Visszakerült a helyére a Kisfaludy-szobor

Vas Balázs képriportja

kisfaludy-szobor-becsi-kapu-ter

Mindannyian látjuk jártunkban-keltünkben, hogy belvárosunk egyik legszebb része, a Bécsi kapu tér felújítási munkálatai a célegyenesbe érkeztek. Már az utolsó simításokat végzik, melynek részeként a július 7-én elszállított, Mátrai Lajos által készített, 126 éves, 27 tonnás Kisfaludy Károly-szobor is visszakerült a helyére.

Nem az eredeti helyére, hiszen 1892. október 2-án a Sétatéren (mai Radó-sziget) állították fel a köztéri műalkotást. 1916-ban a KIOSZK, Győr kedvelt szórakozóhelyének átépítése miatt a szobrot lebontották, és a sétány úgynevezett gyermekjátszóterén helyezték el. Itt többször megrongálták, 1920-ban pedig négy napig elmerülve állt a magas vízállás miatt. 1921 áprilisában került végül az Erzsébet térre, a mai Bécsi kapu térre, ahol azóta is áll.

A szobrot Szórádi Zsigmond szobrász restaurálta Budapesti műhelyében, és az ígérethez híven az adventi időszakra mind a tér, mind a bronz Kisfaludy el is készült a győriek legnagyobb örömére.

A hivatalos és ünnepélyes átadó ünnepségre november 28-án, szerdán, 17 órakor kerül sor, melynek részeként látványos show-műsort tekinthetnek meg az érdeklődők a Hot Jazz Band közreműködésével.

tmoni
Fotók: Vas Balázs

2018.11.22