A készülő Győr-monográfiáról

Októberben nyilvános műhelynapokat tartanak a győri könyvtárban

gyor-varos-latkepe-kepeslap

Amint arról a Győri Szalon olvasói már másfél évvel ezelőtt értesülhettek, Győrött egy várostörténeti monográfia készül a város támogatásával. Egy többkötetes könyv, mely úgy tárja fel szeretett szülő- és lakóhelyünk múltját s jelenét, hogy a jövőbe mutat. Nagy formátumú vállalkozás ez, mely több évig tartó, hatalmas mennyiségű munkát, együttműködést és összefogást igényel nagyon határozott vezetés mellett.

A dr. Fekete Dávid alpolgármester irányításával folyó munkálatok első – az érdeklődők számára is látható – eredménye a 2017. március 14-én megtartott Győr Monográfia Műhelynap volt, melynek keretében többek között Gyáni Gábor akadémikus tartott előadást a modern városmonográfiákról, Kaposi Zoltán professzor a pécsi és a nagykanizsai városmonográfia készítésének tapasztalatairól beszélt, míg Deák Ernő történész az Ausztriában folyó városatlasz-projekt eddigi eredményeit ismertette.

Két hónappal később, május 15-én pedig – a második műhelynap keretében – arról hallhattunk értékes előadásokat, hogyan áll Győr egy-egy korszakának kutatása. Olyan kiváló történészek voltak ekkor vendégeink, mint Gecsényi Lajos, Fazekas István és Hermann Róbert. Az említett két rendezvény tucatnyi előadása tükrében egyértelművé vált: Győrnek nincs mai szemmel elfogadhatónak mondható városmonográfiája! Fehér Ipoly, Szávay Gyula vagy Borovszky Samu évszázadnál régebben kiadott, ilyen jellegű művei felett már eljárt az idő, sok új történeti forrás bukkant fel megírásuk óta; nem is szólva arról, hogy az azóta eltelt időszak története is feltárásra vár. Ezért jelentős a győri önkormányzat célkitűzése, hogy 2021-ben – a város V. István király által kiadott első kiváltságlevelének 750. évfordulóján – egy ötkötetes Győrről szóló monográfia kerülhessen az érdeklődők kezébe.

gyor-1594

Hogy mi minden történt ennek érdekében a tavalyi műhelynapok óta? Ősszel a felkért szerkesztők kidolgozták az egyes kötetek koncepcióit, majd felkérték a szerzőket, akik immár háromnegyed éve munkálkodnak a vállalt tanulmányok elkészítésén. Hogy hol tartanak jelenleg, erről kaphatnak képet az érdeklődők az októberi műhelynapokon. A kezdetekről 1447-ig terjedő korszakot bemutató, Horváth Richárd által szerkesztett első kötet műhelynapja október 11-én, csütörtökön 10 órakor kezdődik a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárának (Baross Gábor u. 4.) második emeleti rendezvénytermében, ahol tucatnyi szerzőt hallgathatunk meg e korszakról. Másnap, október 12-én a második kötetben dolgozó történészektől informálódhatunk első kézből Győr 1447-től 1743-ig terjedő korszakáról. Az ezt folytató, 1849-ig vizsgálódó harmadik kötet készítőivel október 18-án, az 1849-1945 közötti időszak történetét feldolgozó kutatókkal pedig október 19-én találkozhatunk a könyvtárban.

Horváth József

A címlapkép a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér gyűjteményéből származik.

A második kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2018.10.05