepítésével. A járda mellett homok burkolatú pétanque pálya kapott helyet. A terület északi részén kerítéssel körbevett kutyafuttató létesült a kutyák számára, játékeszközökkel.

gyor-malom-liget

A park új locsolóhálózata a zöldterület és a növények öntözését szolgálja. A Corvin utca – Álmos utca kereszteződésében található szelektív hulladékgyűjtő sziget elkerítése esztétikailag növeli a sziget képét.

A Malom Liget felújítása mintegy nettó 158 millió Forint értékben valósult meg a HIDRO-PLAN Győriterv Mélyépítés Tervező Kft. és a STRABAG Általános Építő Kft. közreműködésével.

Fotók: O. Jakócs Péter

2018.11.29