Aréna – Hungária musical ősbemutató a Győri Nemzeti Színházban

Ősze Mária tudósítása az első olvasópróbáról

arena-musical-osbemutato-olvasoproba

Országos ősbemutatóra készül a Győri Nemzeti Színház társulata: 2018. december 15-én kerül színpadra először Aréna címmel a legújabb Hungária musical. Október 9-én a színház próbatermében megtartott olvasópróba kezdetére a győri sajtó munkatársait is meghívták. Az előadás alkotói, az író Egressy Zoltán, a zeneszerző Fenyő Miklós, a rendező Forgács Péter és a koreográfus Kováts Gergely Csanád igazi retro környezetben, piros-fehér kockás abrosszal leterített asztalok mellett foglaltak helyet, amelyekre még csatos bambi is került.

1982-ben jelent meg a legendás Hungária együttes 15 dalt tartalmazó albuma Aréna címmel. Ahogy Fenyő Miklóstól megtudtuk, a zenekar korábbi, rendkívül sikeres két lemezét őrült, az egész országot felrázó Hungária láz követte. Amíg ezeket az albumokat az 50-es évek Amerikája inspirálta, addig az Aréna dalait ugyanennek az időszaknak a Magyarországa. A sikereket követően kockázatot vállaltak ezzel a zenei anyaggal, amelyet a rajongók nehezebben tudtak befogadni. Mindezek ellenére a fiatal művészek körében óriási népszerűségnek örvendett a lemez, idézték a szövegeket, amelyeket sok esetben jobban tudtak, mint maguk az előadók.

Nem volt ezzel másképp Egressy Zoltán sem, aki bevallotta, hogy ez volt a kedvenc Hungária lemeze: mind a dalszövegek nyelvezete, mind a zene elvarázsolta őt. A darab történetét megálmodó Egressy semmiképp sem akart egy olyan művet, amelyben a dalokat olyan prózai részek kötik össze, amelyek stílusukban teljesen eltérnek az adott dalszövegektől. Éppen ezért arra törekedett, hogy olyan változatot készítsen, amelyben a dalok szófordulatai, kifejezései visszaköszönnek.

Fenyő Miklós és Egressy Zoltán közös együttműködése eredetileg Léhner Péternek, a József Attila Színház korábbi igazgatójának fejéből pattant ki: az ő ötlete volt ugyanis, hogy éppen ők ketten írjanak közösen új darabot. A beszélgetéseket követően azonban csak egy vázlat készült el, mivel nem volt színház, ahol a musicalt bemutatták volna. Fenyő Miklós azonban a 70. születésnapja alkalmából tartott jubileumi koncerten rákérdezett a győri színigazgatónál, hogy „Mi lesz az Arénával?”, így az idei év elejétől felgyorsultak az események, és a színház a Klasszikus évad musical bemutatójaként műsorra tűzte az Arénát, azaz egy klasszikussá és legendássá vált zenekar dalain alapuló új zenés színdarabot.

Forgács Péter éppen 20 évvel ezelőtt lépett színpadra az első Hungária musicalben, a Hotel Mentholban a Budapesti Operettszínház színpadán, azóta tart munkakapcsolatuk Fenyő Miklóssal. Ez lesz ugyanis a negyedik olyan musical, amelynek zenei anyagát Fenyő dallamai adják, és amelyben színészként vagy rendezőként Forgács Péter közreműködik. Továbbá az ötödik olyan Egressy dráma a Portugál, a Kék, kék, kék, a Június és az Édes életek után, amelyet színre állít a győri direktor.

A koreográfus, Kováts Gergely Csanád elárulta, hogy az előadásban végül 18 szám fog elhangzani, néhány Hungária dallal ugyanis kiegészítették az Aréna album anyagát. A koreográfiában pedig természetesen meg fog jelenni rock and roll életérzés.

A musical története végül az 50-es évek helyett a 60-as években játszódik, ezt idézik majd a jelmezek is. A díszlet a vidám és a szomorkás hangulatok megjelenítésére egyaránt alkalmas lesz.

A főbb szerepekben Kiss Tünde, Mózes Anita, Fejszés Attila, Járai Máté és Nagy Balázs lép színpadra, továbbá Agócs Judit, Fehér Ákos, Jáger András, Klinga Péter, Maszlay István, Mohácsi Attila, Molnár Erik, Pörneczi Attila, Venczel-Kovács Zoltán, Vincze Gábor Péter. Közreműködnek a Győri Nemzeti Színház Énekkarának és Tánckarának tagjai. Zenei producer Novai Gábor.

Ősze Mária
Fotók: Vas Balázs

2018.10.10