Egy este a művészetért

Art Agora 2018 aukció a győri iparkamarában

art-agora-aukcio

Rotary olyan világszervezet, amelyben különböző foglalkozású, szakmai és magánéletükben egyaránt magas etikai alapelveket követő emberek humanitárius szolgálatot is készek vállalni. Arra törekednek, hogy a világban terjedjen a megértés és a jó szándék. A tagok hisznek az összefogás erejében és a segítés hatékonyságában. Eltökélt szándékuk, hogy nem pénzzel, hanem célzott segítséggel előbbre jussanak mindenki megelégedésére.

A Rotary Club Győr-Rába  a magyarországi körzet egyik civil szervezetének alapgondolata: „Ha egy hegyet kell megmásznod, akkor ne gondold azt, hogy a várakozás kisebbé fogja tenni”. Szlogenjüket – Viribus Unitis (Egyesült erővel) – azért választották, mert meg vannak győződve arról, hogy egy ember egyedül sokkal kevesebbet képes tenni a rászorulókért, mint több ember együttesen.

A klub különböző szakmai és társadalmi háttérrel rendelkező tagjai közös célokért dolgoznak. Kapcsolati tőkéjüket kihasználva teremtik meg azokat a forrásokat, amelyek segítségével az egyesület alapítványán keresztül hatékony segítséget képesek nyújtani egyrészt a győri és Győr környéki nehéz helyzetben élő embereknek, másrészt olyan fiatal tehetségeknek, akik alkotómunkájukkal a szűkebb környezet értékét és teljesítményét emelni tudják. Ez utóbbihoz ad keretet az ART AGORA projekt (művészek+műalkotások+jótékonyság), amely művészek és mecénások számára kínál találkozási lehetőséget fiatal, tehetséges művészek támogatására, alkotásaik nagyobb publicitására, hogy ezzel is formálódjék, gazdagodjék a művészet iránt fogékony, a gazdasági és társadalmi életben is proaktív támogatói kör.

A kezdeményezők – s itt föltétlenül meg kell említenünk az ötletgazda Görcsné dr. Muzsai Viktória egyetemi docenst (Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kar, Nemzetközi Tanulmányok és Kommunikáció Tanszék) – 2017-től évente rendeznek jótékonysági célú aukciót, melyen a lokálpatrióta művészek felajánlott műalkotásait mutatják be és árverezik el nagyszabású kulturális kísérőprogram (költészet, zene, tánc) keretében.

A Rotary Club Győr-Rába idei, második alkalommal szervezett jótékonysági estjét október 4-én, csütörtökön 18 órakor tartották a GYMSM Kereskedelmi és Iparkamara székházában (Győr, Szent István u.10/A.). Az est moderátora, Vörösné Kaszás Kinga pódiumra szólította Kottán Pétert, a Rotary Győr-Rába soros elnökét, hogy házigazdaként köszöntőjével és rotarys szokás szerint asztali harang kongatásával nyissa meg a jótékonysági estet. Őt követően Gondár György, a Rotary Magyarország kormányzója, majd Prof. Dr. DsC Rechnitzer János, a rendezvény fővédnöke tartott köszöntőbeszédet.

Az est kulturális műsora a Hermaion Irodalmi Társaság és az Ambroozia című folyóirat fiatal kisalföldi-szigetközi költőinek, szerzőinek (Bende Tamás, Mechiat Zina, Sütő Csaba András) Versfolyam c. irodalmi összeállításával kezdődött.

Ezt követte a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kar kamarakórusának Népdalok csokorban c. összeállítása Várszeginé dr. Gáncs Erzsébet egyetemi adjunktus vezényletével.

A Lélekkarc c. táncszámot Boros Boglárka, Farsang Karina, Gubcsi Zsuzsanna, Kovács Ramóna, Meizer Eszter, Prágai Maja, Vass Kitti Jázmin, Pintér Rebeka, Szalai Réka és Rácz Botond balettnövendékek előadásában láthattuk (koreográfia és felkészítés: Pintér Tímea, művészeti vezető: Éva Hotová).

A Maros Gábor Országos Szóló és Duó Hangszeres Ütős Verseny győztesei egy kevésbé ismert ütőshangszeren, a marimbán mutatták be tudásukat: Blake Tyson A Cricket sang and set the sun c. alkotását Ősz Dénes játszotta, majd Schinstine Whispering woods c. számát Malasits Léna Madléna prezentálta.

A műsort a csornai Pántlika Néptánc Együttes (művészeti vezető: Lengyel Ágnes) fiataljai Ha felmegyek a soproni hegyre c. fergeteges ritmusú, dinamikus és hangulatos tánccal zárták, nagy sikert aratva a közönség körében.

A kb. 50 perces pergő és változatos műsort az aukció előtt terített asztalok melletti kötetlen beszélgetés, ismerkedés követte. A vendégek között láthattuk Kalmárné dr. Hollósi Erikát, a kamara titkárát, Rákász Gergely orgonaművészt, valamint az egyik kiállított fotón Agócs Judittal együtt szereplő, így az eseményen külön is érdekelt Nagy Balázs színművészt. (Sajnálatunkra Agócs Judit nem tudott eljönni, mert ugyanekkor be kellett ugrania a Sirály előadás főpróbáján a megsérült Mihályi Orsi szerepébe.)

Az est további részében következett a felajánlott művészeti alkotások árverése, melyet Rechnitzer János vezényelt le hivatásos árverés-vezetőket is megszégyenítő profi (prof.-i) módon, melyhez asszisztenciát Pápai Emese művészettörténész biztosított.

Az aukción Borbély Károly festőművész, Csizmadia István festőművész, Csurák Erzsébet textilművész, Farsang Sándor festőművész, Gui Demeter festőművész, Horváth Ákos grafikus, Kurcsis László grafikus, Kustán Melinda textilművész, Lipovics János iparművész, Malasits Zsolt festőművész, Milu Milanovich Ildikó festőművész, Molnár György alkotóművész, Mózes László grafikus, Szabó Béla fotóművész, Szalkai Károly festőművész és Tolnay Imre képzőművész alkotásai szerepeltek, melyek közül 11 mű talált gazdára.

Az ünnepség végén Kottán Péter ajándékokat adott át a rendezvény megszervezésében jelentős munkát kifejtő közreműködőknek, majd a rotarysok, alkotóművészek, rendezők, boldog vásárlók közös fotóra álltak össze a színpadon.

Az iparkamara aulájában látható kiállítás még október 30-ig látogatható, s addig van lehetőség a fixáras és az aukción gazdára nem lelt művek megvásárlására. Vásárlási szándékról Kottán Péter RC-Rába elnök kottan.peter@rc-raba.hu email címen kér értesítést.

Molnár György
a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2018.10.09