Black to Say Silence – Sötét, csönd

A Győri Balett új premierje a háborúról

black-to-say-silence-molnar-gyorgy

A Black to Say Silence című kétfelvonásos balett az első világháború befejezésének 100 éves évfordulója alkalmából készült. A modern történelem első, totális háborújának emlékezete a tánc nyelvén szólal meg a győri premieren, amelyet november 10-től láthat a közönség a Győri Nemzeti Színházban.

Ez a háború vetett véget a 19. századnak, a század végi békeidőknek, és nyitányát jelentette a 20. századnak, amikor visszavonhatatlanul megváltoztak Európa politikai, geopolitikai, hatalmi viszonyai: a korábbi egyensúlyi helyzet felbomlott, új hatalmak és mozgalmak emelkedtek fel, emberek százezrei találták magukat hirtelen új országok határai között. A világháborút minden résztvevő országban az igazságos és honvédő háborúként értelmezték, de az elhúzódó harcok a frontok mindkét oldalán gyors kijózanodást hoztak. A kezdeti lelkesedés, a mozgósítás, a képzelt dicsőség, a másik nemzet legyőzésének a vágya értelmetlen pusztításba és rombolásba csapott át, a háború milliók halálát és szenvedését okozta.

A Black to Say Silence című darabot az alkotó eredetileg a TanzCompany Innsbruck társulata számára készítette. Az első világháború befejezésének centenáriumán ennek adaptációja kerül most színpadra a Győri Nemzeti Színházban. Idillikus hangulatban kezdődik a darab, hófehér ruhában vidám fiatalok, férfi-női párt alkotva, egy közösséggé kovácsolódva táncolnak. Az önfeledt boldogság állapotát szakítja félbe a hadi mozgósítás, a fekete katonai zubbonyba öltözött férfiak magukra hagyják a kétségbeesett asszonyokat. A sötét háború okozta szenvedés és fájdalom legyőzése csak úgy lehetséges, ha a szeretetre vágyó emberek nem veszítik el a reményt, hogy lehet béke a világban.

A Győri Balett először dolgozik együtt a spanyol koreográfus Angel Rodríguezzel. A táncművész tanulmányait klasszikus balettel kezdte, majd kipróbálta az összes olyan stílust, amellyel találkozott a modern tánc, jazz műfajában. Nemzetközi karrierje 1989-ben indult, amikor a Genfi Nagyszínház szólótáncosa lett. Három évvel később visszatért Spanyolországba, ahol a Nemzeti Táncegyüttes szólistája lett.

Rodríguez termékeny alkotó, Európa jelentős színpadain jelen van: készített darabokat a szentpétervári Mihajlovszkij Színház, a TanzCompany Innsbruck, az Augsburgi Balett, a Toulouse-i Balett, valamint színházak, filmek, musicalek és televíziók számára. Nemcsak koreográfiát készített a baletthez, a győri színpadon a jelmezeket is a spanyol művész tervezte.

A táncköltemény zenéjét a szintén spanyol Fernando Lázaro szerezte, aki sokat foglalkoztatott komponista a balett, a színház és a filmek világában. A zenei háttérben spanyolos dallamok is hallhatóak, felcsendül a flamenco gitár, kasztanyetta hangja.

A balett fővárosi bemutatójára november 21-én kerül sor a Nemzeti Táncszínházban.

Polczer Adél
Fotók: Szabó Béla és Molnár György (a GYAK és a Győri Fotóklub egyesület tagja)

Black to Say Silence – A Győri Balett új premierje

2018.11.09