Nádler István: Soha nem szűnő

Retrospektív kiállítás a Rómer Múzeumban

nadler

2018. november 24-én (szombaton) 18 órakor a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum főépületében, az Esterházy-palotában (Győr, Király u. 17.) Dubóczky Gergely, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar vezető karmestere nyitja meg Nádler István Soha nem szűnő című grafikai retrospektív kiállítását.

A kiállítás kurátora: Prosek Zoltán művészettörténész. A megnyitón közreműködik Csalog Gábor Liszt Ferenc-díjas zongoraművész.
Az alkotások megtekinthetők: 2018. november 25 – 2019. január 13. között, hétfő kivételével naponta 10.00-18.00 óra között.

Nádler úgy hagyta el korábbi művészi útját, hogy mégis számtalan mozzanatot hozott magával ebbe az új, lüktetőén, kalandosan kiszámíthatatlan világba. Nem csak motívumok szintjén, s nem is csupán kompozíciós szinten, hanem esztétikai szemlélete mélyebb rétegeiben. Nádler tiszta festői eszközökkel dolgozik, s még most is a „béllé peinture” híve maradt, mikor pedig úgy tűnhetne, hogy a „heftig” festésmód, a gesztusfestés, a zaklatott felületek fakturális kialakítása messze maga mögött hagy minden „nemes”, minden „franciás”, minden „elegáns” festői finomkodást. S mégis, az új Nádler-képek megejtően gazdag kolorizmusa, összetett, de nem túlzsúfolt kompozíciós rendszere, rendkívül erőteljes, de nem otromba gesztusfestészete mindvégig „klasszikus” talajból sarjadó értékeket hordoz.

2018.11.23