A Rómer filmklub októberi programjai


romer-filmklub

A Rómer Ház (Teleki László u. 21.) októberi filmklubja sok-sok érdekes filmmel várja az érdeklődőket a szokásos árakon (normál: 1000 Ft / diák, nyugdíjas: 800 Ft). A hónap különlegessége a Mozinet Filmnapok, mely további különlegességekkel várja a látogatókat.

Részletes program:

Könyvesbolt a tengerparton

angol játékfilm, 113 perc, 2017 (12)
Rendező: Isabel Coixet
2018.10.14. 17.00

Anglia, 1959. A különös nő, Florence (Emily Mortimer) könyvesboltot akar nyitni a festői tengerparti kisvárosban. A helyi előkelőségeknek nem tetszik ez az ötlet, és eleinte az angol felső középosztályhoz méltó udvariassággal, majd egyre kíméletlenebb módszerekkel igyekeznek megakadályozni Florence terveit. Az eltökélt nő nem törődik velük, és megnyitja a hangulatos boltot, ahová eleinte bátortalanul, majd egyre gyakrabban térnek be a városka lakói. A helység nagyasszonya, Violet Gamart (Patricia Clarkson) azonban nem adja fel, és még a parlamentig is elmegy a könyvesbolt elleni hadjáratában. Florence azonban nem várt szövetségre talál a város egyik elvonultan élő, különc lakójában, az ódon és kísérteties udvarházban lakó, megközelíthetetlen Edmund Brundishban (Bill Nighy)…


Néma forradalom

színes, német történelmi film (12) 111 perc
Rendezte: Lars Kraume

2018.10.14. 19.30

Igaz történet egy kelet-német osztályról, amely kiállt a magyar forradalmárok mellett. 1956 októberében pár tinédzser Nyugat-Berlinbe látogat, ahol független tudósításokkal találkoznak a budapesti eseményekről. Rádöbbennek arra, hogy az otthon hallott propagandával szemben nem ellenforradalmi zavargások zajlanak Budapesten, és hazatérve illegális rádióadásokból igyekeznek tájékozódni a magyar eseményekről. Amikor az éterben bemondják a téves hírt, hogy Puskás áldozatul esett a szovjet intervenciónak, az egész osztály úgy dönt, hogy az egyik órán egy perc néma csönddel adóznak a magyar mártíroknak. Az eset felháborodást kelt az iskola vezetésében, a botrány egyre magasabbra jut, hamarosan maga az oktatási miniszter utazik a helyszínre, hogy a fiatal „ellenforradalmárok” körmére nézzen.


Az élet napos oldala

Feliratos svéd vígjáték, 104 perc, 2017 (12)
Rendező: Felix Herngren, Mans Herngrene
2018.10.18. 17.00

Üdvözöljük a svéd hétköznapokban! Az élet napos oldala három pár életébe enged betekintést, akik mindenki számára ismerős problémákkal küzdenek. Válások, szerelmek, gyerek utáni vágyakozás, bizarr szülők és íratlan fürdőzési szabályok nevettetik meg a nézőt. A karakterekben és abszurd helyzetekben pedig egy kicsit mindenki magára ismerhet.

 

Remélem legközelebb sikerül meghalnod :)

Magyar thriller, dráma, 96 perc, 2018
Rendező: Schwechtje Mihály
Vendégek: Herr Szilvia, Vajda Kristóf, Rácz Dávid főszereplők!
2018.09.18. 19.00

Maszato, a fiatal japán ramenséf apja halála után egy régi levelekkel és emléktárgyakkal teli bőröndöt talál. A rejtélyes csomag anyjáé volt, aki Szingapúrból költözött Japánba, és fiatalon, még Maszato gyerekkorában meghalt. A levelek közül előbukkan egy feljegyzésekkel teli piros jegyzetfüzet is. A lapjain talált feljegyzések olvastán Maszato eldönti: Szingapúrba utazik, hogy felkutassa családjának gyökereit, és megtudja, milyen titkokat hagytak maguk mögött a szülei. A hatalmas város színes forgatagában különleges receptekre, régi és felkavaró családi történetekre és elfeledettnek hitt titkokra bukkan.

 

MOZINET FILMNAPOK

2018.10.21.
15.00 Testről és lélekről
magyar játékfilm, 116 perc, 2017, r. Enyedi Ildikó, főszereplők: Borbély Alexandra, Morcsányi Géza
Mi lenne, ha egy nap találkoznál valakivel, aki éjjelente ugyanazt álmodja, mint te? Vagy pontosabban: kiderülne, hogy már régóta ugyanabban a világban találkoztok éjszakánként. Örülnél neki?
17.15 Mindenki tudja
spanyol-francia-olasz misztikus dráma, 132 perc, 2018, r. Asghar Farhadi, főszereplők: Penélope Cruz, Javier Bardem
Laura Buenos Airesben él, de arra készül, hogy két gyerekével együtt hazatérjen Spanyolországba, egy Madrid közelében fekvő városba, hogy részt vegyen a nővére esküvőjén. A hazaúton azonban olyan váratlan események történnek, amelyek titkokat hoznak a felszínre.
19.45 Az átkelés madarai
kolumbiai-dán-mexikói dráma, 124 perc, 2018, r. Cristina Gallego, Ciro Guerra
Az Oscar-díjra jelölt A kígyó ölelése alkotói ezúttal is különleges utazásra hívnak. A megtörtént eseményeken alapuló Birds of Passage egyszerre izgalmas gengszterfilm és a kolumbiai bennszülött tradíciók lenyűgöző dokumentuma.

2018.10.22.
16.30 Silvio és a többiek
olasz-francia életrajzi film, 150 perc, 2018 r. Paolo Sorrentino, főszereplő: Toni Servillo
A Silvio és a többiek című eposz Paolo Sorrentino legújabb alkotása. Az Oscar-díjas A nagy szépség, az Ifjúság, valamint Az ifjú pápa rendezője visszatért hazájába, hogy leforgassa az olasz Wall Street farkasát, Silvio Berlusconival a középpontban. Sorrentino a tőle megszokott vizualitással, rengeteg zenével és humorral mutatja be Toni Servillo megformálásában a modern Olaszország leghosszabb ideig hivatalban levő miniszterelnökét.


2018.10.23.
18.00 Hidegháború
feliratos, lengyel-francia-angol romantikus film 88' 2018 r.: Pawel Pawlikowski
Két különböző hátterű és vérmérsékletű ember szenvedélyes szerelmi története az 1950-es években, a hidegháború árnyékában. Az Oscar-díjas Pawel Pawlikowski filmjében két lengyel zenész kapcsolata bontakozik ki, akiket egy idő után elválaszt a férfi disszidálása. Ezt követően Európa különböző pontjain keresztezik egymás útját...
19.45 A sértés
feliratos, libanoni dráma, 113' 2017 r. Ziad Doueiri
A sértés az első libanoni film, amelyet Oscar-díjra jelöltek. A nemzetközi elismerések egyaránt köszönhetők a végig fenntartott, thrillerekhez fogható feszültségnek és az alkotásban bemutatott mélyen emberi, rendkívül aktuális társadalmi problémát kirajzoló személyes történeteknek.

2018.10.08