Bright Sun ʼ78

''Az első világzenei anyagok egyike''

bright-sun-78

Egy igazi ritkaság kerül most napvilágra a Dalok.hu terjesztésében: az ex-Syrius Ráduly Mihály és a Jimmy Carter beavatási ünnepségén is énekelt Szalai Erzsébet New York-i lemeze.

A Hangfoglaló Könnyűzenei Örökség alprogramja oldalán található Jávorszky Béla Szilárd rendkívül érdekes interjúja Ráduly Mihállyal, a Syrius és számos más zenekar szaxofonosával. A nemzetközi hírű zenész a Pege Quartettel 1970-ben elnyerte a legjobb szólistának járó díjat a Montreaux-i Jazz Fesztiválon, 73-tól kezdve Amerikában élt. Fokozatosan visszavonult a zenéléstől, egyetlen lemeze jelent meg a következő években – a mai füllel hallgatva is különleges Bright Sun. Erről így nyilatkozik:

Jávorszky Béla Szilárd: Bár nem a neved alatt jelent meg, sokan az első szólólemezedként tartják számon az 1978-ban New York-ban kiadott Bright Sun című nagylemezt, amely kizárólag népdalfeldolgozásokat tartalmaz, dzsesszes hangszerelésben.

Ráduly Mihály: Ez az album családi vállalkozás volt, és a Püski kiadó vezetőjének menye, Szalay Erzsébet számára készült, aki idehaza táncdalénekesnő volt, tudomásom szerint valamelyik táncdalfesztiválon is énekelt... A népdalok dzsesszes hangszerelését Robert Casélre bíztam, és bár szerintem az ötlet jó volt, ő nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A kiadás költségeit Püski Sanyi bácsi finanszírozta. A Bright Sun mindenesetre nem annyira rossz lemez, mint amilyennek időnként gondolom. Szakcsi szerint ez az első világzenei anyagok egyike.

A lemez a New Yorkban tevékenykedő Püski kiadó Magyar Record lemezkiadója gondozásában jelent meg vinylen. Magyar népdalokat hallunk rajta a kortárs jazz-rock legjobb hagyományait követő hangszerelésben. Valószínűleg ez az első album, amely a magyar népzenét ötvözi a jazz-zel, világszínvonalon.

Szalay Erzsébet (Püski Istvánné) ajánlása a lemezhez:

Ennek az albumnak az anyaga 1977-ben készült és jelent meg lemezen New York-ban. Az a vágy hajtott akkor, hogy az ősi gyökerekből táplálkozó magyar népzene és a modern jazz egyesítésével egy olyan hangzás jöjjön létre, melyben mind a két zenei világnak az esszenciája benne zeng. Nagy gonddal válogattam össze a népdalokat, az erdélyiektől kezdve a mezőségi hegedűszóló improvizatív elénekléséig.

Óriási szerencsémre ekkor találkoztam Ráduly Mihállyal, aki úgy, mint én kint élt és játszott New York-ban, miután 1970-ben elnyerte a világ legjobb szaxofon szólistája díját a Montreaux-i Jazz Fesztiválon. A két zenei világ fúziója őt is rendkívül érdekelte, és a beszélgetéseink nyomán nagy lelkesedéssel látott neki a zenei anyag és a saját szólói megformálásának.

A hangszerelés nagy részét Robert Casél amerikai zongorista készítette, a zongora és az orgona szólókat is ő játszotta igen nagy érzékenységgel és gondossággal.

Úgy érzem, ez a maga nemében új utakat nyitó zene most sem vesztette el aktualitását, és élményt tud adni mindazoknak, akiknek szívük és fülük van hozzá.

A Dalok.hu tervei szerint a Magyar Record további, 70-es években New Yorkban csak vinylen megjelent lemezeit is kiadják majd digitálisan, melyek között Muzsikás-album is található. Már most bele lehet hallgatni a felvételbe a Lángoló Gitárok oldalán.

Forrás: langologitarok.blog.hu

2018.11.13