Találkozások

A GYAK új kötetének bemutatója a 18. Győri Könyvszalonon

talalkozasok-gyori-antologia

A Győr Művészetéért díjas Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség (GYAK) Találkozások című 19. kötetének, a Győri Antológia 2018-nak a bemutatóját a 18. Győri Könyvszalon egyik programjaként, november 16-án, 17 órai kezdettel tartotta a győri könyvtár Kisfaludy Károly Könyvtárának második emeleti rendezvénytermében.

A cím mindig valami fontosat emel ki a mű gazdag értelmezési tartományából. Erről tájékoztatja az olvasót a fülszöveg. A Győri Antológia 27 alkotója úgy véli, a művészettel való találkozások meghatározóak lehetnek az ember életében: személyiségére, lelkére, alkotó kedvére gyakorolnak óriási hatást. Az irodalom, a képzőművészet, a fotográfia nemcsak a valóság megjelenítésével, gondolati, érzelmi, hangulati telítettségével hat a befogadóra, hanem a szépség erejével is. A gyönyörködés élményét, boldogító örömét nyújtja.

A Győri Antológia Találkozások címe – többek között – a nagy elődök és kortársak műveivel való találkozások élményeiből fakadó üzeneteket tolmácsolja az olvasónak. A kötetben gyakran olvashatunk a szerzőknek más alkotók művei által kiváltott érzéseiről, a nagyszerű példák ihletésében megfogalmazott gondolatairól, melyeket versekben, kisprózákban, képzőművészeti alkotásokban, fotókban tárnak a könyvet fellapozók elé.

Az Antológia címe azt is kifejezi, hogy Győr sok szempontból a találkozások városa: utak kereszteződésének, vizek összefolyásának, különböző kulturális eseményeknek a színhelye. A címlapon azt a képet látjuk, amint a Rába beleömlik a Dunába, és a két folyó eltérő színű hordaléka egymással összehömpölyög.

A könyv – állandó szerzőinek művein kívül – három fejezetet is tartalmaz. A Vendégünk Fülöp Péter győri fotográfust és költőt mutatja be, a Kilátó a révkomáromi Atelier című művészeti folyóiratot és alapító-főszerkesztőjét, Kopócs Tibor festő-grafikus művészt, In memoriam címmel pedig Porubszky Ildikó győri költő, hajdani antológiás előtt tiszteleg halálának tizedik évfordulója alkalmából.

A bemutatóra szép számú érdeklődő gyűlt össze. Meghívott vendégként jelen volt Kopócs Tibor, valamint Fülöp Péter.

A rendezvény Tóth László vonósnégyese által előadott Haydn-muzsikával indult, mely alatt a vendégek falra kivetített képeken láthatták az új kötet képzőművészeinek egy-egy, címmel megjelölt alkotását a szerzők nevével együtt.

Csáky Anna költő, az antológiaközösség vezetője köszöntötte a megjelenteket, majd következett a rendezvény irodalmi része: Olasz Valéria, Cseke J. Szabolcs, Győri Andor, Pinthér Anna, Gősi Vali, Molnár György, Kecskés Rózsa, Nagygábor Margit, Rácz Katalin, Pejkó András, Kozák Ágnes, Eörsy Varga Nóra, Vehofsics Erzsébet, Csáky Anna egy-egy saját verset, kisprózát vagy prózarészletet olvasott fel, felvállalva némelyik társuk alkotásának bemutatását is. Kivetített képeken láthatóvá vált az alkotók portréja, a felolvasott művek címe, az írásokat interpretálók neve és fotója is.

A zárszó, valamint Tóth László vonósnégyesének műsora után a GYAK összes tagja, alkotója felsorakozott, majd meghajlással köszönte meg a vendégeknek a megjelenést és a sok tapsot.

A közösség tagjai ezt a lehetőséget ragadták meg arra, hogy ünnepélyesen megköszöntsék Csáky Annát, szerzőtársukat, a GYAK vezetőjét 80. születésnapja alkalmából. Győri Andor kedves szavak kíséretében egy csodálatos, cserépbe ültetett orchideát nyújtott át a meglepett ünnepeltnek, majd jöttek a többiek is kisebb-nagyobb ajándékaikkal, köszönetet mondva neki a közösségért végzett munkájáért is. E megható jelenetbe a vendégek is bekapcsolódtak, és a nagyszerű bemutató ezzel a szép jelenettel ért véget.

Molnár György, a GYAK tagja

2018.11.21