1818, 1968, 2018 – Jubileumi győri egyetemi emlékérmek


szechenyi-egyetem-emlekerem

A Széchenyi István Egyetem 2018-ban ünnepli az intézmény alapításának 50., az óvári felsőfokú gazdászképzés megszervezésének 200. évfordulóját. A rendezvények, könyvek, kiadványok mellett a két eseményt emlékérem készítésével is megörökíti a jelen és az utókor számára az Egyetem.

Lebó Ferenc győri érem- és szobrászművész 42,5 mm átmérőjű, vert, aranyszínhatású, sárgarézből készült két alkotása átlátszó kapszulában és színes díszdobozban, díszoklevéllel teszi teljesebbé a két évforduló megünneplését.

A mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar jubileumi érmét Nádler Róbert A magyaróvári várkastély című, 1899-es keltezésű festménye alapján készült dombormű díszíti, „200 éves az óvári gazdászképzés” és az 1818-as évszám a hozzá tartozó szöveg. A hátoldalon a magyaróvári akadémia mai neve: „Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar” és a 2018-as évszám olvasható.

A Széchenyi István Egyetem jogelőd intézményének 1968-as alapítására emlékező érem felirata félkörívben: „Az alapítás 50. évfordulóján. 1968.” A belső mezőben az Egyetem logója és abban a Győr városnév szerepel. Az érem másik oldalán félkörben az Egyetem neve, a belső részben a fél évszázadra utaló 50-es szám, s a számban a jogelődök nevének rövidítése egymás alatt látható: KTMF, SZIKTMF, SZIMF, SZIF, SZE (Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskola, Széchenyi István Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskola, Széchenyi István Műszaki Főiskola, Széchenyi István Főiskola, Széchenyi István Egyetem). A körív alján az 1968-2018 évszám szerepel.

A két emlékérmet a legrégebbi, hosszabb időn át legeredményesebben dolgozó munkatársai, az együttműködésben legattraktívabb partnerei részére adományozza az Egyetem.

Winkler Csaba
Fotó: Majer Csaba József

2018.11.21