Újra világsztárok a Fertőrákosi Barlangszínházban


fertorakosi-barlangszinhaz-sajtotajekoztato

Világsztárokat és további nézőszám emelkedést várnak a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház jövő nyári szezonjában, fellép a hat Grammy-díjat nyert szaxofonos David Sanborn, és újdonságként Dohnányi Ernő előtt is tisztelegnek tíz előadásos komolyzenei koncertsorozattal – jelentette be a jövő évadot meghirdető soproni sajtótájékoztatón Pataki András, a játszóhelyet működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Az ügyvezető elmondta: az idei szezonban már 41 előadást tartottak ezen a játszóhelyen, a produkciókat csaknem 20 ezren látták, jövőre pedig szeretnék tovább növelni a mutatóikat, és 25-30 ezer nézőre számítanak. Ennek fontos stratégiai része, hogy a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház mint helyszín az idei nyártól szerves részévé vált a nagy múltú és megújult Soproni Ünnepi Hetek rendezvénysorozat tematikus programjainak. Mindemellett már idén erősen nyitottak a német nyelvterület felé is különböző produkciókkal, ezt is folytatni szeretnék. A jövő nyári barlangszínházi szezont június 2-án a Soproni Szimfonikusok úgynevezett Ötórai hangoló koncertje nyitja újdonságként. A kamarazenekar Dohnányi Ernő világhírű zeneszerező, karmester, zongoraművész, pedagógus tiszteletére – aki egyébként a barlangszínházat mint kulturális helyszínt felfedezte – koncerteket tart egész szezonban összesen tízszer. Liszt, Mozart, Haydn, Borodin, Ravel, Schubert és természetesen Dohnányi művei is felcsendülnek majd ezeken az alkalmakon.

A következő hétvégén, június 9-én érkezik a játszóhelyre az ExperiDance Revans című produkciója. Másnap a Budapest Jazz Orchestra Ella 100 című nagy műsora várja a nézőket, Malek Andrea, Tóth Vera és Náray Erika énekesekkel együtt. Ők Ella Fitzgerald előtt tisztelegnek. A második SopronDrumra, amely Európában egyedülálló ütős fesztivál, június 14. és 16. között ismét zenész csillagok érkeznek és koncerteznek is. Az ütős műfaj egyik nagy sztárja, a Santanaval is turnézó Dennis Chambers, egy másik dobos géniusz, Tommy Campbell is várható, csakúgy, mint a pop, az R&B és a crossover muzsikusok legbefolyásosabb szaxofonjátékosa, a hat Grammy-díjat nyert David Sanborn. A hazai színeket a 35 éves Amadinda együttes képviseli.

Nemzetközi különlegességként lép fel Szaranszkból az Orosz Nemzeti Balett Bizet Carmen című produkciójával június 22-én, míg a következő napon a népszerű Csík zenekar koncertezik a barlangszínházban. Az opera műfaj kedvelői július 5-én a Kassai Állami Opera Puccini Bohémélet olasz nyelvű előadását tekinthetik meg, július 6-án pedig magyarul, német feliratozással szerepel a műsoron Mozart Figaro házassága című kedvelt műve a Győri Nemzeti Színház és a Szegedi Nemzeti Színház koprodukciójaként.

A Soproni Petőfi Színház idei saját produkciója ezen a játszóhelyen a Valahol Európában című musical lesz Mikó István és soproni fiatalok főszereplésével. A rendező Halasi Imre. Ezt több alkalommal láthatják a nézők a nyáron, először július 26-án, majd augusztusban is. Ugyancsak saját előadásként készül majd a német nyelven Lehár Ferenc A víg özvegy című operettje, amely a következő szezonban a soproni színházban magyarul is megtekinthető.

A humor nagyágyúi, Badár Sándor és Aranyosi Péter augusztus 2-án lépnek fel a barlangszínházban, a következő napon pedig a Budapest Bár tart koncertet. Az Amazonok című táncjátékkal az ExperiDance augusztus 9-én és 10-én vendégeskedik Fertőrákoson.

A szervezők megemlékeznek a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulójáról, ebből az alkalomból augusztus 19-én nagyszabású programot tartanak ezen a játszóhelyen. A barlangszínházi szezont szeptember 14-én Zorán koncertje zárja.

Seregély Dóra, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. marketing vezetője a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, minden korosztály számára kínálnak igényes, sokszínű előadásokat, s ezért is alakítottak ki kedvezményes bérletkonstrukciókat a közönségnek.

Bérletek válthatók október 15. és december 31. között. Ez a Valahol Európában című musicalre és három szabadon választott produkcióra szóló jegy együttes vásárlása esetén érvényes. Ennek az ajánlatnak nem része a Zorán koncert. Indítanak bérletet az Ötórai hangolókra is.

Varga Róbert
Soproni Petőfi Színház

2018.10.17