50 éves a Led Zeppelin


led-zeppelin

Idén ünnepli megalakulása 50. évfordulóját a Led Zeppelin, a rocktörténet egyik legnagyobb hatású, brit zenekara. Sikeres pályafutásukat mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy a 8 stúdióalbumból, valamint egy koncertlemezből mintegy 200 millió példány fogyott világszerte, és begyűjtöttek minden létező díjat és elismerést.

Az 1968-ban alakult Led Zeppelin, amelyet sokan az első heavy metál zenekarnak tartanak, nyolc stúdióalbumot készített. Máig az egyetlen együttes, amelynek valamennyi lemeze felkerült az amerikai Billboard Top 10 listájára, 1975-ben pedig rekordot döntöttek azzal, hogy az összes addig megjelent lemezük fent volt egyszerre az amerikai toplistákon. Manapság az is különlegesnek hat, hogy a tagok a Led Zeppelin pályafutása alatt nem készítettek szólólemezeket, és az együttes a teljes fennállása alatt ugyanazokból a tagokból állt.

Zenéjük rendkívül sokszínű, hiszen a heavy metál hangzások mellett blues-, hard rock-, folk-, rockabilly-, funky-, reggae- és soul-elemek is találhatók benne. A csapat 1980-ban oszlott fel, az együttes dobosa, John „Bonzo” Bonham halálát követően, a tagok nagyon sokáig a több milliós rajongótábor folyamatos unszolása ellenére sem hajlottak az újraegyesülésre.

1988-ban felléptek az Atlantic Records lemezkiadó negyvenedik születésnapja alkalmából, de a koncert rosszul sikerült a tagok közötti mély ellentétek miatt. 2007. december 10-én az énekes Robert Plant, a gitáros Jimmy Page, a basszusokért felelős John Paul Jones, és Bonham fia, a szintén ütős Jason azonban mégis színpadra állt a londoni O2 Arénában az Atlantic alapítója, Ahmet Ertegun emlékére rendezett koncerten. A később CD-n és DVD-n is kiadott eseményen a banda minden nagy slágert eljátszott, köztük a Whole Lotta Love-ot, a Kashmirt és a Stairway to Heavent.

MTI/tmoni

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2018.11.23