Csak semmi Poligamy

Nagypál Orsi: Nyitva – filmkritika

nyitva-nagypal-orsi-film

Nagypál Orsi első nagyjátékfilmje majdnem standard romantikus komédia – kevés érzelemmel, de annál több humorral. Miközben a korábban elképesztő népszerűségnek örvendő, hagyományos vonalvezetésű romkomok szépen lassan teljesen eltűnnek a mainstream filmgyártás első vonalából, és a zsánert (ismét) a műfajiság és a szerzőiség határán mozgó, őszintébb független filmek (Így jártam én, 500 nap nyár, Rögtönzött szerelem) és a Judd Apatow-istálló nyersebb humorú vígjátékai definiálják újra, nálunk még mindig élményszámba megy egy-egy korrektül sikerült konvencionális darab.

Bőven túl voltunk már a műfaj aranykorán, de már a Sztárom a párom, a Bridget Jones naplója és az Igazából szerelem sikerén is, amikor végre-valahára itthon is bedurrant a műfaj. Az Állítsátok meg Terézanyut! (2004, r.: Bergendy Péter) itt-ott még döccent ugyan, a Csak szex és más semmi (2005, r.: Goda Kriszta) – vagy kicsit későbbről és a tévéből a Társas/játék (2011, r.: Herendi Gábor) – azonban máig viszonyítási pont. Nem kellett ehhez sok, „csak” egy tisztességes forgatókönyv, egy jó rendező, néhány megfelelő színész, némi hazai íz és a műfaji panelek következetes alkalmazása. Nem könnyű műfaj, különösen a vígjátéki része, de nem is egy ördöglakat. Ennek ellenére az azóta eltelt közel másfél évtizedben sem sokszorozódott meg a fentiekkel együtt említhető hazai filmek száma – legalábbis az értékelhető regiszterben, mert sajnos minden Poligamy (2009, r.: Orosz Dénes) és Megdönteni Hajnal Tímeát (2014, r.: Herczeg Attila) mellé jutott legalább egy Valentin-napi Sas Tamás-opusz.

nyitva-nagypal-orsi-film

A Nyitva mindenképp a minőségi oldalt erősíti a fenti összevetésben. A film író-rendezője, Nagypál Orsi, Goda Krisztához hasonlóan Londonban járt filmiskolába, és a játékfilmes világba (csakúgy, mint Bergendy, Herendi és Herczeg) az itthon is naprakésznek mondható reklámos világból érkezett. Első nagyjátékfilmjét megelőzően rövidfilmjei – Paktum (2009), Hidegzuhany (2010), Körforgalom (2012) – mellett rendezőként olyan tévésorozatokon dolgozott, mint a Csak szex és más semmihez nagyon lazán kapcsolódó Csak színház és más semmi, a Tóth János vagy az HBO-s Terápia. Ennek megfelelően bemutatkozó nagyjátékfilmjét is biztos kézzel és jó ritmusban irányítja. A Nyitva egy harmincas éveiben járó, a közös évek során már erősen „összekopott” pár története, akik előbb párterápiával, majd kapcsolatuk szexuális értelemben történő megnyitásával igyekeznek elkerülni kortársaik és barátaik megcsalásokkal, válásokkal és kiüresedéssel kísért sorsát. A fő kérdés, hogy sok tekintetben merev és konzervatív kapcsolatuk miként állja ki a lehetőségekkel és csapdákkal egyaránt kecsegtető testi-lelki próbát. A Nyitva egy kiszámítható, de igényes, árnyalt és fanyar – szerencsére sosem elsőkörös – humort vegyítő romkom, amiben szókimondás ugyan van, de a tabudöntögetés végül elmarad. Hőseink különösebb rákészülés nélkül lemerészkednek ugyan egy swinger klubba, majd együtt és külön-külön is megélnek újfajta kalandokat, de a film csak nagyon óvatosan, távolról pedzegeti például a nők szexualitását övező társadalmi konvenciókat. Őszinte, de felületes és kissé tét-nélküli, ami önmagában nem lenne zsáner-idegen, egyszerűen csak érezhető, hogy ezen a téren több is lehetett volna ebben.

nyitva-nagypal-orsi-film

De, ha a benne rejlő ígéreteket nem is teljesen, vállalásait annál inkább teljesíti Nagypál mozija. Könnyed hangvételű, jó humorú és tényleg nagyon szórakoztató film, ami mindenféle görcsölés nélkül elsőre eltalálhatja közönségét. Kivitelében szép. Ahol ez kell, ott meghitt, ahol az kell, ott szexi, egyszer letisztult és sima, máskor videoklipes (az operatőr ezúttal is Nagypál Orsi immár állandó alkotótársa, Herbai Máté volt). Sok az apró bravúr a női főszereplő jelmeztervezésének koncepciójától kezdve a mellékszereplőkőn és a szövegnélküli színész-villanásokon át egészen a karakterek foglalkozásában rejlő lehetőségek kiaknázásáig. Ideálisan hajlanak az ezekre felhúzott ívek, akár az öltözködési stílus változásáról, akár a filmet végigkísérő esküvők hangulatáról van szó. Nem lógnak ki a szótlan, de ismert arcok (Mucsi Zoltán, Lovas Rozi, Elek Feri) – akkor sem, amikor már-már meghökkentő feltűnésükkel akár el is vonhatnák a figyelmet az adott jelenet fókuszáról. Jók a mellékszereplők, különösen Jordán Adél, aki a színpadhoz hasonlóan itt is egy szemvillantás alatt tudja ellopni a show-t – és különösen nagyot megy a Radnay Csilla-Kovács Lehel főszereplő páros. Egyrészről jól hozzák a tipikus szomszédlány és szomszédsrác figurákat (s nem mellesleg, főleg ezen a terepen relatíve új arcok), másrészről nagyon élnek a hálás dialógusok miatt, és passzol a humoruk. Úgy beszélnek, úgy vitáznak, úgy mozognak és úgy unatkoznak, mint a legtöbb korukbéli pár. Ez viszi újra és újra tovább ezt a filmet – noha meg kell hagyni, nem túl összetetten és szerencsétlen módon még annyira sem szerethetően megírt karakterek ezek. Nehéz igazán izgulni értük, mert párként valahogy kevésbé kedvelhető a kettősük, és így a tét, az érzelmesség, valamint az érzelmi hatás is kevesebb a kelleténél.

Ettől függetlenül, bár nem ez a fő szempont, de zsánerről lévén szó, nem is elhanyagolható, hogy a Nyitva mind kivitelében, mind egyéb szempontjait tekintve bármely tengerentúli vagy európai párdarabbal kiállja az összehasonlítást. Valahol félúton van a klasszikus műfaji darabok és az újabb, Apatow-féle karcosabb vonal filmjei között. Egyaránt jól megférnek benne a nálunk valahogy kevésbé jelenlévő szexuális témák, a hagyományosabb műfaji elemek, a szókimondó humor, a tanmese-jelleg és a filmes kikacsintások is (Diploma előtt, ha csak a legegyértelműbbet vesszük). Nem lesz újabb hivatkozási pont, de abszolút alkalmas arra, amiről a romantikus komédia műfaja szól – és jó lenne, ha ezzel itthon is még több ilyen mozinak nyithatna ajtót.

nyitva-nagypal-orsi-film

Nyitva
magyar romantikus komédia, 96 perc, 2018
írta és rendezte: Nagypál Orsi
operatőr: Herbai Máté
vágó: Mezei Áron
zene: Moldvai Márk
jelmez: Breckl János
producer: Kálomista Gábor, Helmeczy Dorottya
szereplők: Radnay Csilla, Kovács Lehel, Péterfy Bori, Ötvös András, Jordán Adél, Lénárdt Laura, Brasch Bence
forgalmazó: Megafilm Kft.
bemutató dátuma: 2018. október 18.

Klacsán Csaba
Forrás: filmkultura.hu

2018.10.25