Kszel Attila: Mágusok és varázslók

Premier a Győri Nemzeti Színházban

magusok-es-varazslok

2018. október 20-tól látható a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy Termében a Sulibérlet bemutatói közé tartozó Mágusok és varázslók. Ez a komoly vígjátéknak aposztrofált mesedarab egy végtelenül jó szándékú előadás, amely nemes gondolatokat tolmácsolva a gyermekek szemszögéből mutatja meg világunkat.

Kszel Attila, a darab rendezője régi motoros a szakmában, mindig is szeretettel és nagy empátiával szólt a gyerekekről és a gyerekekhez. Ezt a nemes hagyományt ezúttal is folytatja. Mostani darabjában az foglalkoztatja, hogy létezik-e igazán önzetlen cselekedet, kell-e varázslat a problémák megoldásához, vagy az is megteszi, ha elszántak és kitartóak vagyunk? Természetesen az előadás időtartama nem teszi lehetővé a kérdés alapos körüljárását, viszont nagy igazságok, bölcs megállapítások hangzanak el az élet dolgairól, remélhetőleg nem visszhangtalanul.

A mondanivaló befogadását számtalan humoros poén, geg, több betétdal, a színészek „civil” életéhez kötődő utalás könnyíti meg. Klasszikus mese helyett egy mai történetet látunk, archaikus elemekkel, amelyben állandóan figyelmeztetést kapunk a bennünket körülvevő negatív jelenségekről. A szereplők nagy profizmussal hozzák az érdekes karaktereket, a legtöbben több szerepet is magukra öltve. Az előadásban színpadra lépő gyerekszereplők és a színház stúdiósai is felnőnek tapasztalt kollégáik mellé, így összességében egy kellemes, szórakoztató előadást láthatunk fülbemászó dallamokkal és őrült humorral megtűzdelve. És hogy szükség van-e varázserőre a mindennapok problémáihoz? Azt mindenki döntse el maga.

A Mágusok és varázslók teljes színlapja a Győri Nemzeti Színház honlapján olvasható.

Bárány Zsolt
Fotók: Molnár György, a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2018.10.20