Jöttek a kurucok, és valahogy leégett a vár


sarospatak-var

Patakon tehát 1660 után megszűnt a református reneszánsz, Báthory Zsófiának gondja volt az iskola szétzavarására is. Aztán eljöttek a kuruc idők is, de ne szaladjunk ennyire előre.

Mert a vasvári béke után 1670-ben itt, egy mennyezeti rózsa-stukkó alatt („sub rosa”) szervezkednek a Wesselényi Ferenc nádorról elnevezett összeesküvés résztvevői, köztük a fiatal I. Rákóczi Ferenc. Akinek a nyakát aztán nem kevés pénzért húzza ki az anyja a hóhér bárdja alól. A bécsújhelyi kivégzésekben csúcsosodó megtorlás pedig császári őrséget is hoz Patakra. Amit ugyan 1682-ben Thököly kurucai elfoglalnak, de három év múlva ismét a bécsi császár és király zsoldosai az urak a várban. Amelynek egyik szárnyát majd 1694-től II. Rákóczi Ferenc, német ruházatban járó és apolitikus sárosi főispán lakja ifjú feleségével.

sarospatak-varA rózsa alatt tervezgettek (Herman Ottó Múzeum CC BY-NC-ND)

De éppen Szerencsen vannak, amikor 1697. június 30-án Tokaji Ferenc, a regéci gyalogosok egykori hadnagya és Bajusz Gáspár tokaji huszárkapitány levágják a vásárban a pataki vár 25 császári zsoldosát. És éjjel még hetet az épületek elfoglalása során, amiket aztán nem sokáig tudnak megtartani. Jön a szokásos megtorlás és fosztogatás, nem kímélik a császáriak a már Bécsben tartózkodó, Tokajiékkal szóba sem álló jövendő fejedelem javait sem. Sőt, a Vörös-toronytól északi és nyugati irányban kiépített erődítések bizonyos részeit 1702-ben, Rákóczi letartóztatása és birtokainak lefoglalása után fel is robbantják. Aztán a kurucok 1703-as bevonulásakor valahogy leég minden, az 1708-as országgyűlés is a romos épületekben lett megtartva a fejedelem nagy szomorúságára.

sarospatak-varFotó az 50-es, 60-as évekből (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

Aztán a felkelés végén Patak helyett inkább Munkácsban gondolkodik Rákóczi, azt erősítené, de nem marad ideje rá. A bukás, 1711 után királyi adományként megérkeztek ide a Trautsohn hercegek, akik a romos épületegyüttest valamennyire helyrehozták és birtokközpontnak használták. 1806 után az új tulajdonos, Bretzenheim herceg átépíti az egészet (jórészt ennek eredményeit látjuk most), hogy aztán nem egészen hetven év múlva a Windischgratz hercegeké legyen minden. 1945 után meg az államé, ahogyan az errefelé szokás.

Címlapkép: A vár régi képeslapon (Herman Ottó Múzeum CC BY-NC-ND)

Pálffy Lajos
Forrás: forumhungaricum.hu

2018.11.29