Szavak, mozgóképek és élesre fent hangok

Bemutatkozó-, irodalmi- és pódiumest a 18. Győri Könyvszalonon

iro-alkotok-klubja-konyvszalon

A 18. Győri Könyvszalon az írott szó összes formáját felvonultatta, mellette pedig ezúttal is társművészeteket hívott segítségül, hogy teljességgel megmutassa a kultúra és az alkotás valódi erejét. Így lehettünk tanúi egy írói körnek és egy határon túli társaság folyóiratának csakúgy, mint verseknek, mondásoknak, észrevételeknek, valamint Sándor György humoralista szereplésének filmen és személyesen egyaránt.

Szavak a mélyből – Az Író Alkotók Klubja antológiája
(Csiszár Antal írása)

Az Író Alkotók Klubjának antológiáját november 16-án mutatták be a győri könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárában. A közösség mintegy három éve jött létre, a megalakulásról és az eddig történtekről Dittrich Panka, a klub vezetője mesélt, aki maga is írói-költői munkásságot vallhat magáénak.

A rendezvény keretében láthattunk rövid videóbejátszást, mintegy mozaikokat műhelyük életéből. Több vendégszereplésre is sor került, voltak fotós-verses bemutatók (a fotók Virág Lajos munkái). A klub tagjai könyveket is kiadtak már. A Szavak a mélyből címet kapott antológiából részletek hangzottak el, de gitárkísérettel előadott dal (Rozán Eszter), valamint énekes duett is szerepet kapott. A rendezvényre a koronát tombolahúzás tette fel.


Bemutatkozik az OPUS, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának folyóirata
(Csiszár Antal írása)

opus-folyoirat-konyvszalon

November 17-én délben a színház Kisfaludy Termében egy izgalmas folyóirat, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának kiadványa mutatkozott be a Könyvszalonon. Az OPUS-on kívül azonban megismerhettünk több magyar nyelvű irodalmi folyóiratot is (Irodalmi Szemle, Kalligram).

A folyóirat pályázatokból igyekszik forrást teremteni, tartalmában vers, próza, kritika és egyéb publicisztikai műfajok is jelen vannak. Úttörő szerepet játszik a magyar írásbeliség műveinek terjesztésében, próbál a határon túl is terjeszkedni, az anyaország szélesebb olvasóközönségét megnyerni. Több olyan fórumra lenne azonban szükség, ahol ez megvalósulhat.

Különös figyelmet fordítanak a pályakezdő költőkre, írókra; irodalmi elismerésük is van, az Arany Opus Díj. A bemutatkozás során szó esett a közeljövő szerkesztőségi tisztújításról is, a vezetőség széles teret enged az alkotói szabadságnak.


Dömötör István: Versek, mondások, észrevételek
(Bári Edit írása)

domotor-istvan-konyvszalon

Miről is szólhatna egy könyves fesztivál, ha nem magáról a könyvről? A Könyvszalon rendezvényein minden alkalommal sok érdekes, értékes kötet bemutatására kerül sor, és külön figyelmet kapnak a helyi szerzők. Nem volt ez másképp idén sem, ahol Dömötör István győri író ezúttal egy felnőttek számára összeállított kötettel mutatkozott be november 17-én 14 órakor a Kisfaludy Károly Könyvtárban.

Beszélgetőtársa, Bezák Tibor közreműködésével ismerhettük meg a kötet keletkezését, a szerző indíttatását és motivációit. Versek, rímekbe szedett gondolatok, iránymutatások, észrevételek. És hogy mindez miről szól? Mindenről. Nevelésről, szeretetről, családról, tiszteletről, odafigyelésről – mindarról, ami rohanó világunkban lassan ismeretlen fogalommá válik. A kötet verseiből Kámán Dóra előadásában hallhattunk ízelítőt.


A sándorgyuri – Sándor György filmen és pódiumon, Válogatott rögtönzéseim – Sándor György pódiumestje
(Bári Edit írása)

sandor-gyorgy-konyvszalon

Sándor György humorista, moralista, vagyis egy szóval humoralista. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas írót, előadóművészt a győri közönségnek nem kell bemutatni, hiszen tavaly a 17. Győri Könyvszalon Alkotói Díját vehette át. A 80 éves művész most Válogatott rögtönzéseim címmel adott önálló estet november 17-én 16 órakor a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy Termében. Nem volt szokványos előadás, hiszen egy filmvetítéssel egybekötött Sándor György egyedi humorával átszőtt délután részesei lehettünk.

A sándorgyuri címmel láthattuk Kocsis Tibor rendező dokumentumfilmjét, amely átfogóan mutatja be Sándor György életútját, munkásságát, idézi fel emlékezetes jeleneteit, utcai tréfáit. 80 év 50 percben – egy tartalmas életút bemutatása, pályatársak méltatásával. Egyszerre megható és mulattató, hiszen emlékezetes tréfák, jelenetek mellett a kudarcok, veszteségek is megjelennek a filmvásznon, hogy a végén összegzésként elmondhassuk, a humor mindenen átsegít. A dokumentumfilm nyilvános bemutatására először itt, a Könyvszalonon került sor.

A vetítést Sándor György a közönséggel együtt, a nézők soraiból nézte végig, ezért kissé meghatódva vártuk az előadás folytatását. Talán nem túlzás azt mondani, hogy a művész is ilyen érzelmekkel lépett a közönség elé, hogy aztán az általa megszokott reflektorfényben kápráztasson el bennünket abszurd humorával.

Bári Edit, Csiszár Antal
Fotók: Terman Tímea, Hatvaniné Ragány Klára

2018.11.21