Othello

A RÉV Színház és a KB35 Inárcs díjnyertes koprodukciója a Vaskakas Művészeti Központban

rev-othello

2018. november 9-én volt látható végre Győrben is az a produkció, amelyet a két független társulat közösen álmodott színpadra, és a bemutató óta több szakmai díjjal is kitüntettek. Az Othellot, a RÉV Színház és a KB35 Inárcs alkotását a Komlói Amatőr Színházi Találkozó zsűrije második helyezettként díjazta, míg a Jago szerepében látható Nagy Zsolt Zsozsa a legjobb férfi főszerelőjének járó elismeréssel gazdagodott. A november első hétvégéjén megrendezett FESZT-FEST-en pedig a Solténszky Tiborról elnevezett nívódíjjal jutalmazták az előadást.

William Shakespeare drámája és Márton László fordítása alapján Szivák-Tóth Viktor és Balla Richie közös rendezésében egy modern, formabontó, könnyedebb nyelvezetű alkotás született. A darab nagyszerűsége, hogy Shakespeare örök érvényű igazsága és az emberi jellem ábrázolása elementáris erővel jön át és ragad magával az előadás alatt.

A dráma évszázadok óta olyan időszerű témákat boncolgat, mint a xenofóbia, a családon belüli erőszak, a manipuláció. Most egy olyan Othello-olvasatot láthatnak a nézők, ahol mindhárom szál felerősödve, megerősítve van jelen. Jago karakterén, jellemén keresztül mehetünk végig a cselekményen, egészen a tragikus végkifejletig.

Jago – aki Othello bizalmát élvezi – az emberi gyengeségeket kihasználva manipulálni képes mindenkit, hogy saját önös céljait elérje, s miután mindez sikerül neki, nyitott kérdés marad a további sorsa. Míg Shakespeare törekedett arra, hogy a „gonosz elnyeri méltó büntetését” gondolattal záruljon a dráma, addig ez a modern alkotás talán szántszándékkal bízza a nézőre annak megválaszolását, vajon tényleg mindig megbűnhődik-e a bűnös?

A darabról a két rendező így nyilatkozott (szinhaz.org):

Szivák-Tóth Viktor:
Az Othello egy könnyen követhető történet, hátra lehet dőlni és élvezni, hogy aztán mégis csavarjon egyet-kettőt a megszokott gondolatmeneteinkben. Könnyed, humoros és komoly, tragikus egyben.
Balla Richárd:Én szeretném azt hinni, hogy ez egy olyan Othello-olvasat lesz, amellyel még nem találkoztak a nézők más feldolgozásoknál. Egy olyan igazi KB35-RÉV produkció.

Nézőként már tudom, hogy valóban rendkívül érdekes, eredeti alkotás született, minimális díszlettel és jelmezzel (másik Kiss Gabriella), nézők felől érkező színészekkel, mély mondanivalóval, élvezetes alakításokkal. Szívből gratulálok a két társulatnak ehhez a nagyszerű előadáshoz és a méltán odaítélt elismerésekhez, valamint bízunk abban, hogy nekünk, győrieknek lesz még alkalmunk megtekinteni az előadást!

Szereposztás: Othello – Balla Richie; Desdemona – Bálint Betty; Jago – Nagy Zsolt Zsozsa; Emilia – Lakatos Dorina; Rodrigo – Boda Tibor; Cassio – Szántó Dániel; Öreg, Brabantio, Lodovico – Szivák-Tóth Viktor.

Bári Edit
Fotók: Andráska Gábor

2018.11.14