''Nem félek már semmitől'' – Kulka János 60 éves

Nagy Mária írása

kulka-janos

Mágenheim doktor? Nagylaki János? Vagy III. Richárd? Biztosan sokan emlékezünk még ezekre az alakításokra, melyeket Kulka János személye köt össze. Nagyon megijedtünk 2016-ban, amikor stroke-ot kapott, de szerencsére túlélte, és így most köszönthetjük őt 60. születésnapja alkalmából.

Kulka János 1958. november 10-én született Budapesten. Édesapja a világhírű Kulka Frigyes tüdőgyógyász professzor volt, édesanyja Boleman Eszter, az első tévébemondó, aki dolgozott dramaturgként, fordítóként, valamint kiválóan festett és rajzolt. Apja 1959-1978 között Szegeden az I. sz. Sebészeti Klinika professzora volt, ezért a család ekkoriban ott élt, a nyarak nagy részét pedig Makón töltötte.

Gyerekkorában is szerepelt már színházban, első alkalommal a III. Richárdban. Talán édesanyja hatására bölcsésznek készült, angol-francia szakra akart menni, de abban az évben nem indult ilyen szak Szegeden. Egy osztálytársa rábeszélésére jelentkezett a Színház és Filmművészeti Főiskolára. A főiskolán Kazimir Károly volt az osztályfőnöke, és olyan legendás osztálytársai voltak, mint például Balogh Erika, Bubik István, Forgács Péter, Incze József, Kubik Anna és Lang Györgyi. 1981-ben végzett, majd Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött, ahol Schiller Haramiák című művében debütált, Franz Moor szerepében. Bár Vámos László, a Várszínház főrendezője szerződtette volna, mégis maradt a Szegvári Menyhért vezette pécsi színházban, ahol minden műfajban kipróbálhatta magát.

Pécsett hiányérzete volt, miközben nagyon jól érezte magát. Jó volt a társulat, jó volt a kollektíva. Ekkor találkozott Babarczy Lászlóval, aki a Nők iskoláját rendezte, így került 1985-ben Kaposvárra a Csiky Gergely Színházba. A Babarczy László vezette teátrum ekkoriban élte fénykorát, olyan társulattal, amelynek tagja volt többek közt Csákányi Eszter, Lázár Kati, Máté Gábor, Molnár Piroska, Jordán Tamás, és itt rendezett az igazgatón kívül Ács János, Ascher Tamás, Gazdag Gyula, Gothár Péter is. Ezekben az években kapta első szakmai elismeréseit: Színikritikusok díja, Jászai-díj. Kulka János saját szavai szerint: „Abból élek talán a mai napig is, amit Kaposváron tanultam. Az, hogy nehéz helyzetekben talpon tudtam maradni, biztos, hogy a kaposvári időszaknak köszönhető.

Szakmailag is nagyra tartott színpadi alakításai ellenére – vidéki színészként – az első magyar televíziós szappanopera, a Szomszédok Mágenheim Ádámja révén lett országosan ismert. A népszerű sorozatban az első adástól, 1987. februárjától 1999-ig, 14 éven át szerepelt. 1993-ban Bálint András hívására a budapesti Radnóti Miklós Színházhoz szerződött. Itt is legendás rendezőkkel dolgozott: Valló Péter, Zsótér Sándor. 2003-tól 2013-ig a Nemzeti Színház tagja volt, majd pedig a budapesti Katona József Színházhoz szerződött.

Számos díj, kitüntetés tulajdonosa: Jászai Mari-díj, Érdemes Művész, Kiváló Művész, Gábor Miklós-díj, Kossuth-díj. Tagja a Halhatatlanok Társaságának. 2016-ban a kaliforniai Tiburon Nemzetközi Filmfesztiválon Szász Attila Félvilág című filmjében nyújtott alakításáért a Legjobb Férfiszínész díját kapta. Színészi tevékenysége mellett énekelt, verseket mondott, szinkronizált. Az ő orgánumán hallhattuk John Malkovich-ot, és szinte egybeforrt a hangja a Doktor House-t alakító Hugh Larie-val. Számos hangoskönyvet hallgathatunk meg az ő előadásában.

2016 áprilisában súlyos stroke-kal vitték kórházba, ahol életmentő műtéten esett át. A betegség következtében teljesen elfelejtett angolul és franciául. Súlyos afáziában szenvedett. Az operáció óta nem állt színpadra. Gyógytornász, logopédus segíti őt a felépülésben. Betegsége miatt 2018 óta már nem tagja a Katona József Színháznak, bejelentette, hogy nem is lép többet színpadra, de szerencsére bejelentették, hogy 2019. január végén Móricz Zsigmond Árvácska című regénybemutatójában mégis visszatér a színpadra – igaz, szövege nem lesz benne. Valamint most novemberben került a mozikba Ujj Károly filmje, az X – A rendszerből törölve, amelyben szintén egy néma szerepben láthatjuk őt.

A színészeten kívül nem áll távol tőle a gasztronómia sem. 2012-ben Önételrajz címmel jelent meg szakácskönyve, legrejtetettebb vágya egy saját vendéglő volt, bár ez most várat egy kicsit magára. 2013-ban őszintén és nyíltan beszélt másságáról. 2018-ban új helyre költözött, eladta szeretett budai házát, ahol a baleset érte, és egy új környezetben várja a felépülést, a gyógyulást.

Kulka János az Autisták Országos Szövetségének nagykövete: kampányokon, ismeretterjesztő előadásokon vesz részt, hogy felhívja a figyelmet az autisták életére. Fontosak számára a betegek, az elesettek, az idősek. Saját betegsége megváltoztatta őt, átértékelte egész életét, és most csak az ÉLETRE koncentrál.

Nagy Mária

Forrás: wikipédia; jelenkor.net; Ungvári Zsolt-Barnóczki Ákos: Kulka János - Hatmillió ember ismerőse. Budapest: New Bridge Kiadó, 1994.; Árvai Magdolna: Kulka János - „Megváltoztam”. Interjú.= Nők Lapja, 2018. 45. sz. november 7. 10-13. p.

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2018.11.11