Hogyan tovább?

Pályaválasztási kiállítás Győrben

palyavalasztasi-kiallitas

November 9-én, a Városi Egyetemi Csarnokban került sor a hagyományos, immár 19. alkalommal megrendezett pályaválasztási kiállításra, ami egyre népszerűbb. 14 évesen életre, vagy legalábbis hosszú évekre szóló döntést hozni nagyon nehéz. Sok általános iskolában nincs felkészült, piaci ismeretekkel rendelkező pályaválasztási felelős, aki személyre szóló segítséget tudna adni a tanulóknak.

A megalapozott döntéshozatalhoz megfelelő ön- és pályaismeret szükséges, és nem árt a tájékozottság a képzési formákat és támogatásokat illetően is. A programot koordináló Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal szeretné megkönnyíteni a nyolcadik osztályt befejező diákok dolgát. A kiállításon városunk és a régió szakképző intézményei mellett kisebb és nagyobb vállalatok is képviseltették magukat. A kiállítók száma összesen 49 volt: 27 iskola, 11 egyéb szervezet és 11 munkáltató. Ez utóbbiak nem véletlenül, hiszen előremutató vállalati stratégiával és ösztöndíj rendszerrel talán kivédhető a sok területen jelentkező szakember és munkaerőhiány.

A standokon információs anyagok sokasága, élő szakmabemutatók, kvízek, tesztíró sarok, játékok, szimulátorok, filmek, önismereti szoba, termékbemutatók és apró ajándéktárgyak várták az érdeklődőket. Ezek mellett a legnagyobb vonzerő az volt, hogy a pályaválasztás előtt álló tinik saját kortársaikkal – esetlegesen saját leendő iskolatársaikkal – is találkozhattak. Beszélgethettek az őket érdeklő iskolákról, a szakmai gyakorlatokról, személyes tapasztalataikról.

A döntést a gyerekeknek kell meghozniuk, de nem egyedül. A szervezők ezért a nap folyamán két ízben is tartottak tájékoztató előadást a szülők számára.

A jelenlévők nagy száma alapján úgy tűnik, hogy a gyerekek továbbtanulását a szülők mellett az iskolák többsége elég fontosnak ítéli ahhoz, hogy a kiállítás meglátogatását intézményi formában, csoportosan megszervezze.

A rendezvényről készült képeinket alább láthatják.

F. D.

2018.11.12