Tudósítás a Kárpát-medencei könyvtárosok találkozójáról IV.


karpat-medencei-konyvtaros-osztondijprogram

A Kárpát-medencei könyvtárosok találkozójának negyedik, utolsó hetén az ösztöndíjasok a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Könyvtárában, az MTA Könyvtár és Információs Központban és az ELTE Egyetemi Könyvtárban jártak; régi könyvritkaságokat és restaurált könyveket csodálhattak meg. A Magyar Könyvtárosok VIII. Világtalálkozója pedig diskurzusra és régi barátságok felelevenítésére adott alkalmat.


A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Könyvtára

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Könyvtárának megtekintése mellett az ösztöndíjasok bepillantást kaptak az intézmény tevékenységébe. Az állomány 700 ezer könyvtári egység, azonban ennek nagy részét – a szintén megtekintett – raktárhelyiségekben őrzik. A főbb gyűjtőkört a had-, rendészet-, államtudomány, nemzetközi tanulmányok, víztudomány teszi ki, azonban más jellegű művek, például szépirodalom is az olvasók rendelkezésére áll – az egyébként nyilvános könyvtárban. A hagyományos mellett nagy hangsúlyt kapnak az elektronikus szolgáltatások, ill. a digitalizálás. Repozitóriumukban, a LUDITA-ban, a Ludovika Digitális Tudástár és Archívumban cél az egyetem tudományos tevékenységének tükrözése.

karpat-medencei-konyvtarosokAz ösztöndíjasok a Nemzeti Közszolgálai Egyetem Könyvtárában – Smidt Veronika, CC BY-NC-ND


Az MTA Könyvtár és Információs Központ

Az MTA Könyvtár és Információs Központban Kalydy Dóra, általános főigazgató-helyettes tájékoztatóját hallgatták meg a könyvtárosok. Szó esett a könyvtár tevékenységi köréről: az intézmény többek között a közgyűjtemények számára elektronikus tudományos tartalmakhoz hozzáférést biztosító Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program (EISZ) működtetője. Emellett közfeladata a nemzeti tudományos bibliográfiai adatbázis, a Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) működtetése.

Haffner Rita, a Tájékoztatási és Olvasószolgálati Osztály vezetője a könyvtár történetét ismertette – egészen Széchenyi István 1825-ös felajánlásától kezdve. Az MTA palotája 1865-ben épült meg, végül itt kapott elhelyezést a könyvtár. 1988-ban költöztették a szomszédba, az MTA bérházába, amely jelenleg is otthont ad az intézménynek. Nyilvános könyvtár, bárki használhatja, azonban a kölcsönzés korlátozott, tudományos fokozathoz rendelt. Digitalizációs tevékenységet is végeznek, eddig főként reformkori kiadványok, az Akadémia által megjelentetett periodikák kerültek digitális megőrzésre, amelyek megtalálhatóak a könyvtári repozitóriumban, a REAL-ban.

A Kézirattár és Régi Könyvek Gyűjteményében Babus Antal osztályvezető a részleg által őrzött ritkaságokat mutatta be: a corvina Carbo-kódexet; a mindeddig megfejtetlen Rohonci-kódexet; Széchenyi István eredeti Hitelét; Madách Imre Az ember tragédiájának első, kézzel írt példányát; Jókai Mór művének, A zsidó fiúnak azt a változatát, amely Petőfi Sándor kézírásával készült egy pályázatra; illetve Arany János Kapcsos könyvét. A Keleti Gyűjteményben tett látogatás alkalmával Dévényi Kinga főkönyvtáros mutatott be néhány érdekességet az állományból.


A Magyar Könyvtárosok VIII. Világtalálkozója

A hét programjainak része volt a november 6-án és 7-én megrendezésre kerülő Magyar Könyvtárosok VIII. Világtalálkozója is. A konferencia első napját a 150. évfordulóját ünneplő Országgyűlési Könyvtár rendezte az Országház Főrendházi üléstermében. A második nap eseményeinek az Országos Széchényi Könyvtár adott otthont. A korábbiakban bővebben beszámoltunk a könyvtárszakma egyik kiemelkedő eseményéről.

karpat-medencei-konyvtarosokKönyvtáros hallgatóság a Magyar Könyvtárosok VIII. Világtalálkozóján, a 150 éves az Országgyűlési Könyvtár rendezvényen – Takács Eszter, CC BY-NC-ND


Az ELTE Egyetemi Könyvtár

Az ELTE Egyetemi Könyvtárban tett látogatáskor Sutóczky Kinga könyvtáros fogadta a vendégeket, aki korábban maga is részt vett a „Könyvtár, ami összeköt” programon. A könyvtár megtekintése után az ösztöndíjasok betekintést kaptak a könyvrestaurátor műhely munkájába is Szalaváry Miklós restaurátornak köszönhetően, aki egy ősnyomtatvány újjászületésének történetébe kalauzolta a társaságot.

karpat-medencei-konyvtarosokRestaurált ősnyomtatvány az ELTE Egyetemi Könyvtár könyvrestaurátor műhelyében – Takács Eszter, CC BY-NC-ND


A Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont

A programot érdekességként egy múzeumi látogatás zárta; a Törley Gyűjtemény és Látogatóközpontban, a hazai pezsgőgyártás bölcsőjében tárultak fel a pincészet titkai. A hazai pezsgőkészítés atyja, Törley József és családjának életét is bemutatta a tárlat, és nem utolsósorban az érlelő pincékbe és a pezsgőkészítés fortélyaiba is betekintést kaptak a látogatók. Akit bővebben érdekelnek a hazai pezsgőgyártás érdekességei, ajánljuk virtuális kiállításunkat a témában.

karpat-medencei-konyvtarosokA Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont érlelő pincéje – Takács Eszter, CC BY-NC-ND


A program zárása

A záróeseményen Bellavics István, az Országgyűlés Hivatal közgyűjteményi és közművelődési igazgatója hangsúlyozta, hogy a VIII. alkalommal megrendezésre kerülő „Könyvtár, ami összeköt” programban az ösztöndíjasok körét a – könyvtárosok mellett – muzeológus szakemberekkel bővítették. A jövőben tervben van további közgyűjteményi kollégák bevonása is. A – főként budapesti – társintézmények csatlakozásával pedig számos általuk delegált könyvtáros és muzeológus érkezett. Ezen közgyűjteményeket – jelenleg a KSH Könyvtára, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Könyvtára, az Országos Széchényi Könyvtár, az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum – természetesen az ösztöndíjasok meglátogatták és tevékenységüket megismerték.

Ezek után a résztvevők összegezték az elmúlt négy hetet. Többen kiemelték, hogy ez idő alatt szakmai kapcsolatok, barátságok szövődtek, illetve a könyvtárlátogatások és a konferenciák által betekintést kaptak a magyarországi könyvtári rendszer működésébe. Záróakkordként pedig Bellavics István és Redl Károly ünnepélyes keretek között átadta az ösztöndíjprogram emléklapjait.

Biztatni tudunk mindenkit, főként a határon túli könyvtárak, múzeumok munkatársait, hogy a jövő években pályázzanak az ösztöndíjprogramra, hiszen számos beszámolón és példán keresztül az intézmények képviselői bepillantást kapnak egymás munkájába, a könyvtári rendszerek működésébe, és a kiépített kapcsolatok révén gyümölcsöző együttműködés alakulhat ki a könyvtárak között határon innen és túl. Nem is beszélve arról, hogy a friss, innovatív ötletek, illetve a könyvtártörténet, a szervezeti működés vagy a minőségmenedzsment terén elhangzott információk és érdekességek inspirálóan hatnak további tevékenységeinkre is.

Ezúton is köszönjük az Országgyűlési Könyvtár munkatársainak, főként Villám Juditnak, Maltsik Balázsnak és Redl Károlynak, hogy megszervezték és koordinálták a programot, illetve a szakmai és emberi segítséget, amit tőlük kaptunk.

A címlapképen az idei ösztöndíjas könyvtárosokból és muzeológusokból álló csoport látható – OGYK, CC BY-NC-ND

Takács Eszter
Forrás: forumhungaricum.hu

A Kárpát-medencei könyvtárosok találkozójáról való tudósítás első része itt, második része ittharmadik része pedig itt olvasható.

2018.11.23