A győri német nemzetiség bemutatkozása a 18. Győri Könyvszalonon

Bári Edit írása

gyori-nemet-nemzetiseg-konyvszalon

A győri német nemzetiség a 18. Győri Könyvszalonon november 16-án bemutatkozó gálaműsor keretében kalauzolta az érdeklődőket a német kulturális élet csodálatos világába a Győri Nemzeti Színház nagyszínpadán.

Győrött mintegy 2000 regisztrált német nemzetiségű kisebbség él, akik példamutató összefogással ápolják, őrzik és viszik tovább a német kulturális értékeket. Városunkban szoros a magyar-német kapcsolat gazdasági és kulturális téren egyaránt, hiszen a világ egyik legnagyobb autógyártója, az AUDI számos rendezvény szponzora, az óvodákban és iskolákban pedig évtizedek óta folynak két tannyelvű oktatások.

Ezen a napon a közösen elénekelt magyar és német himnusz után dr. Horváth Sándor Domonkos, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, majd Győr Megyei Jogú Város Német Önkormányzatának elnöke, Ferenczi Tamás megnyitóbeszéde következett magyar és német nyelven.

A gálaműsor első fellépője, Ruisz Rebeka két közismert és közkedvelt operettből énekelt dalokat, ezzel alapozva meg a hangulatot. Mi tagadás, ha operáról beszélünk, azonnal az olasz opera jut eszünkbe, de ha operettről, akkor az nem lehet más, mint német vagy magyar. Miután képzeletben eljártuk a „Shimmy-táncot”, a „Jön-e velem nagysád shimmyt járni” című betétdal hallgatása közben máris a színpadra vonultak a Brunszvik Teréz Német Nemzetiségi Óvoda csöppségei, akik a jellegzetes bajor, sváb dalokra mutatták be tündéri táncukat.

A kicsik után a Kovács Margit Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola tánccsoportja és az Audi Hungária Általános Művelődési Központ alsó tagozatos tánccsoportja következett, akik szintén a német hagyományos zene és tánc világát tárták elénk.

Két kórus is szerepelt a fellépők sorában: a Heimatklänge Chor (Kórus) és a Rosmarin Chor semmivel össze nem téveszthető dallamvilággal. A kórusokat Karsai Klára és Tóvári Mária karnagyok dirigálták, a harmonika kíséretet Kulcsár Béla és Mehringer József biztosította.

Zárásként egy hangszeres produkció következett a Stimmung Band előadásában, Kozári Tibor vezetésével. Elmaradhatatlan harmonika kísérettel polkák, keringők hangzottak fel.

Nemcsak a zene és a tánc eszközeivel nyertünk betekintést a sokszínű német kultúrába, hanem egy kicsit a szokásokkal is, hiszen a fellépők népviseletet öltöttek, ami nagymértékben növelte a látvány élményét.

A 18. Győri Könyvszalonon bemutatkozó győri német nemzetiség műsorát a zsúfolásig megtelt nézőtéren vastapssal jutalmazta a közönség.

Bári Edit
Fotók: Vas Balázs

2018.11.19